lördag 13 augusti 2011

Så frågar han hur det är med pensionärskuvösen och skrattar! Uppdate med blommor!

Om 16 år ska vi flytta. Vi har redan planerat det nya huset. Vi kommer att bygga det huset runt det rum vi använder mest idag.. uterummet! En del kommer då att bli vinterbonat. Vi sitter här nästan jämt. Frukost eller 15 stycken på fest, det spelar ingen roll! Några dagar när det var som varmast gick vi ner i amfin eller det totalt missvisande "grytan" som jag också kallar det. Avskilt och svalt är det där. Annars är det uterummet som gäller.


54 grader hade vi en dag när vi kom hem och hade glömt att öppna den manuella takluckan och dörrarna. Uterummet ligger i norr så först vid 1 tiden på dagen börjar solen titta in i ena hörnan. Som kallast var det väl drygt -20 grader i vintras. Snön gick upp ca 20 cm på glasrutorna och det var 12 grader varmare i glashuset. Jag har tätat en del och ska väl tejpa igen dörrarna i vinter. Blåste det det minsta i vintras så blev det snabbt lika kallt inne som ute.

Vi har ojat oss över hur vi ska göra rent glaset på taket när det blir smutsigt. Alla möjliga planer har vi haft om att hänga oss ut från fönstren från sovrummet ovanför, lång teleskopstång, spola med slangen mm. Trots att inflygning till Arlanda går på var sida om oss och helikopterinflygningen går ett par hundra meter ifrån oss och motorvägen 400 meter i väster så är glaset mer än hyfsat rent. Ett rejält regn skadar ju inte!


Det läckte en del vatten i början, bl a längs med långsidan mellan glaset och aluprofilen. Det skulle täta sig med tiden sa de. Men efter några fyllda hinkar fick det vara nog. Det tog visserligen några dagar att få en hink fylld och man ska vara glad åt sådant man får gratis, som regnvatten och förkylningar, men tillslut fick det vara nog. Ett par dagars uppehåll, en gammal frottehanduk för rengöring och transparent silikon längs med framkanten fick stopp på inkommande regnvatten.


Mellan rutorna i taket har vi också silikonat. Det var det ställe vi tätade först eftersom det läckte rätt ner på stolarna och bordet.


Ena dörren hade satt sig en dag. Man fick ta tag i mittenbiten och lyfta lite försiktigt när man skulle öppna och stänga. Skrapa och rassla gjorde det! Vi fattade inte hur det blev så här och kunde inte se något. Tre fyra veckor senare var det inga problem längre.. dörren var rak och jag fatta inget!

Så här ser tomaterna ut idag. Bilden ovanför är tagen för exakt en månad sedan. Gurkor får vi också en och annan. Carins 19:- delade pelargon trivs riktigt bra. Idag har jag lärt mig att det tillslut blev sex stycken pelargoner.


Nu är det bara bröllopspyssel som gäller. Mitt senaste bröllopsprojekt var att göra små pennor. Hus och trädgård har gått i träda sedan den 25 juli. Det kommer nog att dröja minst ett par veckor till, efter smekmånaden, innan det blir något mer än gräsklippning och vattning.











Trädgård i träda! Gräs och ogräs växer men vi har också fått de första blommorna på en av de röda stockrosorna.


I rabbatten vid entrén blommar det för fullt. Även de rosor som hade massor med löss har nu kommit igång.



En av de blå riddarsporrarna, Blue Bird, blommar ännu. Den ena Atrageneklematisen, Propertius, har börjat på sin andra blomning. De överblommade blommornas "Ullmertussar" går ju inte heller av för hackor!

Bergormroten trivs vid "Lilla berget". Närmast kameran blommar vitpyttan fortfarande. Den japanska blodlönnen bakom "Lilla berget" har fått några nya klarröda blad.


Bolltisteln bollar på. Minnet är ju dåligt men dessa skönheter kommer jag ihåg även utan fusklapp!


Två fjärilsbuskar "Black Knight". Den ena har tydligen varit och vänstrat med någon lite rödare!?



Rudbeckia som Carl von Linné döpte blomman till efter Olof Rudbeck.


Carins stadiga hemmasådda astrar. Tyvärr ser man inte den vackra lila kanten runt blomman så bra.



Någon som glömde lägga dit blomknoppsfrön när de tillverkade denna White new Dawn!?!? Växer gör den men en liiten blomma hade varit kul!
På måndag ska jag iaf jaga LB-Hus igen. En av snickarna har kul humor. "Hur går det med pensionärskuvösen?" säger han, skrattar gott och pekar på uterummet ;) P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar