tisdag 31 augusti 2010

Peter pusslar

Peter jobbar på med plattläggningen. Det tar tid att lägga pusslet. Vi vill inte ha för stora mellanrum.



Fortfarande en gåta vad mellanrummen är till för...

/Carin

söndag 29 augusti 2010

Han jobbar flitigt och det går framåt

Peter har varit ute nästan hela helgen och slitit med "Amfin" den nedsänkta uteplatsen.



Han har slammat sidorna, ett hårt jobb som både känns i rygg och axlar. Ni kan försöka gissa vad mellanrummen mellan murstenarna är. Jag visste inte, men han har tänkt till.



Till höger ska vi ha en lite bredare bänk, där man ska få plats att ligga och sola. Där blir det nog trätrall. Till vänster kan man sitta vid bordet och till höger kan man ha små avställningsbord där man kan ställa drinken...:-)




Tidigare har han paddat sättsanden riktigt hårt. Här lägger han ut lös sättsand som han ska lägga plattorna i. Han är ute i ur och skur, här är det precis lite uppehåll så att jag kan gå ut och fota.



Här har han placerat ut de första plattorna i mörkret.




Själva har jag sytt gardiner idag. Här ser man det svarta tyget som jag fodrar med. Fyra av fem våder är klara, ska försöka hinna sista våden i morgon, sen får ni se hur det ser ut i sovrummet.

Nu ska vi ut och ta en kvällspromenad om han inte har somnat där ute...
/Carin

fredag 27 augusti 2010

Vinterns köld var hård

Fukten letade sig ner i de små sprickorna och sprängde obarmhärtigt ett tio-tal takpannor under vintern. Åtta av tio trasiga takpannor har C byt samtidigt som han lagade taket. De två sista får plåtissarna byta när de fixar till någon plåt på taket. Kanske blir det ett och annat nytt stuprör samtidigt.

Tredje och sista varvet är nu lagt. Tre block blev det kvar. Förhoppningsvis kan vi börja lägga skiffern på söndag.


Imorgon får vi bestämma vilken typ av kludd vi ska ha på muren. Grått blev det men inte direkt sofistikerat.

Vi ska också dra rör för elen till friggeboden och till utebelysningar. Vi ska också dra en pelslang för sommarvatten i trädgården. Den ska börja vid vår vuk, vattenutkastare, på västra sidan och gå till andra sidan av tomten. På vägen dit ska den passera amfin, friggeboden, trädgårdslandet, ängen, uterummet och gå ner längs östra sidan till den planerade pergolan för cyklar och soptunnor. Det ska bli minst sex stycken vattenutkast på vägen där vi kan ansluta vilken vattenmojäng som vi vill. P

torsdag 26 augusti 2010

Tre rappar på prov

LB-Hus har fortsatt att beta av protokollen. Ett par balkongdörrar har bättrats, en sviktande parkett har justerats, entrédörren har bättrats. Vi har fått det rätta, övre anslutningssteget till trappan men det får stå tills "Drömtrappor" har varit här och avknarrat trappen och bytt vangstycken. Imorgon är snickaren C på ett annat hus och snickrar så nu blir det inget mer förän på måndag.


Idag blev det inte mycket gjort..

men en rad till på respektive ytterkant hann jag med.
Innan jag slog igen för kvällen hann jag göra några prov på olika rappningar. Vänstra kludden, vanlig sand. Mitten kludden, sättsand och högra kludden, bara bruk. Till vänster på varje kludd så är kluddet bara pålagt, till höger så har jag jämnat till det med en brädbit (de som ligger under). Carin är ute på galej imorgon fredag så på lördag blir den stora kluddbestämmardagen. På bilden är de fortfarande fuktiga men till lördag så ska de ha övergått till sofistikerat grått! P

onsdag 25 augusti 2010

Puh.. det var bara ett läckande tak!

Lördag kväll klockan 23.33 ringer mobilen. Rösten i andra änden säger ”Vill du höra något hemskt?” Njaa, egentligen inte men.. Det är Nicklas som ringer hemifrån. Själva är vi på Tjörn hos goda vänner. Blixtsnabbt, som en pråm i motvind, hinner man tänka mycket innan Nicklas säger nästa mening. 1 timme till Göteborg, 52 mil till till Stockholm, jag har druckit tre glas vin med början 17.36 nej nej neeej det går inte!! Jag ringe.. ”Taket läcker, det droppar vatten i Freddes säng" Puuh.. bara taket som läcker på nya huset. Man han tänka andra tankar under tystnade som känndes som flera minuter. Iaf så har nu läckan tätats. Pressening var Pelle och la på morgonen efter upptäckten i början av byggsemestern.
Det första som fixades var att vi fick en ny ugn. En ugn där luckan öppnas nedåt med handtaget i överkant så nu kan vi öppna lådan utan att behöva öppna ugnsluckan först. På förra satt handtaget på högkant så redan efter tolv centimeter sa lådan dunk i handtaget.

Ett en och en halv timma långt möte startade morgonen, vi gick igenom slutbesiktningsprotokollet och vårt dokument med anmärkningar. Snart börjar de betas av.
Här har amfin paddats. Stenmjölet har fått sig en omgång. Ribborna markerar där muren ska placeras.

Ett släp kommer lastat med...
block som ska bilda muren runt tre av sidorna i amfin.

Blocken, 65 stycken, har balanserats på skottkärran ner i gropen och staplats totalt oorganiserat.


Muren ska också fungera som sittplats. Den högra delen ska bli bred, 65 - 75 cm, och kläs med ett trädäck så man kan ligga där och sola. På den smala delen ska det troligen bli skiffer på som "golvet" i gropen. P

måndag 23 augusti 2010

Snart gardiner

Igår påbörjade jag jobbet med att sy gardinerna till sovrummet.



Såhär ser tygerna ut tillsammans. Jag hann klippa till en grå våd och en svart fodervåd. Jag nålade ihop en sida och sen upptäckte jag att nålarna var slut. Så det skulle jag köpt idag, men nu jobbade jag hela lunchen och sen var jag tvungen att ta första bästa tåg hem efter jobbet, eftersom vi hade gäster ikväll. Peters bror med familj var och kollade huset innan de ska flytta utomlands igen. Får köpa nålar i morgon och börja sy igen på onsdag, hoppas jag kan visa något resultat då. I morgon ska vi iväg och fira Peters 90-åriga gudmor.
/Carin

lördag 21 augusti 2010

Storleken har betydelse

Tänk när man kommer och ska hyra något. T ex en grävmaskin eller en skylift, sådana där saker man springer och hyr var och varannan dag. Man ställer bil och släp där maskinerna står i långa rader. Så går man in. Efter lite diskussion bestämmer man vilken storlek man behöver, skriver papper och går ut till bilen. Varför får jag aldrig någon sådan där stor manlig sak? De kommer alltid med något litet som man inte sett bakom allt annat. Man kan lyfta skopan med en hand och den har inte ens tänder. Jag vill ha en skopa med stora tänder, skostorlek 47 ungefär! Det är något att bita med! Eller en skylift som når 24 meter.. varför 8 meter?

Så nu var det dags att hyra igen. Dags att platta till nedsänkta uteplatsens underlag innan vi lägger plattorna. Så iväg med bil och släp. In och diskutera. 50 kg! Jäklar.. nu blir det äntligen något att bita i! Skriva papper och ut till bilen som man har ställt bland sisådär en sjuttiotolv stycken maffiga paddor. Jaha.. och vad händer! Ut kommer de med den minsta paddan de har! Ingen bluddrande stånkande illaluktande 3 liters diesel där inte utan den går på STRÖM!
Men funkar det? Räcker de små rackarna till för att utföra dessa jobb i kolossalformat ? Klart de gör! Än en gång så.. storleken har betydelse! Rätt storlek gör allt till ett rent nöje!
Här kan vi även se Carins nyinköpta Fjärilsbuske i sin knalliga färg, och vilken doft. Jag förstår att fjärilarna blir alldeles till sig. Färgen påminner i färgskalan om den vi har i sovrummet och som vi sover så sött till.


Så här glad blir man när man får köra skottkärra. Det går åt lite material. De första 4 kubiken la lastbilen med skopan direkt ner i "The pit". Så det blev väl ungefär en kubik till att kärra ner i grytan.

Först får man jämna till det med krattan.. en kratta med skaft!!

Sedan platta ihop 0 -18 materialet, dvs från fint material upptill 18 millimeter för att det ska gå att packa (samma storlek på materialet går inte att packa så det blir stabilt/fast typ sanden i sahara), med paddan. Paddan jobbar helt naturligt framåt av de vibrationer den allstrade. Så drar man den baklänges så slipper man gå på gym, även denna dag, för att träna benmusklerna!

Sedan blir det till att väga av ytan med ett avvägningsinstrument. Någorlunda jämnt måste det bli. Fredde höll i lattan, avvägningsstången, men fick dra för att det var dags för fotboll, paddan fick rycka in som stöd.


Med lite flyt ska uterumsbygget äntligen komma igång om så där tio dagar. Nu har vi gått och titta snett på plintarna i några veckor. Inte kan man göra klart altanen heller eftersom den ska anslutas mot uterummet. P

fredag 20 augusti 2010

Lurad på tomater...

Tomaterna börjar mogna, men jag har nåtts av en insikt. Två av plantorna är misstänkt lika varandra...
Tomaterna på båda plantorna ser ut så här.
Men en del skulle ha sett ut så här. Jag kan bara konstatera att någon bytt etikett på den ena. Idén var att kunna göra en trevlig tomatsallad i olika färger. De är i alla fall fantastiskt goda. Jag kan egentligen inte förstå hur det kan vara sådan skillnad på smaken mot köpta tomater. Nästa år ska jag driva upp fler tomatplantor och hoppas de kommer lite tidigare. Då kommer jag ju ha ett uterum också och ska placera en del där och en del vid västra väggen.
/Carin

onsdag 18 augusti 2010

Carins rundel färdig!


Här var det nu färdigsågat. Lite putsande ska det bli. Sticksågen hade inte den rätta inställningen och gjorde inte som sin överordnande ville. Trilskades mest hela tiden och försökte ta ett stickspår rakt fram ut i periferin så fort den såg sin chans. Dålig diciplin eller för lite kärlek.. jag matade den med fulladdade batterier mest hela tiden! Jaja.. det är viktigt att man känner av varandras behov och inte pressar på för då går det snett!

Sticksågen skuttade och hoppade som en vildhäst. Det gick bättre efter det att jag skruvat fast en bräda i brädorna på högkant utanför linjen där jag skulle såga, det blev mer som att såga i ett stycke.

Det var inte så lätt att få ut rundeln eftersom den består av en mängd olika sfärer men med en träbit och ett snöre med en penna i ena änden så gick det ganska geschvint, bara flytta runt brädan, vira in eller ut snöret och testa och testa och testa och...

och en latte är ju aldrig fel!


Lite växtlighet poppar upp lite här och var.
Här har tre ädelcypresser och en rönnsumak hittat ner i jorden. Cypresserna var inte lätta att hitta men vi fann dessa på Ella trädgård i Täby. Vi gissar att vintern stökade till det för dem som med många andra städsegröna kompisar. Rönnsumaken hittade vi hos Rappne på Ulriksdals slottsträdgård. Jag skulle egentligen velat ha en lite högre men hittade ingen på någon av de ca tio ställen som vi var och letade på. Röret runt rönnsumaken var det en växtmästare på Funbo plantskola, häftigt ställe, utanför Uppsala som tipsade om. Sumaken skickar hejvilt med rötter så antingen får man gå med yxan i bakfickan eller så blir det ett rör. Den ogillar att vara blöt om fötterna så det blev en del grovt grus inblandat i jorden. Jag gillar inte heller att bli blöt om fötterna...



Sofistikerat grått får det vara tills vi hittar rätt accentfärg. Inget borrat i varken badrummet eller här i wc. Knådad Tigerfix verkar funka bra på både knopparna och toapappershållaren.

PM-Hem var här och fixade till några skavanker på badkaret. Den största skadan, en blaffa stor som en fotboll, rådde servicekillen inte på så han tog med sig fronten och skickar oss en ny.

Idag sitter den nya byggledaren och den gamla byggledaren och språkas vid om nedslagen på slutbesiktningen och lite andra anmärkningar som vi gjort. Snart kan vi nog fylla badkaret med vatten den normala vägen! P

söndag 15 augusti 2010

Badrumspyssel

Efter att mestadels ha fixat saker utomhus har vi nu även börjat med lite inomhuspyssel. Vi har satt upp handdukskrokar i badrummet.

Peter mäter ut.



Eftersom vi inte vill borra hål i väggarna har vi beslutat oss för att prova att sätta upp krokarna med någon slags gummipasta. Man skär till en bit av en rulle, som består av två färger, en färg i mitten och en annan färg på utsidan.

Sen knådar man ihop biten så att färgerna blandas. Och sen använder man den till krokarna eller vad man nu vill sätta upp.


I och med att man knådar massan börjar en härdningsprocess, så man får vara lite försiktig med att röra krokarna. Härdningen tar ungefär 24 timmar.


Vi har beställt namnbrickor till alla i hushållet som vi ska märka upp varje handduk med. Vi ville vara lite personliga så vi tog smeknamnen på de som har något. Victoria blir Vickan, Fredrik blir Fredde och Peter tyckte att det skulle stå "hjärtat" på min bricka (han kallar mig alltid det).




Gästerna fick egna brickor.



Peters handduk.


Och min.

/Carin

lördag 14 augusti 2010

Trädgårdsfix

KOMPOST
Underbart skön dag idag. Vi pysslar lite i trädgården. Trädgård är väl lite för mycket sagt, vi pysslar i det som ska bli trädgården.



Medan Peter skjutsade Fredde till fotbollsmatchen börjande jag gräva bort sättsanden i köksträdgården. Jag skulle placera komposten där tänkte jag. Den var en himla massa sand innan jag kom ner till markduken (två skottkärror). Jag skar bort markduken (så att maskarna ska kunna komma upp i komposten sen) och placerade gallret över. Nu är komposten äntligen påbörjad.



När man grävt så duktigt måste det ju vara dags för en fika.

ALTANDÄCK
Vattenslang är en utmärkt sak att använda för att märka ut gränser i trädgården. Här har vi använt den för att märka ut hur vi ska få till atlanrundningen.






ÄPPELTRÄD
Nu har äppelträdet kommit ner i jord på den plats det ska ha i framtiden. Vi hade tänkt att hålla nere volymen ganska mycket. Det är ett Aroma förresten, som frukten mognar på i oktober. Nu funderar jag bara på om och i så fall hur det ska klippas. Jag ska nog öppna en fråga om det på forumet på http://www.odla.nu/. En del där är väldigt duktiga.






TUKTNING AV SYRÉNBESTÅNDET
Vi har en del syréner kvar på tomten, men de är väldigt höga, så idag bad jag Erik att gallra lite. Han tog de grövsta stammarna. Det är ju fint med syréner på våren men våra blommade 5 meter upp som det var nu. Blir nog snyggare till nästa år.





TOMATERNA BEKÄNNER FÄRG

Äntligen börjar man se lite färg på tomaterna. Denna sort ska dock bli mörk (Black cherry) så det är lite väntan kvar. Busktomaten (Amatör) som skulle mogna först verkar vara sist ute av plantorna. Jag har också en sort som heter Sun gold, men ingen färg där inte.
/Carin