måndag 19 april 2010

Kakelmöte och tapetserat

Idag började det mindre bra då vi stod och väntade i nästan en timme vid huset på kakelfirman. Det är fortfarande rätt så kallt tidigt på morgonen, men vi försökte hålla värmen genom att spankulera omkring på tomten och föreställa oss hur allt ska bli.


Vi hittade många blåsippor,


och våra syrénträd som vi flyttade i höstas står i knopp! De har alltså överlevt flytten. Medan jag känner mig lätt stressad över hur ojämn marken är och hur mycket jobb vi har framför oss kvittrar Peter förtjust att ”vi hyr bara en liten grävare”.

Efter en stund ringde jag och undrade om kakelsättaren var på gång och då sa de att de skulle komma strax. Så till slut fick vi komma in i huset. Kakelsättarna (tre stycken, men en skulle göra jobbet) var alla mycket trevliga. Vi verkar ha en himla tur med alla våra hantverkare. Vi började med att gå igenom hur kakel och klinker ska sitta på entréplan och kom överens om vilken kulör kaklet ska vara fogat med, det blir Silvergrått som är ljusgrå helt enkelt. När det gäller kulören på fogen vid klinkern hade de inte med sig någon platta att jämföra med så vi bestämde att vi ska ta det när de är färdiga med plattsättningen i nästa vecka. Vi vill ha en fog som är något ljusare än plattan.

Darkstone Grey högts upp, den nedre visar Ardesia som ska sitta i badrummet. Alla plattor från Centro.


Mosaiken ”Mosavit”
Sen gick vi igenom var vi skulle ha stråket av vår Mosavit i duschen, och då bad kakelsättaren om att han skulle så gärna vilja göra det snyggt vid fönstret, ”så måste ni ha stråket exakt där?” Så vi lämnade ganska fria händer, det är ju roligt att de vill göra en snygg sättning. När det gäller kaklingen i köket så väntar vi med det ett tag, tills bardisk och bänkskiva är på plats.



Till höger ska badkaret stå.

Likaså ska vi komma överens om kulör på golvet i badrummet på övre planet. Där ska vi ju ha den svarta skifferplattan Ardesia (se ovan) och vi vill att intrycket blir homogent, med så smal och osynlig fog som möjligt, det lutar åt svart, men vi vill ha ett prov att kolla med först. Den skämtsamma kommentaren från en av kakelsättarna blev. ”Vill ni inte ha plastmatta istället?” De tycker att det ska synas tydligt att det är klinker liksom.


Här ska spegeln sitta, över wc och handfat.

Sen diskuterade vi kring hur vår stora spegel ska sättas upp (fällas in i kaklet). Vi hade tänkt oss uk 1000, men där satt visst ett eluttag som senare visade sig inte kan flyttas. Så nu får vi sätta spegeln på ca uk 1150 istället. Vi beställer spegeln när kaklingen är gjord.


Målaren var också där. Han hade satt upp en hel del tapeter och vi känner oss väldigt nöjda med de röda accentväggarna i vardagsrummet.


Köket


Hela trapphuset är också rött och det kändes bara varmt och färgstarkt, inte skrikigt.




Men vi blev lite konfunderade på den grå tapeten vi valt i hallen på övre plan. Den såg ”blurrig” ut när man tittade på den på lite håll (tapeten till höger, grårandig). Det är sånt som är svårt att se på ett prov i tapetkatalogen. Vi får se hur den ser ut när vi har satt upp belysning och tavlor etc. Annars får vi väl måla om. Väldigt svårt att fota, så det ser ut som i verkligheten...



Jag blev positivt överraskad av Eriks rum, som jag befarade skulle bli mörkt, men det var en fin blå kulör på den, men väldigt svår att fota.



Fredrik har fått en svart tapet som fondvägg och resten vita (vi tillät inte mer svart i rummet) men nu tycker både Peter och jag att det gott kunde få vara en svart vägg till, så Peter kollade med målaren om det gick att få och det var inga problem (helt otroligt vilken bra målare). Det var i och för sig märkbart att vitt gör rummet större, för Fredriks rum såg större ut trots att Eriks är nästan lika stort.


Vickan och Nicklas rum. En ljusgrå tapet med lite silverstråk.





Halltapet på entréplan




Sen fick vi syn på den färgen som vi ska ha i vårt sovrum och hickade till. Den är väldigt rosa, men målaren sa (efter att för säkerhets skull, ha kollat med oss att det verkligen var den vi ville ha) att den mörknar 30% efter att den har torkat. Peter tog lite färg på ett papper och tyckte sedan när det hade torkat att det såg bra ut. Vi tror att det blir bra… annars kan man ju måla om… (Peter har stor vana nu efter att ha målat alla ytskikt i huset inför försäljningen.)

Annars granskar vi alla väderleksrapporter om hur vindarna blåser, och håller tummarna för vår Berlinresa. Vulkanen verkar ju ha lugnat sig lite. Vi känner faktiskt att vi är värda lite semester nu.

/Carin

1 kommentar:

  1. 70 dagar kvar till inflyttning och det är redan målat och tapetserat?! Fantastiskt. Tycker ni har lyckats bra med färgvalen, den röda blev jättefin, mosaiken till badrummet ser himlans snyggt ut. =)

    SvaraRadera