onsdag 18 november 2009

Lyckat byggsamråd

Jaha, då kan vi lägga ytterligare ett steg på vägen till ett nybyggt hus bakom oss. Vi hade byggsamråd på kommunen idag. Förutom Peter och jag var det två representanter från LB-hus, varav en var ansvarig för markarbetena (verkade väldigt bra att ha att göra med), vår kvalitetsansvarig, en representant från Sollentuna Energi och sedan en inspektör från byggnadsnämnden. Inspektören var den som ledde mötet. Vi gick igenom olika punkter och han checkade av att vi allihop hade våra olika ansvarsområden klart för oss.

Han från Sollentuna Energi gav oss ett dokument på alla anslutningar vi skulle skriva på och så påpekade han att vi tydligen inte hade beaktat att ansluta oss till fjärrvärme. Då sa vi att vi var väldigt intresserade av fjärrvärme och visst hade beaktat det men avstått pga av för höga kostnader. Han höll inte med oss, men faktum är att vi hade tänkte att lägga ner ett tomrör och förbereda anslutning redan nu. Förberedelserna skulle kosta ca 12.000 (och bara det är en dryg årsförbrukning el för oss), sedan skulle en fast anslutningsavgift på flera tiotusentals kronor tillkomma+ förbrukningsavgiften. Vi har i och med att vi tecknade oss för LB-hus fått gratis el från Tälje Enerig i tre år, så det plus alla fasta kostnader skulle göra att det tar minst 15 (troligen längre tid) att tjäna in en ansluning till fjärrvärme. Visst har det varit bra ur miljö- och tillgänglighetssynpunkt, men det kan ju inte kosta hur mycket som helst.

Vi fortsatte dock att dividera om toastolens placering, men på ett konstruktivt sätt. LB-hus menade att de kan få problem med att P-märka huset som är ett kvalitetscertifikat de vill märka sina hus med. KA och byggnadsnämnden håller med oss om att det ju måste funka i vardagen även då man inte är handikappad (dvs. vi vill kunna öppna duschväggen) och byggnadsinspektören lovade att titta på det och komma med ett beslut i morgon så att det blir ett klart besked om hur kommunen ser på det hela. Vi sa att vi gärna kompromissar men att det också är viktigt att det ska funka för oss.

Vi gick också igenom kontrollplanen som KA hade gjort och vi diskuterade kring hur mycket han ska komma ut och kontrollera på plats. Han kommer till att börja med kolla grunden mellan två olika moment. De pratade mycket om egenkontroll, som innebär att nästa moment kan göras först när den som ska ta efter har sagt att det är OK, annars blir den personen ansvarig. Dvs. parkettläggaren lägger inte parketten förrän mätningar visar att det är torrt.

Alla på mötet utom jag var män, det är nog ofta så i den världen...

Efter mötet ville han som är markansvarig att vi skulle åka till tomten, han hade lite tid över och de vill börja gräva så fort som möjligt. Vi åkte dit och diskuterade kring vilka buskar och träd som vi vill ska bort och vilka vi vill spara. I helgen ska vi försöka klippa ner de buskar som ska flyttas och färgmarkera dem. Sen kommer de att ta en skopa och gräva upp dem och sedan rotslå dem på en plats vi sett ut (det blir nog längst till vänster på den här bilden). Nu vet vi vad vi gör i helgen.



/Carin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar