torsdag 26 november 2009

En våt dröm blir verklighet!

Idag har det varit mycket ringande om geoteknik, pålning, grundplatta, förstärkning, ansvar! Det verkar som vi lyckas få ha huset att ligga och flyta och att LB-Hus fortfarande har kvar ansvaret för att hus och platta inte ska spricka. Konstruktörer och byggare skriker pålning medans geoteknikern räknar och lugnt säger ”Jaja, vi förstärker plattan där väggarna kommer ner. Ni får en sättning på 3 cm på ca 10 år och totalt 4 cm”. Det är geoteknik det! Geoteknikern måste skriva ett dokument, ett PM, där han beskriver markundersökningen, förlopp, sin beräkning, slutsats och åtgärd. Samtidigt slipper vi lägga ut mellan 350.000 - 400.000:- för pålning, beräkning, omkonstruktion och en mycket tjockare och starkare grundplatta. Vi behöver också förstärka. Men det vi behöver göra är att lägga in ett armeringsjärn var 50:e cm under ytterväggarna och under den bärande väggen som går rakt igenom huset. Det blir ca 100 st armeringsjärn till en kostnad av någon tusing. Vi får se om det blir någon extra kostnad för lednings- och röranslutningarna. Valet blir ju dessutom inte så svårt när man själv under 33 år har åkt runt i Sverige och kollat hållfastheten på marken. Jag tror att alla hus jag har undersökt för där har läget varit bestämt, dvs man har ofta gjort en geoteknisk undersökning för att konstruktören i stort sett ska kunna beräkna pållängderna. Det är massor med hus där man har sagt till dem som ska bygga att om ni vrider huset lite åt det hållet så kan nog geoteknikern räkna ”hem” det så ni slipper påla för en massa dyra pengar! Det blev aldrig så. Antingen så fick inte badmintonplanen plats om man vred på huset eller så blev ju inte huset symetriskt placerat på tomten!

Det känns ganska fantastisk att man hamnar där själv, ett hus där man faktiskt utnyttjar geotekniken och inte bara skriker påla för att det är löst i marken. Vi har iofs en väldig tur. För att man ska kunna lägga huset att flyta så kan det inte vara fast/hård mark, t ex sand/grus/berg, i ena hörnet för då blir ju sättningen ojämn. Huset måste ju sätta sig jämnt. Vi har 2 meter fast lera. Sådan lera som är totalt hopplös att gräva i, seg och hård. Under den har vi 2 meter lösare lera. Skulle huset kantra så kantrar det 1 – 2 millimeter. Hade vi nu tänkt ha VM i kula så hade vi fått tänka om men så plant är inte ett hus som ligger helt på hård/fast mark heller. Det blir bra när det ska spränga för nya tunnlar också. Då ligger vi på 5 meter lera istället för att stå på berget och hoppa på stöttor!


Så här kan man också "påla"! Här är det en gammal tjusig fasad i Malaga som står kvar när man har rivit ut innandömet! Man får titta lite noga så ser man att det är tomt innanför fasaden. En våt dröm... För vissa kanske det är det men en verklighet får vi iaf hoppas att det blir! P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar