söndag 17 juli 2011

Linné, Salsta slott och fågelbad


Som vanligt så har vi helgerna till rekreation. Denna helg var lite ovanlig eftersom det var min tur att få min födelsedagspresent av Carin. Turen började till Carl von Linnes Hammarby utanför Uppsala.


Otroliga mängder av växter men i stort sett allt var fejk och har kommit till på "senare" år. Det här var bara en gårdsbacke på Carls tid. Vi kan också rekommendera deras fik som inte gick av för hackor. Fantastiska, fräscha sallader, pajer och vilka bakelser och kakor! Efter att ha gått en guidad tur, vilket alltid ger så mycket mer än bara att gå runt och titta, så gick bilfärden vidare norrut genom Uppsala. Tillslut hamnade vi på väg 290..


och rättsom det var dök en skylt upp med "Salsta slott". Det var bara att svänga av. Dalarna har vi hört mycket om att "där ligger Salsta" och någon har nämnt att i Uppsala finns Salsta. Nu vet vi hur det ser ut i Uppsala! Franskinspirerat barockslott från slutet av 1600-talet!


Sedan fortsatte trippen till Österbybruk. Ett av de ställen som byggde upp Sverige. Här finns Dannemora gruva bara ett stenkast bort som stängdes 1992 men som nystartades 2009. Här är det frukost på söndagmorgon som avnjuts med herrgården i bakgrunden.


Sedan gick vi en tur förbi Bruno Liljefors atelje. Han bodde här i 15 år, 1917 - 1932, och idag är det en stiftelse efter honom som sköter delar av Österbybruk.


I bakgrunden är det Gammel Tammen (efter Pehr Adolf Tamm), värdshuset där man kan bo och äta. Innan vi kom tillbaka från rundturen


så passerade vi bl a orangeriet.


Här hittade vi också dessa vidjerundlar. Vi fattade tycke får dem och ska nog placera en i trädgården nästa år. Vi har fortfarande kvar en del hassel och vi har för oss att det är ett ypperligt material att tillverka dem av.


På vägen tillbaka så stannade vi till i Gamla Uppsala och gravhögarna. En fika i solskenet blev det innan vi gick


och spanade i dem. Läste en hel del men man kan ju inte komma ihåg allt. Tyvärr kommer jag ihåg att man inte vet vilka som ligger i högarna och det är ju inte så mycket att komma ihåg!


Sedan drog vi vidare och fick syn på Fullerö Handel. En häftig butik strax norr om Uppsala med mycket järnkrukor från trakten men mycket annat också. Tyvärr blev det inget kort taget. Vi köpte ett fågelbad i betong istället och behåller våra zinkkrukor. Tack mitt hjärta för ytterligare en underbar helg! Peter

Måste också tillägga att vi idag firade 1-årig förlovningsdag. Det var idag exakt ett år sedan jag flyttade in i huset. Så idag firade bl.a genom att äta en toast skagen och dricka ett glas Champagne på Edsbacka Wärdshus. Nu är det nästan bara en månad kvar till bröllopet!/Carin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar