lördag 20 februari 2010

Spott spott!

Så har vi då äntligen bestämt spottarnas lägen... Carin åt just upp sin pralin. Hon hann inte mer än svälja så konstaterade hon kort, samtidigt som hon stönade "åh du har din kvar"!... Spottar, Det skulle inte bli enklare installationen med LED! Jag trodde att skyddspottorna uppe i undertaket skulle försvinna men det gick inte eftersom det kommer att snöa lösull från innertaket. Hade väl gott att lösa på något sätt. Något som snöar är inte såå populärt just nu!
Badrummet. Det blir så att vi delar in spottarna i 2 grupper.. Carin är alldeles lyrisk, hon har hittat ett ritprogram för trädgård..!
..2 grupper, 1 st (grön) som allmänbelysning och den andra (gul) vid spegeln. Alla spottarna är kopplade över en mainswitch vid dörren (gul/grön) och sedan har de var sin elektronisk dimmer, allmänbelysningen vid dörren (grön prick) och spegelbelysningen till höger om spegeln (gul prick)!
Alla spottar är placerade nära väggarna för att belysa den väggen och kasta tillbaka ljuset ut i rummet. Vi har försökt få spottarna 250 - 300 mm från väggarna men det blev t ex problem i duschhörnan där spotten då skulle hamnat mitt i takstolen och i "glesen" (den tvärgående ribba som undertaket fästs i)! Spottarna vid spegeln är tänkt att vinklas längs med väggen, inte mot den för att ljuset ska falla rätt. Dvs spott "nummer" 1 och 3 från ytterväggen riktas mot handfatet och Carins ansikte!
Vid dimmern vid spegeln sitter också ett strömuttag med lock. Själv avskyr jag uttag som är placerade mitt på väggar i kök och badrum så jag hoppas att detta blir bra.
Vad vi också fick reda på, som gick tvärtemot allt vi tidigare har fått reda på var att uttagen inte behöver sitta 1200 mm över golv. Gäller inte längre! Spottar behöver inte vara IP44 eller "bättre" i duschhörnan OM takhöjden är över 2250 mm. Det räcker med IP21!
Spottarna i wc/dusch placeras likadant, nära väggen, som i badrummet. Över handfatet sitter en standardbelysning med 2 stycken 20 watts halogenlampor som styrs med strömbrytare. Övriga spottar styrs med dimmer. Alla andra inbyggda spottar i huset är på 50 watt!
I köket är spottarna placerade ca 200 mm utanför skåpluckorna. Tanken här är att låta skåpluckorna reflektera ljuset. Vi fick en varning om att inte lämna dem öppna för länge under spottarna!
Alla spottarna kommer att vara i borstat stål. Vi tror att det kommer att matcha funkishuset bäst. Vi kommer att ha rostfria lampor som fasadbelysningar. Alla halogenlampor är som standard på 50 watt och dimrarna elektroniska. Om allt går som det ska så kommer vi succsesivt att byta ut dem mot LED-lampor när de går sönder. LED-lamporna idag ger ett ganska trist ljus, blått och kallt oavsett vad står att de ska ge. Förhoppningsvis kommer utvecklingen att gå fort på styrka, färgåtergivning och pris. Klarar de bara pris och styrka så kan man alltid fixa fixa färgåtergivningen med en extra färglins.
I köket ska vi ha en elterminal som vi har döpt till elstolpe. Den ska ligga lite gömd på kortsidan av väggen vid kyl/sval och frys. Allt ska styras härifrån. Termostaten är inte aktuell längre eftersom det blir trådlöst. Här kan vi ladda mobiler, ha fjärrkontrollen till tv:n som kanske ska sitta på väggen mot bardisken, centraldammsugaruttaget mm. Som sagt.. avskyr kontakter utslängda på väggarna!
Måste gå och ät lunch! Återkommer med priserna, ca en dryg tusing styck, totalt ca 33.000:- monterad och med dimrar! P

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Trillade in på din blogg...vi (jag och min sambo) har precis börjat vår resa mot drömboendet...Vi har bokat en tomt och väntar nu bara på pappren, så att den är vår!! Nu sitter vi alltså mitt upp i att välja hus...sååå svårt har du några tips??

    SvaraRadera
  2. Hej Martina,

    Jag svarade på din blogg!
    /Carin

    SvaraRadera
  3. Kul idé med elstolpe. Kanske lånar den till vårt husbygge.

    //Mikael

    SvaraRadera