söndag 24 januari 2010

Nu har vi lösningen!

Efter sömnlösa nätter, flera kvällsbesök på Bauhaus, Ljusexperten och Ljus Inspiration, och många bloggar, har vi nu kommit fram till en lösning på hur vi ska ha det i badrummet med spegel och belysning. Våra bekymmer kan man läs om bland dessa inlägg, här och här.

På Ljusexperten fick vi väldigt bra råd från en säljare (fd. elektriker) om badrumsbelysning. Han tyckte att vi absolut skulle ha dimbara spegelbelysning och rekomenderade t.ex. sådana här ljusramper. Så en dimmer för allmäna spottarna och en för spegelbelysningen. Han la också till när vi sa att vi skulle ha 230 voltsspottar "jag säljer inte 230 volts, bara 12 volts! Det går åt så mycket mera ström med 230 volts, dessutom har ni svart golv som "äter" upp mycket av ljuset så ni får ofta köra på max!" Det har vi reagerat på förut, 7 spottar á 50 watt = mucho!


Vi tittade även på denna ljuslist på samma ställe. Denna lösning kräver dock att man bygger in listen på något sätt, vi funderade på t.ex. en aluminiumlist.





Sen bar det återigen iväg till Bauhaus i Barkarby för jag vet inte vilken gång denna veckan. Först fyllde vi på med lite energi med varsin Chorizo, väldigt god faktiskt.

Sedan kollade vi igenom sortimentet, men tittade mest på utebelysning (som vi återkommer till längre fram) och klinker i uterummet (som vi också tar senare).

Sedan for vi iväg till Stinsen i Sollentuna. Där finns Ljus Inspiration. Det var ungefär samma utbud som på de andra affärerna med vi fastnade för denna lampa att ha som sovrumslampa.


Nu på morgonen har vi fortsatt och fundera och börjat rita upp hur kaklet sitter och var spegeln skulle kunna sättas in. Vi gick in i nuvarande badrum och måttade vid spegeln. Höjden ska ju passa både mig som är 165 cm lång och våra betydligt längre ungdomar. Till slut sa vi (med tanke på att kaklet är 250x 400 mm, liggande) att det bästa måttet blir att sätta spegeln uk (vilket betyder underkant, ett nytt begrepp jag lärt mig i byggvärlden) 1000 och ök 2000.

Detta innebär alltså att spegeln måste vara 1 meter hög. Eftersom måttet i överkant blir så pass mycket som 2 meter började vi återigen fundera över spegelbelysningen. Och kom fram till (ta-daa, äntligen) att vi sätter fyra spottar i taket över spegeln. Det är viktigt att de är riktbara och det är inte standard för LB-hus så vi ska ta ett snack med elektrikern om det. Dessutom vill vi köra på 12 V istället för 320 V. (Fråga mig inte varför, men det kanske Peter kan skriva ett inägg om.)

Nu ska vi göra oss iordning för att träffa våra blivande grannar i Sollentuna Centrum på lunch. Nu 3 dagar kvar till husresning!
/Carin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar