söndag 2 september 2012

Vattenblänk med grus

Ett vattenblänk är inget som man har våta drömmar om just nu. Men det behöver ju bli klart någongång. Trots att jag höll på att starta gruppen "Vi som gillar fiberduk" på "fejsan" så hade jag inte tillräckligt hemma nu när det behövdes. Men det blev en start iaf.

Efter fiberduken blev det stenmjöl. Runt själva blänkets kanter blev det grövre grus.

 Efter stenmjölet blev några stenar slumpmässigt utplacerade i ett noga utstuderat mönster

På med det grova mjuka naturgruset, 16 - 32 mm. Det ska ner en del blommor i gruset. Kan bli en och annan lavendel, "Hidcote Blue". Carin har dragit upp några och det står små fina självsådda lavendelplantor på massor av ställen runt om i rabatterna.

Själv kan jag erbjuda en annan hemvisst på tomten åt några Bergormrotsplantor, Bistorta affinis "Darjeeling red". De håller på att ta över "Lilla berget"!

Fjärilsbuskarna, "Black Night", har passerat 2 meter i höjd. Förra året var de lägre, kompaktare men också vackrare. Nästa år ska de bli lägre om vi får vara med och bestämma.

 Atrangeneklematisarna är remonterande. Mycket blir det inte i år men ganska lite. Här en "Georg"..

och här "Propertius".

Japaner, japaner... Längst bort håller buskroslingarna, "Cupido", på och ska börja blomma. Mitt i bilden frodas järneken, Ilex Crenata "Dark green". Störst och vackrast(?) i bilden är den Japanska dvärgcypressen och bortanför den en... Taraxacum vulgare.. maskros! Det blir till att rensa iigen.. andra gången i år!

April, april! En backsippa, Pulsatilla vulgaris "White Bells", som ska blomma i april - maj stod där mitt bland alla blåbär. Tänk om vi hade haft en sommar framför oss!

Rudbeckiorna, Echinacea purpurea "Magnus" och "Magnus exklusiv", hör till de som blommar trots allt regn.

I den vita rabatten är det en del som blommar. Värst är väl rosenskäran som nästan är 1,5 meter hög. Carin har slitit bort hela plantor av den för att funkiorna som står utspridda ska få lite "luft".

Rönnsumaken växer så det knakar. Stenkistan nere i Amfin på ca 1 m3 har blivit mättad av allt vatten. Det sjunker undan men det går långsamt. Dammen som grodan flydde ner i men som den inte kom upp ur eftersom det var så höga kanter har blivit välfylld. Grodspången får ligga kvar även om det nu är mest katter som sitter där och spanar efter fiskar.

Vill man grilla så är det bara att dra på sig stövlarna. Botten på Amfin lutar ganska rejält. Tre, fyra centimeter vid grillen blir till decimetern vid stenkista, hittom trappan på bilden ovanför. P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar