lördag 31 oktober 2009

Man blir lurvig!

Nu har jag sovit i tre dagar. Inte helt i onödan visar det sig. Visserligen är mitt nya skägg gråsprängt och mjuukt och kommer att göra grymt ont att raka bort, men jag har också gått ner 2 – 3 kg! Man får dra lite lärdom av det som händer i verkliga livet typ tur att Törnrosa inte var en man. Då hade det varit mer än en häck att klippa! De hade väl aldrig ens hittat "Taggbjörn"! En massa bra tv har vi sett ”Lie to me”, ”CSI”, ”Criminal Minds”, ”The Mentalist”, ICA-reklamen inför förra morsdag ”Mamama mamama….” sköön, Carin hade missat den. Man behöver tydligen bli sjuk för att lyckas tömma den inspelningsbara boxern från något!

Inte blev det några tegelpannor eller hålstenar plockade denna höstlovsvecka. Inte heller blev staketstolparna upptagna. Tur att vi inte har någon brådska.
Det blev en kort sväng för att kolla att ingen hade hjälpt oss! Carin tittade till samlingen vid pumpen. Sparkade lite skyddande löv över dem inför vintern, sann moderskärlek! Kollade vinklar och vrår på huset nu när det är riktigt utsatt, altanens storlek, hur nära vi hamnar grannarna etc. Fuktigt och kallt var det! Får bli igen snart med bättre kläder och när vi är friska.

Moderskärlek och lekstuga med tegelpannor.

Carin chockad
Det skallrade i rutorna när Carin chockat, uppskrämt skrek ”Feel!” Hon hade öppnat kylskåpet och fått syn på yoghurten. Vaa.. tog vi den Milda av misstag? Näh näh, jag hade ställt in yoghurten rättvänd. Man vill ju inte ha det där blasket varje gång man tar yoghurt och det slipper man om de står uppochner tills den ska öppnas. Det var 1:a gången på 3 år 6 månader 4 dagar! Nu insåg Carin hur illa det var med mig. Vi män blir ju såå sjuka!

Nu är det dags igen, dags att fira, 3 ½ år! Vi skjuter på det till en annan tidszon...
I natt blev jag frisk vid 04.12. Jag kände hur allt släppte och ca 05.57 kom förkylningen istället!? Trist när man har så mycket kul man vill göra och få något intressant att skriva om. Man är ju så spänd på det som ser ut att vara 2 slipstenar som ligger under en trave tegelstenar. Visst är det spännande! Det kunde blivit en hissnande resa om hålens tomma, tillsynes meningslösa liv i hålstenarna. Minst lika spännande det också! Men jag har något stort som jag vet att ni har legat sömnlösa länge för! Upplösningen av "Tomtens undre värld granskad". Den kommer inom några dagar att få sin sannslösa lösning till alla totalt oförstående läsares stora glädje! P
Vårt vedförråd med äkta stjärnhimmel!

fredag 30 oktober 2009

Mr Handsome

Så brutalt avslöjades mitt sanna jag, more is more. Men ibland måste man ju gå in och styra upp! Tänk om vi hade valt en standard diskmaskin istället för en extra hög… helintergrerad är den också. Sedan har vi ju en lite mer avancerad ugn... med sidohängd lucka. Frysen blev självavfrostande.. more is more. Tvättmaskinen blev en 7 kilos men det är ju standard nu. Räknas det som more is more då? Fläkten är definitivt en More is More! Hemma har jag bytt ut allt inom 12 månader såå more is more! Men vad gör man när tv-bilden skiftar i blått och grönt, inget varmvatten (ny beredare), tvättmaskinen låter som en stenkross, diskmaskinen slutar tömma och luckans fjädrar går av för 4 gången, kompressorn skär i luftvärmepumpen! Luftvärmepumpen fick stå still i några år av ekonomiska skäl, det blev lite mycke! Går det många glödlampor hemma hos Er? Kolla hur mycket ström de släpper ut i nätet hos Er! Ibland är det några volt mer än vad det borde vara där och mer än vad lamporna tål!

I nästa vecka ska jag försöka få Starbucks på fötter. Vi var ju i Shanghai i början av året och det vore ett understatement att inte säga att de fick ett rejält uppsving. Det räckte inte för det går dåligt för dem så jag får göra ett nytt försök! Kommer speciellt ihåg ett trevligt Starbucks i Madrid. De skriver namn på muggarna så man ska få rätt kaffe i slutänden. Som vanligt sluddrade jag och tjejen bakom disken utbrast med ett stort förvånat leende ”Mr Handsome?” och eftersom man är svensk så svarade jag ”Yes, Handsome, Peter Handsome” Klart jag inte gjorde! En diskret justering så var allt svenskt lagom igen! Carin stackaren ska jobba denna gång som då i Shanghai, själv är jag bara väskbärare och resesällskap. Vissa har det bra, väldigt bra. P

onsdag 28 oktober 2009

Inredningspersonlighet - test

Jag gjorde ett test på Nordsjö Idé och Design och fick följande resultat:

Du är en avskalare!
Avskalat, rent och enkelt, på gränsen till asketiskt är din stil. Du väljer färger och föremål med omsorg och tänker efter noga innan du fattar ditt beslut. Inga spontanköp här inte! Du bejakar det klassiska uttrycket, möbler och inredningsdetaljer som står över alla trender. Gärna retro-prylar och dansk design. Beige, grått, svart och vitt är basen i din färgskala hemma och de få möbler du har, är verkligen skapta för utrymmet där de står. Det är synd att säga att du är färgstark och vågad i din inredning. Nej, här gäller verkligen principen "less is more".


Släkt och vänner får väl bedöma om det stämmer. Själv tycker jag att det stämmer ganska bra, men jag har faktiskt lite röda färginslag hemma också.

Jag bad Peter göra testet och detta är beskrivningen på honom:

Du är en pryloman!
More is more är ditt motto. Massor av saker, avancerad teknik, överbelamrat med mycket möbler och det senaste inom alla områden - precis som du vill ha det. Prylar dominerar ditt liv och du skäms inte för det! Du är inte alltid så sugen på att fixa i ditt hem, men när du väl köper något är det alltid det senaste och fräckaste. Det gäller även när du väljer färger, tapeter och golv. Det är full fart på ditt liv och allt som är nytt, är spännande. Prylar rules!


Hur ska vi få ihop vårt hem?! Less is more vs More is more!

Men det är ingen fara, ibland lägger jag in mitt veto. Konstigt, Peter har aldrig lagt in veto... Vad kan det bero på?

Testet finns här om ni själva vill prova./Carin

Däckade!

Så kom den då. Influensan alltså. Både Peter och jag ligger däckade. Vi försöker jobba lite från sängen men det blir inget gjort på tomten förstås. Det var ju tänkt att Peter med söner skulle sortera rivningsmaterialet, men vi får ta det under en helg senare i november.

Det tråkiga är att festen vi skulle ha haft i helgen blir inställd, även om vi säkert kommer att vara bättre då så kan ju smittorisken finnas kvar. Men vi får ta det efter årsskiftet istället.

söndag 25 oktober 2009

Ljus i mörkret!

Idag har jag varit en sväng till tomten och kollat in våra byggnader tillsammans med vår kvalitétsansvarige. Vi gick igenom allt. Hela lekstugan från golvbrädorna till takpannorna. Vedförrådet, från det jordstampade golvet till taket med äkta stjärnhimmel. De lutande väggarna ger det hela en lite modern shabby chickstil!
Vi ska plocka ner takpannorna och plåtdetaljer från lekstugan. Senare ska vi även ta ur fönstren. Ur vedhuset ska vi plocka bort en massa tegel- och hålstenar. Där finns också miljöboven nr 1, asbets! En gammal ventilationskanal! Så när grävskopan kommer ska det bara vara trä och en liten betongplatta kvar, inte ett massa sorterande. Grabbarna har ju höstlov så någon får följa med och plocka.


I helgen var vi på Konsert och Kongress i Linköping. Första gången för mig och det började med Queen-låtar i 2 timmar. Ingen dålig början! Snyggt avstämd färg gjorde den stora lokalen ”mysig”. Häftigt med logerna i upphöjda cirklar längs med sidorna! Inget Santinis denna helg men ett pubbesök och en Eklundskorv vid Filbytertorget (dvs Stora Torget) blev det mitt i natten!
Snart är det dags för årets ljusshow att lysa upp Linköping. I samband med 5-års jubileum så byter den namn från Novemberljus till Vinterljus. Några bilder från 2008. Så från den 15 november kan man bli riktigt upplyst och få se en massa häftiga installationer. Nedan några andra ljuspunkter. P


Tv-tornet och ett hus i finanskvarteren i Shanghai.

Från Shanghai. Inte var dag man står och tittar NER på ett fyverkeri (pricken till vänster från våning 33)!

Första gången vi såg vatten med ledljus var i Bologna!
Kommer ni inte ihåg vår adress hit så är det bara att söka på smullucka på google och vips så är ni här! P

Utemöbler till vinterpris!

Som vi nämnde i förra inlägget var vi på Ulfåsa möbler idag. Vi slog till och köpte en utemöbel till ”vinterpris”. Det blev sex stolar i konstrotting med teakarmstöd och till det ett teakbord.

Nu dividerar vi om var vi ska ställa gruppen; på balkongen eller på ”amfi”-uteplatsen. Vi behöver ju en matgrupp på båda ställena, men man får väl prova vilket ställe vi kommer att utnyttja mest. Vi ska åka och hämta den nästa helg. Får visa en bättre bild på bordet senare, det är halvt nedpackat nu.


Jag har lovat att sköta inoljningen.


Vi kollade också in några saker som vi tänker skaffa när vi väl har flyttat in. Klädhylla singel eller dubbel i ek till hallen.






Vi tänker också inhandla några pilasterhyllor, för att ha i hallen och i badrummet.

Queen

Igår firade vi och en familj till (M och Br) en som fyllde 50 år i våras (P och hans fru Bi). Vi samlades hos oss redan klockan 16, eftersom nästa punkt på programmet var att vi skulle se en Killer Queen-konsert vid halv åtta.



Dukning



De här fina rosorna fick jag av Peter!

Jag gjorde förrätt (blomkålssoppa med örtbröd) och varmrätt (ungsbakad torsk, avokadosallad med citronvinegrette, pressad potatis och citronsås). Br gjorde efterrätten som bestod av mandelflarn, chokladmousse och citrussallad. M hade valt vinerna och till förrätten blev det en sherry, till varmrätten ett vitt vin från Loire (underbart gott) och till desserten blev det lite olika alternativ att välja på.



Entrérätt


Sedan gick vi in till stan, till Konsert & Kongress. Vi skulle se Killer Queen, ett coverband som startade 1993. Bra, och de bästa låtarna kom naturligtvis i slutet. Varmt var det också, man fick sig ett träningspass...
Erik (sonen 18) är ett stort fan av Queen, men sa att han inte ville gå, dels för att det inte var riktiga Queen (vilket han naturligvis har en poäng i) men också för att om man går på konsert så ska man stå längst fram och hoppa och skrika. Den här lokalen är ju inte riktigt uppbyggd på det sättet. Men jag sjöng, skrek och hoppade lite ändå (på uppmaning). Så det var ju lika bra att han inte var med för det hade väl varit ytterst pinsamt att se mamma bete sig så! Medelåldern var väl i vår ålder ungefär, men faktiskt en del yngre också.

Därefter gick vi och tog en öl på en pub och sen blev vi plötsligt lite hungriga, vi hade ju startat rätt så tidigt, så innan vi gick hem så blev det en kokt med bröd på torget.


Sen väntade sängen och eftersom det nu har gått över till vintertid så var det ju skönt att se fram emot en riktig sovmorgon. Och så vaknar man kl. 5... och är jättepigg! Suck. Jag får väl sova i bilen när Peter kör upp till Stockholm senare idag, men först tänkte vi hinna med ett besökt på Ulfåsa möbler.

fredag 23 oktober 2009

Från idé till planlöst virrvarr!

När vi såg tomten för första gången så tog det ungefär lika lång tid för oss att bestämma oss som det gjorde för bandariljärerna när de fick syn på tjuren Ferdinand och skrek ”honom ska vi ha”!
Den öppna planlösning gick ännu fortare! Vi diskuterade det aldrig vad jag kommer ihåg. Det bara var klart som korvspad att det skulle vara så!

Men genomförandet... suck genomförandet till godkänt bygglov gick som sirap, kall sirap, myycket kall sirap!
OBS! Detta är bara ett axplock av resan till avropet!

Vi flyttade köket till matsalen och lite.. mycket till!
Utkast 1 ville vi inte lämna ifrån oss på fredagen men säljaren sa att han ville ha det, han ville att vi skulle komplettera med våra ändringar efter helgen (så det gjorde vi med utkast 2).
Utkast 2 skickades sent, mycket sent på söndagen.


6 veckor senare efter mycket ringande och undrande varför inget hände så blev det äntligen möte med säljaren! Där plockades vårt 1:a utkast fram. Det som vi inte ville lämna ifrån oss. Det var ju utkast 2 som gällde!! 6 veckor borta! Så mötet resulterade i att vi gav honom kopior som han skickade ner! 6 veckor... som en avlöning... bara borta!



Hela vårt förslag gick inte igenom, bl.a. kunde vi inte placera badrummet där vi ville. Så vi får inget framtida allrum ut till balkongen, om vi inte tar vårt sovrum förståss! Vi skickade tillbaka en ny skiss gjord på senaste ritningen från LB-Hus med 42 kommentarer.




Lite gick! Vi skickade…. 28 kommentarer! Ska vi inte få till placeringen på toastolen i wc/dusch? Duschkabin bort, duschväggar dit. Nisch i hallen!?
Fönstret i matsalen har "sjunkigt" sedan förra ritningen!? Upp med det! Det var nära att vi fick kapa benen på skänken som ska stå under fönstret!
Inget element på innerväggen i sovrum 1! Elementet bort ur badrummet, det ska vara golvvärme! Klädkammaren större i Sov 1!



Dörren till wc/duschen har nu blivit flyttad!! Nu får fototapeten inte plats! Suck.. varför? Flytta tillbaka dörren! Skjutdörrar till garderob i hallen in i sovrum 2. Duschkabin bort, duschväggar!!!

Vi tröttnade på att skicka fram och tillbaka. Vi bokade tid hos Byggnadsnämnden för att stämma av vad de godkänner och hur det måste vara! Nytt förslag till LB-Hus ”Om vi gör så här så får i bygglov”!

Köksskåpen 70 cm över bankskåpen! Men bilden i katalogen då? Inte standard fönster där!? "Är det vi eller ni som….? Så här kan man inte….!"
Michaels kommentar var betydligt mycket trevligare ”ja men då sätter vi ett 400 fönster istället för std 500. Vi behöver höja skåpen 50 mm för att ha fönstret ska hamna 100 mm över bänkskivan som byggnormen föreskriver” Klart! Bara så där... Michael är en klippa! Synd att Koreanens klonforskning bara var ruffel och båg annars kanske vi hade haft några Michaelar till!




Yes, toastolen på rätt ställe! Meen vad har hänt med duschväggen som sitter mot ytterväggen? Vi har fått en kort vägg ovanför hyllan bakom toastolen!
Allt klart? Neej! Vi har fått en imkanal i badrummet. Ännu mer mailande och telefon!


Imkanalen flyttad in i duschen. OK! Men duschväggen i wc/dusch är inte placerad på ytterväggen och hyllan är inte kortad?




Nuu! Äntligen kort hylla och duschhörnan rätt. Hon som ritade tyckte att vi fått en så bra hylla där... Jag skakade på huvudet och tecknade neej, vill inte ha! Michael som pratade i telefonen sa "De vill inte ha någon hylla", och sen blev vi av med den.

Helv...! Köket är ju 10 cm fel! Passbit... Massor med PASSBITAR i köket! Rena pusslet! Kollar ritningarna! Det har varit fel sedan 23 maj och vi har inte SETT DET!! Nu ooorkar vi inte mer! Åhh vilken underbar hallen vi har fått! 10 cm längre vid köksväggen blir kanon!
Ni som bygger och gör ändringar! Kolla ritningarna, kolla ritn.... kolla ritningarna ÄVEN där man inte har gjort ändringar! P

Inspiration sovrum

Har så smått börjat fundera på inredningen och jag är väldigt sugen på fordrade, frasande sidengardiner till sovrummet. Jag hittade en sida som heter Almahouse och de hade en hel del att välja på. Här är två tyger jag kan tänka mig. Det är dupionsiden och ser ut ungefär som thaisiden. Jag gillar den strukturen och det blir snyggt med mellanlägg och foder. Man får visst beställa tygprover eftersom det är lite svårt att se hur det ser ut i verkligheten. Vilken är snyggast?



Sedan finns ju SidenCarlson i Stockholm också. Jag ska ta mig en sväng dit på någon lunch, den ligger på Drottninggatan 80. De verkar ha hur mycket som helst.

Steg för steg...

Nu har vi bokat in nästa steg framåt, dvs. byggsamrådsmöte på kommunen. Det blir den 18/11. De som ska vara med förutom byggnadsnämnden är byggherren (vi), Kvalititsansvarig (KA) och en representant från LB-hus. Det är först efter byggsamrådsmötet man har rätt att börja bygga.

Redan nu på måndag ska Peter träffa KA för att diskutera om den grovanalys som gjordes av LB-hus för ca ett år sedan är rimligt beräknad. Då räknade LB-hus med att vi skulle ha ett garage på baksidan av huset och därmed en infartsväg förbi huset. Sedan visade det sig av detaljplanen att vi endast får ha en byggnad på tomten så garage blev inte aktuellt. Sedan undrar jag om vi verkligen hade velat förstöra tomten med en väg även om vi hade fått det... Så förhoppningsvis kan vissa kostnader minskas i förhållande till vad som står i grovanalysen.

Vi har också bestämt byggstartsmöte till den 3/12. Då ska vi efter vad jag fattar gå igenom vad som ska göras på bygget. Vi vill också gå igenom vilka växter som ska sparas och hur gångarna ska se ut sen. Vi tänkte ta hjälp med att göra gångar och uteplatser nu på ett gång, medan vi har grävaren där.

Nu ska jag ta helg (somnade till ett tag på tåget) och lägga mig hyfsat tidigt. I morgon kommer Peter hit till Linköping och vi ska fira en 50-åring på kvällen.

onsdag 21 oktober 2009

Tomtens undre värld undersökt! Julen är inte hotad!

Under den hårda ytan så visade den sin mjuka sida... tyvärr! Provborrningarna visade att vi har 30 cm mylla, 1 meter torrskorpelera, 1 meter med lera av torrskorpekaratär och sedan blev det lösare lera. Ca 1 meter med 100 kg:s frisjunk, några halvvarv (ja vi jordgubbar räknar halva varv, skyll på SJ) ovanför och under. Friktionen, det hugger kraftigt i sonden, börjar vid 4,5 – 5,5 meter under MY, markytan. Det är iaf inte risk för något nytt Getå- eller Tuveras!
Resultatet är skickat till en geotekniker som även har fått data på huset, vikt, var lasterna kommer ner, plattans utformning mm för att kunna beräkna hur stora sättningarna blir eller om det måste pålas. Bilden visar del av ett jordprov som är upptaget från 1,5 meters djup.
Man kan skymta den berömda bonnvinkel (lönnpinnen) bredvid dagens moderna neonrosa Geodimetervinkel! Fotot bredvid visar en geoteknisk borrvagn från slutet av discoeran, 80-talet! P

Bonnvinkeln överraskar!

Huset har nu blivit grovt utsatt av proffs med geodimeter (syns på en av bilderna på ett stativ). Själv hade jag satt ut allt med hjälp av måttband och bonnvinkel. Jag kom ganska nära. Bilden visar husets sydöstra hörn sprayad i den klatschiga modefärgen neonrosa, utsatt av geodimetern. Min utsättning är den ståtliga lönnen, med 1 blad, ca 10 cm ifrån den neonrosa vinkel. För att få till en bonnvinkel ställer man sig i linjen mellan 2 utsatta pinnar så öronen pekar mot pinnarna. Enklast blir det att vänster öra pekar mot pinnen till vänster osv. I detta fall blev det 2 tomtrör. Lyft upp armarna rakt ut åt sidorna, mot pinnarna, så kroppen och armarna bildar ett kors. Innan ni nu blundar, kolla runt så ingen står och tittar på! De kan ju tro att det är något religiöst på g! Blunda, för ihop händerna framför Er, armarna fortfarande utsträckta. Öppna ögonen! Spänn ögonen i något bortanför händerna. OBS! Ingen ko eller något dylikt som rör sig! Nu har ni gjort en bonnvinkel. Grattis! P

Samling vid pumpen!

Vi kan inte låta bli att handla växter till nya tomten! Nu har vi grävt ner några runt den torra brunnen och hoppas att de kan göra sig hemmastadda. Kanske kan det väcka den 5 meter djupa brunnen till liv nu när den får lite nya kompisar. Några buxbom, gulbrokiga benvedar, murklockor och några ”60 cm höga med rosa färgade blommor som tål torka”.. jag har glömt namnet! Runt brunnen är det tänkt att Carin ska fixa ängsmark. P

Entrén öppen!

För att komma in på tomten så fick vi slå oss in! Skruvar och muttrar flög åt alla håll och kanter när huggmejsel och hammaren talade sitt tuffa språk! Det var en speciell känsla att gå in på en oexploaterad tomt. Tomten har i stort sett varit orörd sedan sadelmakarnas tid och hela detta område var deras. Förutom tomten så äger vi nu en lekstuga, ett förråd som håller på att trilla omkull men med fullt av ved utan energi i, en torr brunn och maaassor med blommor och buskar. Tyvärr ryker äppelträd och hasselbuskar men syrener, forsythia, pioner, liljor, vildvin, rynkolvon, körsbär och spirea blir kvar. Någon buske kommer att bli flyttad och förhoppningsvis gullvivor och andra sommarblommor. Det finns mycket historia i luften och trevliga grannar runt om oss. P

20 oktober -09. 28 maj -09.

måndag 19 oktober 2009

Tomtens tankar!

Gräset har vuxit högt på tomten i sommar men nu har grannen tillika den som sålde tomten till oss varit snäll och anlitat några som kallas "Handtaget" och de har klippt gräset. Så här såg det ut igår.


Vi har sedan i somras varvat utformningen av husets planlösning med funderandet på hur tomten ska utformas. Den ”inre” planlösningen är ju som sagt klar nu, så vi ska fundera lite mer på hur det ska se ut utvändigt. Här är ett första utkast med trädgårdsgångar, damm, uteplatser, trädgårdsland och ängsområde. Gångarna ska bestå av grov sand/fint grus. Mycket finplanering återstår t.ex. hur rabatter ska se ut och vilka växter det ska vara i dem. Jag vill ha ett plommonträd och några bärbuskar också. I den smalaste delen av trädgården kommer vi att ställa upp några pallkragar att odla i. Peter har redan fått order om att spara undan de pallkragar han får leveranser i. Det finns en gammal handpump på tomten också. Den ska vi försöka renovera och behålla. Tyvärr finns inget vatten i brunnen men den är fin att ha kvar ändå.

Vi har redan våra respektive specialområden. Jag kommer att ha koll på köksträdgården, medan Peter ska ta fullt ansvar för dammen. Sen ska det bli jätteroligt att odla i uterummet/växthuset. Vi får se om jag redan när vi bygger uterummet kan lägga ner ett rör så att en vindruva kan gå ut med sina rötter igenom det.

Klicka på bilden så ser du lite bättre!

/Carin

Olivträd!




Igår gick vi en vända till Blomstertorget för att jag skulle ha något blommande till fönstret. Det visade sig att det var halva priset på träd, så Peter köpte ett träd som kommer att blomma i vår. Jag var inne i växthuset och upptäckte att de även hade halva priset på oliv- och citrusträd. Så det blev ett olivträd på 150 cm. Helst ska det övervintra i 10-15 grader, men det måste ha ljus så det går inte att ställa in i garaget. Det går ha det inomhus men jag får räkna med att bladen delvis kan ramla av, men det ska enligt försäljaren återhämta sig när man ställer ut det på våren. Så vi håller tummarna för att det ska klara sig.
Sen köpte jag också två cyklamen. Målet är att hålla liv i dem i alla fall två veckor. Mamma har fått nogranna instruktioner om att gå hit och vattna när jag har min Stockholmsvecka. Ska vattnas på fat!