lördag 14 november 2009

Uppföljning regler, regler, regler

Vi har de senaste dagarna diskuterat intensivt med LB-hus, byggnadsnämnden och vår KA om hur vi ska göra med planlösningen för wc/dusch. LB-hus vill ställa wc-stolen mitt på ytterväggen, vilket gör att vi inte kan öppna duschväggarna. Vi vill istället att den ska stå 30 cm från innerväggen. På så sätt tycker vi att en rullstol får större svängrum. Byggnadsnämnden föreslog bara att vi ska ha vikdörrar i duschen och det har vi redan planerat, så det verkar inte vara några problem från deras sida. Nu vill LB-hus att vi ska skriva på ett papper som friskriver dem från ombyggnad som man måste göra om vår lösning inte blir godkänd. Så vad vi har att göra nu är att ta reda på vem som fastställer att det är OK med vår lösning och få ett papper på det annars kan vi ju inte skriva på LB-hus friskrivningsbegäran. Vi har byggsamrådsmöte på kommunen i nästa vecka, så frågan är om planlösningen kan fastställas då? Någon som vet?

Anledningen till att man överhuvudtaget har dessa regler i nybyggda hus är att kommunen inte ska behöva bekosta ombyggnad om någon i hushållet skulle bli rullstolsburen, och det är ju klokt, men lösningen måste enligt vårt sätt att se det, leda till den mest funktionella lösningen inte att stirra sig blind på ett visst mått. Man kan ju inte en längre tid bo i huset om man får dessa problem eftersom det inte finns ordentliga sovrum på entréplan, men det ska gå att lösa tillfälligt.
Det finns regler för olika mått och vi har fått tag i regler som åtminstone gällde 2006, vi har dock inte fått verifierat om de fortfarande gäller. Vår KA säger också att dessa uppritade planlösningar endast är exempel på lösningar och inte något som är hugget i sten. Vi tycker att vi har mer plats än vad dessa bilder visar.
Regler från 2006

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar