tisdag 1 juni 2010

Så blev man upplyst igen


Inte hamnade spottarna i köket där vi ville. Men de gjorde så gott de kunde för gles det sitter ju där det sitter. Vi kollade ju bara att balkarna i taket inte skulle komma i vägen när vi träffade elektrikern i huset. Inte tänkte vi på att gles, de brädor som gipsen i taket spikas i, skulle spikas tvärsöver balkarna med c/c 400 mm. Alla spottarna hamnade 200 mm fel, för långt ifrån skåpluckorna, men ”elbossen” säger att det blir perfekt belysning när man väl har riktat in dem. Vi får lita på proffsen!
Som utelampor på huset har vi nu köpt in Nordlux Tin Maxi, up/down, som livet självt, och några stackars ”down” som bara har ett liv i nerförsbacke framför sig men de ”ser ju ljuset i tunneln” hela tiden.
Vi har nu bestyckat om dem med LED, LED och återigen LED. Jag plockade bort de 35 watts halogenlamporna som ingick.. så mycket pengar vi ska spara. Och satte i de nya LED-lamporna.. så mycket pengar de kostade! 15 stycken varmvita högintensiva CREE SMD-dioder på tillsammans den hisnande styrkan av 3 watt ska vräka ut ett ljusflöde på 175 lumen från varje lampa. Och vårt hus ska förhoppningsvis lysas upp med ett behagligt ljus.
Var det inte 34 år jag räknade ut att varje lampa ska hålla om vi har dem tända 8 timmar om dagen i snitt? Grattis ni som köper vårt hus. Ni slipper nog också byta lampor. Vi har köpt till en tidsstyrning till utebelysningen. Utan den så hade vi fått byta lampor redan efter 11 år! Vojne vojne! Ni som vill veta om uträkningen håller kan ju kolla vår blogga om 10, 20, 30 år men jag hoppas ni förstår att jag inte kan garantera något resultat.
Om något år blir det nog mer LED men då i kök, dusch och badrum när de halogenlamporna börjar ”smälla”.

Tyvärr har jag två trädgårdar att ta hand om just nu (de två nedersta bilderna). Nu håller jag bl a på och försöker få till kanten runt den fd dammen med en stenlagd gång inför försäljningen på nationaldagen. Några häckplantor som inte klarade vinterns köld ska också bytas ut. Blommar gör det för fullt så det blir perfekt. Bara det inte kommer ett åskväder och slår sönder allt det vackra. P

1 kommentar:

  1. Hahaha, du är för rolig. Spotarna kommer säkert bli perfekta, du kan ju rikta dem mot skåpen - lita på proffsen, vad annat kan man göra... Snygga utelampor också.

    SvaraRadera