lördag 2 januari 2010

Nyår, mat(g)jord, restaurangen Restaurangen

För första gången firade vi nyår på restaurang. Annars har det alltid blivit hemma eller hos vänner. Vi började kvällen med att åka pendeltåg (vi fick skjuts till pendeltåget) till T-centralen. Vi gjorde ett stopp vid restaurangen Niki för var sin drink på vägen till nyårsmiddagen. När vi satt där i baren och såg våra drinkar skakas fram så konstaterade vi att det var läänge sedan vi drack drinkar! Carin bestämde sig för en Osmo (tranbär och lime) och jag tog en Italian sidecar (aprikos och citron). Vi missade att man dagen till ära kunde fått mousserat vin i. Vi insåg ganska snart att det är mest utlänningar som är ute på restaurang vid nyåret. En ganska begränsad undersökning som vi gjorde på två ställen! När klockan började närma sig åtta så var det dags att svepa in sig i halsdukar, kappor, rockar och handskar och ge sig ut i kylan. Termometern var bara på någon grad varmare än -10. Promenaden var bara i 10 minuter men det räckte till för det ven ganska bra runt hörnen också. Väl framme så dånade musiken och lamporna(inte vi) var prydda (inte vi heller) med vita och guldfärgade ballonger. Borden var prydda med svarta stjärnor och guldfärgade champagneglas. Själva bestämde vi oss för att dricka champagne genomgående under kvällen… på denna restaurang!

Restaurangen Restaurangen, som ägs av Melker Andersson, serverar sina rätter som smaker. Nyårsmeny bestod av dessa sju smaker;
Till förrätter serverades smakerna, Dill ”Cocktail”, hummer, gurka. Citron ”Blini”, löjrom, blomkål. Ingefära ”Carpaccio”, oxfilé, fikon.
Och som Main course, Pepparrot ”Hollandaise”, lofotentorsk, räkor. Timjan ”Provencale”, lammsadel, pistou (såg ut som pesto!). Svartpeppar ”Confit”, anka (tack och lov inte Anna), karljohansvamp.
Till öken fick vi Te ”Parfait” hjortron, mynta.

Allting var gott med ett extra gottigott för Carpaccion! Rätterna är ganska små så man rullar inte därifrån. Nästa år blir vi nog hemma, men detta gör vi nog om någon mer gång.

Vi tyckte att det var lite kyligt ute så vi gjorde något vi inte brukar göra, vi tog tunnelbanan! I Paris gick vi 34.000 steg om dagen, vi gillar att gå men denna dag kände vi mer för en Irish Coffe på restaurang Rött i Vasastan. Ett ställe vi brukar stanna till på ibland om det blir sent. Ett glas av deras Valpolicella medan man väntar på att pendeltåget ska ta oss hem är inte heller fel på en varmare dag. Är man hungrig kan man också låta sig väl smakas av deras löjromstallrik.

På nyårsdagen var vi och skrapad lite snö vid grannens staket. Vi tyckte att synintrycket på djupet i den nedsänkta uteplatsen som de hade grävt senaste dagarna såg litet ut. Vi mätte djupet till ca 40 cm och vi vill ha 60 cm. Nu hade vi bara planka, tumstock och vattenpass att mäta med så det blir ju inte så exakt men vi får be markkillen (han som är så trevlig) att göra en koll. Stå där med någon larvig spade och försöka gräva ur 20 cm med superheavyduty lera är ju inget man har tid eller lust med.


Jag gjord ett överslag på hur mycket mylla som har grävts bort som enligt kontraktet borde ligga någonstans på tomten. 40 m3 prima jord är bara borta!


Vi såg också att vårt ”träd i grunden”, radonträdet, kommer fram precis utanför entrén. Kanske inte så lyckat den dag vi kanske behöver koppla in det. Gräva upp hela entréplanet utanför entré är ju inget man direkt längtar efter. (Förtydligande till öken = dessert)! P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar