torsdag 5 november 2009

N Y 5 november!

Klockan är 02.34 på natten, magen kurar och det är bara BARA 4 timmar till frukost. Hos Er är klockan 08.34, min magen står också på den tiden. Den bryr sig inte om tidszoner den inte. Frukost klockan 1 på dagen är lite sent men den är bra, mycket bra och efterlängtad. Så god ananas har vi inte ätit sedan vi var i Bologna och den kom från östra Afrika någonstans! Massor med annat gott att välja på. Det enda som inte finns är mörkt eller hårt bröd!

Äntligen får jag göra det jag kom hit för, bära Carins väska! Ut i kylan! Vi ska gå bort till Broadway och följa den ner till Empire State building. Carin ska vara i en svart skyskrapa alldeles bredvid. Vi kommer fram till torget där vi var kvällen före, Times Square! Vi bor mitt i teaterdistriktet. En av de första ljusskyltarna vi såg kvällen före var Mamma Mias.



Det tog evigheter att komma igenom passpolisen på Newark! Alla fingrarna skulle in i fotofingerarkivet och så lite stämplar. Det var några till som skulle in! Tullen gick snabbt och det var första gången tror jag som jag inte behövt vänta på väskan, den stod och väntade på mig, snyggt och prydligt vid bandet! Ny ihop skruvat bärhandtag och allt. Carin köpte en riktig väska när vi träffades, en röd. Skulle jag då köpa en likadan fast svart? Nänä! Svart väska vill man ju inte ha. Den skulle vara blå eller grön eller silver. Det är de färgerna jag har haft på de väskor som har gått sönder. Så nu har jag en.. just det svart! Nej inte Carins modell, den modellen har de slutat med och jag har redan lagat min nya!? Jaa Carin har haft samma väska hela tiden! Nu fick vi sitta och vänta en stund innan det blev shared van in till hotellet. Totalt en timme längre än vad hade räknat med. Helt ok! Vi var fruktansvärt hungriga och törstiga. Vi såg en Irländsk pub bredvid hotellet genom fönstret. Så ut på gatan och så gick vi åt andra hållet. Varför göra det lätt för sig! Vi ville formligen slänga oss in på första restaurangen. Men vad då, vem äter middag klockan 5 utomlands, 9 brukar vara mer brukligt. Första restaurangen kom efter 33 steg! Vi tittade in genom glasrutorna i dörrarna och där satt ett par tidsresenärer redan och åt! Vem katten vill vara först! Första restaurangen råkade naturligtvis var en Italienare, Carpaccio, prosciutto, tortellini! Vi beställde in förrätt och varmrätt utan en tanke på vad klockan var. Vi var ju hungriga men efter förrätten så började vi kännas oss mätta. Det är klart, magens klocka var ju nästan midnatt och då är det ju inte så lätt att vräka i sig. När vi satt där och åt så kom det in ett pensionärspar, 2 systrar gissade vi. 2 minuter senare kom nästa pensionärsgäng på 4 stycken. Sedan 2 till, därefter 3 till, så kom det 2 till, 1 till som anslöt till de 3! Det är ju inte så vanligt med pensionärer på restaurangerna i Sverige så nu började vi undra, Happy hour för pensionärer?



Vi går på Broadway söderut tills den gick ifrån oss åt höger utan att vi såg det. Vi sprang ikapp den på lätta fötter. Man vill ju inte gå vilse när det är business meeting på gång och är man en äkta pärmbärare så får man ta lite ansvar!

Och ni har alldeles rätt, det är mindre, kompaktare än vad vi trodde att det skulle vara i N Y.
Jadå det finns gott om låga hus som inte är så tjusiga som den berömda siluetten.
Det kryllar av poliser. Allt från diskreta längs med husväggarna till de som far runt i NYPD vit/blå polisbilar. Ibland blir det ett jäkla liv på bilarna men det verkar vara väldigt sällan. Tuta är de bra på här också annars.
Det är otroligt rent, det t o m luktar rent, fast rent luktar ju inte!
Det är kul med att resa, men 99% är rätt resesällskap. Promenad till Central Park i solen, ensam, njaa! Ingen höjdare.
Det går fort att gå, vi fick sitta och fika i 22 minuter så inte Carin skulle komma för tidigt.

Beställde en latte, 4 dollar. Med den skatt de tar ut enligt, vår moms(?) 4.32$. Sedan är det en tip. Om jag tyckte att det var bra så föreslog de 0.74 cent och om jag tyckte att den var lite bättre än så så föreslog de 0.82 cent.
En väska i taxin 1$, en vinkad taxi 1$... de har det inte så gott här men de är många som jobbar.

De tömmer soporna på gatan vid 04.30 och de håller på länge. Vi har ju varit vakna i 2 timmar då när de kommer så det är ingen fara för oss.
De tar sitt ansvar för miljön. Det är mörkt i hissarna, på restaurangerna, i korridorerna… jag är hungrig! Klockan är 20.42. Carin slutar om drygt 3 timmar. Bordet på Kinakrogen är bokad till 7 eller 01.00 magens tid!
På lördag ska vi gå upp tidigt och gå ut och gå, den här staden sover aldrig. Försöka äta i vår normala tid och se om vi kommer tillbaka till livet.

Kaklet är 10x10 med vita fogar. Klinkergolvet är randigt svart med grov yta!
Stor toastol som man kan leka med barkbåtar i.


Amerikansk strömbrytare med uttag!
Idag fick vi offerten på vår el, spotar, dimmer, uttag och anslutningar ute. Tydligen har vi special som har lamputtagen i taket istället för över fönstren!?
Nä det var inget Happy för pensionärerna, de går och äter innan de går på teatern.

Hur gick det med Starbucks då? Hur mycket folk som helst! Inga sittplatser, alltså de har bara ett tiotal platser längs med en bardisk. Inga bord med sköna fåtöljer att sitta och läsa eller skriva i! P

3 kommentarer:

  1. Tycker att ni ska besöka din irländska puben "McGee's" , som ligger "240w 55th st , between Broadway & 8th Ave". Kopierade det rakt av från deras hemsidan, men iaf... Den är kolturmärkt inom vissa kretsar. Ifall ni får tid till det , vill jag att ni tar en bild från utsidan :)
    Berättar mer om puben när ni kommer hem!

    /Nicklas

    SvaraRadera
  2. såg att det blev lite fel på stavningen, men bryr er inte om de! :)

    SvaraRadera
  3. Leta vidare jag lovar att det finns de med mysiga soffor. Låg bl a en runt 72nd and Broadway tror jag det var. Sen finns det nere vid Flatironbuilding med tror jag. Men detta var ju flera år sedan. CP har massa olika promenader, sjöar skogar vägar park så man hittar sina områden även som ensam.

    SvaraRadera