söndag 6 maj 2012

Pallkragar, lavendel och en igelkott

Hela dagen idag har jag jobbat med att färdigställa köksträdgården. Igår satte jag upp de sista pallkragarna och började att fylla på med jord i de tre som är nya. Vi räknade ut att det gick åt ca 1400 liter jord. Då kunde jag också snabbt konstatera att det skulle jag aldrig klara av själv. Så Peter har kört jord idag, många skottkärror blev det.

Sått har jag också hunnit med.  De är bara squashen och rödbetorna som jag måste vänta med ett tag till, de vill ju ha varmare jord, men jag har frösått squashen inne idag. Men jag väntar nog med bilder, det är inte så kul att se jord precis, det blir bättre när det kommit upp lite. Förra året odlade jag ingen squash, men året innan kommer jag ihåg att jag satte frön vid midsommar och satte ut dem ett par veckor senare och det blev en massa frukter, så det är nog inte så bråttom.

Jag har satt upp ett 6-årigt skifte i pallkragarna och i år ser det ut såhär:


Nästa år är det meningen att jag flyttar grödorna ett steg motsols, då sätter jag potatis där squashen sitter i år och squashen där ärtorna sitter nu etc.

I går höll jag på och planterade en lavendelhäck vid grusgången på motsatt sida som vi satte Aubretian.


Till höger ser man Aubretian med inslag av Backtimjan som vi satte tidigare i veckan och till vänster den lavendelhäck jag satte igår. Stommen är Munstead Variety men också Dwarf Blue och Rosea. Sedan köpte Peter också Munstead Basic på ett annat ställe och jag antar att det också är Munstead Variety, men vi får väl se. Hoppas det blir bra med lite olika sorter.

Munstead Variety

De fick en jordblandning av mycket lite lera och barkmull, grus och mest sandjord. Jag myllade också ner mycket lite hönsgödsel eftersom jorden jag blandade var så näringsfattig.


Jag satte dem nära grusgången. Meningen är att de ska välla över kanten och så ska man kunna gå så nära att man känner doften när man rör vid dem. Fler perenner ska sättas innanför, och jag har även frösått en hel del sommarblommor som ska ut i rabatten senare.





Aubretian har verkligen tagit sig sedan vi satte den förra lördagen.


Vi har också upptäckt att vi har en inneboende på tomten. Vi gissar att Igelkotten bor under friggeboden.



Här är faktiskt en till besökare, fast den syns inte på bilden. Peter har röjt upp framför friggeboden. Vi hade en massa plank m.m. framför den. Men den blå plastsäcken fick stå kvar en stund. Peter upptäckte en groda som hoppade in och gömde sig under säcken och han ville inte störa den igen.

Här framför friggeboden ska den vita rabatten sättas. Peter har införskaffat 3 dm höga plåtar som ska omgärda den. Först ska vi sätta något skydd mot själva friggeboden och sedan måste vi gräva ur en del lera, det finns för stora högar på några ställen även om rabatten kommer att bli upphöjd.

Vi konstaterade också att rabatten ligger i skugga på eftermiddagen så det måste vi tänka på när vi väljer växter. Funkia kommer ju trivas, men nu måste jag hitta några lite högre buskar att ha mot väggen. Jag hade ju tänkt ha en honungsros först men jag tror att det är för lite sol för det. Just nu funderar jag på Koreatry (vitablommor och som är släkt med kaprifolen, I-V), Koreansk berberis (gula blommor och senare röda bär, gröna blad på sommaren med rödfärgade på hösten, zon I-V) eller Syrénhortensia (vita blommor liknande syren, men blommar på hösten, I-V). Jag tror att vi ska ha två buskar som fond för rabatten i alla fall.

Nu har våra lökväxter börjat blomma och här är den första narcissen. Vi märker att alla lökar är lite senare i vår trädgård än grannarnas. Det beror nog på att alla våra är nysatta och inte är lika rotade.

Och här är också de lila hyacinterna på gång. De ska bli kul att se dem i full blom.

Vår prunus blommar nu vackert med rosa blommor.
/Carin

2 kommentarer:

  1. Oj Oj ni är lika flitiga idag men så är det ju när man gör nått som man tycker är roligt man kan hålla på hur mycket och länge som helst
    glöm inte att vila och njuta lite
    ha det så bra
    maggan

    SvaraRadera
  2. Vi tog en promenad mitt i allt och köpte praliner till fikat. Vi chocked våra grannar med att sitta ner och fika i flera minuter. Grannarna har gett oss små pikar om varför vi har köpt utemöbler när vi aldrig har tid att sitta i dem ;)
    Åkte till göteborg för 3 veckor sedan. Bodde över i Jönköping där det var -1 grad när jag lämnade mot Götet. När jag passerade småländska höglandet hade graderna sjunkigt till -6. Ruskigt kallt! Peter

    SvaraRadera