onsdag 3 mars 2010

Planering av köksträdgård

Jag har börjat planera köksträdgården. Den ska vara i delen längst norr ut i trädgården. Ni ser en grovplanering av hela trädgården här. Det är en del som har ändrats men vi får uppdatera under tiden. När vi köpte tomten var det en massa hasselsly här. Slyet har LB-hus skalat av med grävskopa. Vi kommer att lägga en markduk underst och sedan sättsand ovanpå, så att hela området blir grusat med fint grus. Sedan placerar vi ut pallkragar ovanpå gruset. Det är de som är de gula post-itlapparna. Där tänkte jag så småningom så bl.a. morötter, squash, sallad, rödlök, rädisor och rödbeter. Jag hoppas också försöka med vitlök. Peter vill ha potatis i en pallkrage (han har lovat att sköta om den också).

Jag måste berätta om förrådet som syns högst upp på bilden till vänster. Det är ett förråd som är uppdelat i tre delar med väggar i, och det ligger mitt i gränsen mellan tre fastigheter, så vi ha en fjärdedel och grannen i väster en fjärdedel och grannen i norr har en halva. Tyvärr är det rätt så ruckligt, så egentligen skulle det behöva rivas, men norra grannen vill gärna ha det kvar. Det är i alla fall en väldigt annorlunda lösning.

Vi kan nog inte så grönsaker i år men vi kommer i alla fall att placera ut pallkragarna som vi vill ha dem nästa år. Peter samlar pallkragar för fullt. Det vi absolut ska göra i år är att sätta bärbuskarna. De blir (se bilden ovan):

1. Rabarber
2. Krusbär.
3. Svarta vinbär
4. Röda vinbär

Det blir också till att plantera ett plommonträd (nr. 5).

Vi sparade ett gammalt körsbärsträd som stod på tomten (nr. 6). Jag tror inte att det ger så mycket körsbär men det blir trevligt med ett träd som redan är rätt så högt, och sen kommer det ju att blomma vackert på våren. I plommonträdet ska vi nog låta en klematis eller en kaprifol klättra.


Det blir också en liten sittplats i köksträdgården. Här kanske man kan ta en fika eller sitta och rensa bär och grönsaker. Jag har en mindre grupp på min balkong som vi kan ställa här.


Framför köksträdgården vill jag ha blomsterrabatter (nr. 7 och 8)som avgränsning. Där skulle jag vilja ha t.ex. brudslöja, borstnejlikor, akleja, digitalis och höstanemon. I pallkragarna till vänster kanske det också blir blommor i, kanske sommaraster, bra att göra buketter av. Det kan vara bra att ha blommor vid grönsakslanden, de drar till sig insekter som kan ta kål på de skadeinsekter som går på grönsakerna läste jag om.


Längtar till att få sätta igång!
/Carin

3 kommentarer:

 1. Ser jättebra ut, mycket smaskigt både för gommen och ögat! Här har du en till som längtar. Köpte en trädgårdsbok på rea, skulle behövt en större trädgård bara... Funderar på att gå till ett proffs och få förslag på hur man kan planera trädgården på bästa sätt :-)

  SvaraRadera
 2. Vart är Jordgubbarna??

  SvaraRadera
 3. Lite smultron blir det vid brunnen, men jordgubbar tänkte jag fortsatta köpa även i fortsättningen.
  /Carin

  SvaraRadera