tisdag 30 november 2010

Besök av Julie Andrews familj

Lite kyligt på klinkergolvet i köket, öka lite på termostaten i köket. Inga markeringar men vi vrider lite såå.
Ett dygn senare. Hmm.. kallare i vardagsrummet än igår men skönt på golvet i köket.
Öppen planlösning, värmen i köket sprider sig ju till alla termostater såå nu sänker jag lite.. nää det här flummet går inte, vi får styra upp lite. Det finns ingen gradering på termostaterna så man har ju noll koll på vad man gör. Det blev till att klottra en massa blyertsstreck på termostaterna och sänka ett streck i köket. Såå.. Nu väntar vi ett dygn igen och känner av. Jag ökade lite i hallen i förra veckan och där har det nu blivit varmt. Tyvärr blev golvet i arbetsrummet kallt, såå nu sänker jag ett pyttestreck i.. hallen! Hmm.. sänkte jag inte i hallen i morse?

Värmeslingan i vardagsrummet, parkett, går in en bit på klinkern i hallen. Där känner man skillnaden mellan parkett och klinker och skillnaden på vad den dryga graden varmare golvet blir där det är klinker, vaarmare. Jag kommer inte ihåg vad det skulle ha kostat extra att lägga klinker på hela nedre planet men börjar man räkna på att man kan sänka temperaturen med en dryg grad så blir den kostnaden säkert uppäten inom några år.

Idag fick vi också en ”ny” trappa. Ett nytt vagnstycke. Längre skruvar.. ja nu satt det ju inte ens korta skruvar på alla ställen där det skulle varit skruvar. Inget förvånar längre! De lyckades fixa trappan utan att behöva plocka ner hela utan bara bit för bit. Trappan blev inte riktigt färdig. En anslutningslist saknas fortfarande. Men när ”familjen Trapp” åkte hem så var trappan nästan tyst som en mus.
Den saknade ventilationsventilen har ju blivit monterad så idag kom de och justerade in ventilationen. Sist han var här diskuterade vi injusteringen av värmen i huset, golvvärme på entréplanet och med element på övervåningen. Sedan diskuterade vi även vår imma och att vi ett par gånger har haft endast 37 grader på vattnet i pannan, NIBE 360, trots att ingen har duschat. Den förklaring han gissade på var att temperaturen utomhus har varierat så kraftigt så NIBE:ns interna 24 timmarsavläsning, dygnsavläsning, inte har hunnit med i svängarna och kommit i otakt. Han föreslog att om det kommer tillbaka så skulle vi slå ifrån autoläget.

Sedan nämnde jag att besiktningsmannen vid slutbesiktningen hade anmärkt på att någon av slangarna ut från NIBE:n var av fel typ. Så han rev ner skåpet ovanför NIBE:n och sa att han själv aldrig brukar sätta dit den typen av plastslang som satt där, dålig hållbarhet, utan en som är textilförstärkt. Då såg han också att det saknades slangklämma runt slangen. När han lyfte på slangen för att sätta dit slangklämman upptäckte han en flera centimeter lång reva på baksidan av slangen. Så slangen blev bytt mot en textilförstärkt slang. Va trött man blir!
På balkongen har plåtslagaren börjat skära sönder fasaden för att lägga in en plåtlist. Det här gjorde de i måndags så jag hoppas att det inte behöver stå öppet för länge.
I uterummet är det fortfarande 8 grader varmare än utomhus. P

3 kommentarer:

  1. Jag håller med - man blir trött faktiskt. Vi har ff ingen värme på övervåningen (ecosystem som bygger på att värme stiger uppåt enkelt förklarat) men den lyckas hålla runt 18 grader dagtid. Har tjatat och tjatat om detta - och händer något? Nu i vekcan blev vi lovade tillfällig lösning med element som han tyckte vi kunde åka och köpa (de betalar) men det sa vi nej till, det får faktiskt de ordna. Vilket de inte gjort 2 dar senare, har ej hört ett ljud*suck*.
    Så jag förstår dina känslor till fullo, var det jag ville ha sagt i en låååång omskrivning;-).

    SvaraRadera
  2. "Självdrag" funkar inte. Iaf inte i mitt gamla huset. Något måste ju "transportera" upp varmluften. Vi hade luftvärmepump nere och det blev ett inversionsskikt i toppen på trappan, nedre våningens tak. Vi fick sätta dit en takfläkt på övervåningen sedan fick vi upp varmluften.
    En facinerande värld!

    SvaraRadera
  3. Tröttsamt... Hos oss håller nog pannan på att paja - redan. Vi har fått 4 larm om kompressortemperaturen sista veckan. Än så länge har vi varmt men jag bara väntar på att den skall braka ihop totalt - de från IVT är inte snabbast på att komma hit :-(

    SvaraRadera