måndag 9 april 2012

Det kom ett brev från Gar-Bo

När vi kom tillbaka från Amsterdam så låg ett brev från försäkringsbolaget Gar-Bo och väntade.

Brevet berättade vad försäkringen inte gällde för.
4.3.1 Fel eller skada, som upptäckts eller bort upptäckas före eller vid godkänd slutbesiktning eller otillräckligt åtgärdande av sådant fel eller skada.
5.3 Försäkringen gäller för varje fel och / eller skada med en självrisk som uppgår till hälften av det prisbasbelopp (44.000:- = 22.000:-) som gäller vid tidpunkten för skadeanmälan.

Så hur ska man vid slutbesiktningen kunna upptäcka spruckna kakelplattor som spricker flera månader, 27 november, efter slutbesiktningen. Hur ska man kunna upptäcka att det är bakfall på plåten på balkongen som monterades 6 månader efter slutbesiktningen. Att komod nr 2 i badrummet spricker efter något år?!

En av takanslutningarna innan den fixades till.

Varje enskilt fel ska dessutom var "värt" 22.000:- så det får bli ganska stora fel.

List under köksskåp innan den fixades till. Dessutom rakt innanför köksingång.

Men man lär så länge man lever. Så vårt nästa hus ska vara kliniskt rent innan slutbesiktningen och vi ska ha gått igenom det själva först. Sedan ska man hålla sig så kall och vägra slutbesiktning innan allt är färdigt, vilket ju är ett måste. Det hade blivit en dyr hotellräkning om vi hade gjort det denna gång.
Innan dess så ska man ha referenser på snickarna och leverantörer. Avtala bort att man inte får sitta på en stol innanför dörren och stämma av det som görs. Pricka av varenda kartong med kakel och klinker. Kolla handtag på skåpdörrar och luckor. Stämma av färgen på spottarna och deras placering och att det blir rätt drivdon till dem. Hm.. vi hade väl helentreprenad?

Minst hälften av alla stuprör hade bucklor och byttes ut.

Stackars ni ungdommar på sisådär 36 år som växer upp idag och tror att brödrostar, vattenkokare mm bara ska hålla i två - tre år eller som när en fjäder gick sönder för oss i ytterdörrens lås efter drygt ett år. Fast på det hela var det ganska bra att fjädern brast. Jag har haft ett rent helvete med att låsa. För att låsa skulle man vrida nyckel åt motsatt håll mot det håll som låskolven gick åt. Vrida nyckel till höger, så gick låskolven till vänster. Och jag fick aldrig in det i min hjärna! Totalt black out när man stod där med nyckeln!
Fjädern brast iaf och "Gerts Lås" kom och satte dit ett nytt lås på garantin. Jag hörde hur killen från "G L" beklagade sig för LB-Hus snickare, som var hos oss för att fixa lite lister, om att den snickare som hade monterat låset i dörren hade monterat något 45 grader fel. Nu går nyckel och låskolven åt samma håll... så skönt för min hjärna. Inte för att den har varit inkopplad i tanken om åt vilket håll jag skulle vrida, det var bara att glömma, utan mer i det här med 50% chans att välja rätt håll. I min praktiska påtvingade test var det mycket mindre än 50% chans att vrida rätt ;).

Nu blir det upp till oss att fixa det sista. Vissa saker lätta som plåten på balkongen med bakåtfall. Hoppas att det blir lätt iaf ;) Värre blir det med det spruckna kaklet i wc/dusch.
Så nu ska jag börja med att ringa runt till de som levererat till LB-Hus och höra vad som gäller så kanske vi tillsist blir av med alla fel efter det långdragna tjafsandet.

Grannarna fick i samband med LB-Hus konkursen ett brev från Gar-Bo om 2 års garantibesiktningen. Vi har inte fått något fast vi hade slutbesiktning 2 - 3 månader före dem. P

3 kommentarer:

  1. Fy sjutton vad trist det låter att det ska behöva vara en massa små fel,sånt kan man ju bli tokig på
    ha det så bra ändå
    maggan

    SvaraRadera
  2. Det låter inte kul alls! Hoppas det ordnar upp sig för er. Jag tar det till mig inför vår stundande slutbesiktning... Mvh / Lina (villahall.blogspot.com)

    SvaraRadera
  3. Vi skulle ha garantibesiktning nu i juni 2012. Vi har inte fått något brev ang. det, som era grannar.
    De fel vi hade hoppats få åtgärdade är: torrsprickor (inte så farligt dock), spricka i tröskel, knarr o svikt i parkett i ett rum på övervån Parketten glipar neråt från golvlisten när man trycker.O litet annat som slarvigt monterade (sneda) köksskåp, m.m. Inga allvarliga stora fel dock. Dessa saker hade vi påpekat för eftermarknad men de hänsköt allt till garantibesiktningen. Så: jag håller helt med om att man ska vara OTROLIGT noggrann vid slutbesiktningen, saker ska in i protokollet, åtgärdas inom de där månaderna som följer, annars hotar man med extern yrkeshjälp och debitering av husfirman, OCH: aldrig gå med på att saker ska åtgärdas senare, vid garantibesiktning.Se hur det kan gå!

    SvaraRadera