måndag 27 juni 2011

Häck on the move

Så har vi då kommit igång med att flytta avenbokshäcken som vi satte fel. Man ska inte lita på en röd liten pinne bara så där utan man skulle ha kollmätt. Annars blir det som en hel del på huset "Gör om, gör rätt!" Allt regnande hade gjort det rätt lättgrävt i den kraftiga leran. En och annan rot satte lite krokben för mig och Erik.
Vi fick börja med att flytta fram krusbäret som lystrar till namnet "Invicta". Den har fruktansvärda taggar och en tagg i häcken är ju ingen höjdare. Flytten, med kraftiga handskar och markväv till hjälp, blev en baggis! Häckplantorna däremot satt som berg! Efter att ha flyttat de första häckplantorna så kroknade inte jag, inte Erik.. utan spaden! Då gav jag upp för kvällen. Spaden liknar nu en sådandär modern ergonomisk sak fast med slagsida, dög inte ens till att skyffla mullhaltig, lösjord som bara flyger iväg när man går i den. Nästan så man blev sjösjuk när man försökte gräva med den!
Innan spaden gav upp hade jag hunnit med lite lättare grävande. Först flyttades "rodden", "Baden Baden", till sin rätta plats vid stenen "lilla berget". "Baden Baden" blir bara en liten plutt på fem tvärhänder ungefär, sisådär en 47 cm. Japanska dvärgcypressen, till höger, justerade jag lite. Den skulle också stått vid stenen men får fortsätta som solitär tillsvidare, kanske för alltid. Hoppas den inte blir avis när den inte får kela med "lilla berget"! Rönnsumaken, kronan närmast kameran, växer till sig och vitpyttan närmast på marken håller på och börjar blomma. Kirgisarna, de långa drasuterna till höger som ser ut som ett gäng giraffer som varit ute på krogen för länge, har gett upp för i år men blommade fantastisk. Perukbusken, nere i bildens kant, håller på att komma igen efter vinters köld. Kanske blir den stor och grann mot staketet till nästa sommar.

Vid brunnen har jag rotslagit några smultron som jag fick av min mamma. De ska placeras runt brunnen när den blir färdig. Till höger om brunnen står en..? Ja vi har ingen aning. Är det ett vackert ogräs? Blå "dingelinger" på rad!

Värmen i uterummet vill inte gärna ge sig ut i kylan när den väl har kommit in. Det kan ta någon timme innan luckorna stängs efter det att det har börjat regna och temperaturen har rasat från glödheta 21 grader till 13 grader över fryspunkten. Det gäller att inte ha något fuktkänsligt under luckorna. De kommer inte in så mycket regn trots rejäla skyfall men lite blir det. Vi har uterummet på vår norrsida och när solen går runt huset och kommer in i uterummet så blir det varmt. De två automatiska luckorna räcker inte långt. 54 grader har vi läst av på termometern när vi kommer hem på kvällen. Tomaterna fick sig en rejäl knäck den dagen men har repat sig bra. Nu ska det bli varmt i några dagar så då får den manuella luckan stå lite öppen hela tiden. P
Jenny ("Familjens nya lya")! Det funkar inte nu igen! 40 cm!!! De måste ha kostat en sockerkaka eller två ;)Vår ritning ville de inte ens titta på.. Bara att ta bort.Igår sa Carin att vi måste titta förbi hos er och kolla läget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar