måndag 2 november 2009

Vi sjunker!

4 cm kommer huset att sjunka, dvs sätta sig. 3,2 cm kommer sättningen att vara efter 10 år så det blir i slow motion! Så det blir till att anpassa entrér, altanen, uterum, balkong.
Ett litet försökt till förklaring.
När vi ställer vårt hus på marken så tillför vi en vikt som måste tas upp någonstans. Ungefär som när man sätter ner foten. Fast underlag så händer inget, löst så sjunker man.
Vi har fast lera i ytan och där under lösare lera. Hade vi byggt källare så hade det inte varit något problem för då tar vi bort så mycket lera (tungt) så det hade kompenserat husets vikt, huset kunde t o m ha stigit upp ur jorden eftersom man tar bort mer vikt än vad huset väger. Det som gör att leran sätter sig är att vattnet pressas ur leran och lera är mycket tät så det har tid, lång tid! Tänk på en blöt mycket tät svamp och trampa sen på den.
Geoteknikerns beräkningar säger sättningar på 4 cm. Vi kan iof påla och slippa sättningen. Själva pålningen kostar ca 25.000:- men sedan behöver vi en mer avancerad grundplatta som klarar pålarnas punktbelastningar utan att knäckas till multo mera pengar.
Så vi kommer att ligga och flyta på leran som en båt i vattnet.

Vår lera som vi kommer att flyta på och ett sonderingsprotokoll! P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar