söndag 1 januari 2012

120107

Gott nytt år!

 Utomhus lyser LED-lamporna fortfarande. Det är nu bara 32 ½ år* kvar innan LED-lamporna runt huset ska börja slockna.
En dag tog jag mig friheten att räkna hur länge vi kan lysa upp huset av en dags datoranvändande, stationär med skärm, 3 månaders kan de 10 lamporna göra så vi hittar vårt hem.

 Halogenlamporna inne har dock redan börjat slockna. En av de 10 spottarna i badrummet har gått till de sälla jaktmarkerna trots att vi har dimmer på dem. Kan vara så att Carin måste köra fullt ös på effekten eftersom det satt 35 watts lampor i istället för de 50 wattare som skulle ha suttit där.
Vräker man på fullt så håller de inte så länge. Tar man en 50 wattare och dimmar den lite så ska de hålla mycke mycke längre. Vi byter ut dem mot 50 wattare successivt.

Värre är det med köksfläktens belysning och alla ”ljusramper” med 12 volt halogen. De har ju direktkontakt med all power i nätet. Inget som bromsar ner effekten det minsta. Nästan alla 10 stycken 12 volts halogenlamporna har hunnit bytas ut under det 18 månaderna som vi har bott här.
Några har blivit konverterade till LED men det går inte att byta alla på en belysningsramp för då funkar det inte med den inbyggda transformatorn, allt blir svart. Eftersom de belyser tavlor så måste det ju också vara ”rätt” värme på ljuset. Inget kallblåvitt eller ”mesmörkt” utan mera drag i ljuset! Men det kommer, det kommer LED-lampor som fixar det till ett vettig pris!

El i korthet. Hela året ca 22.000 kWh. Dyrast uppvärmningsmånaden var 3.100 kWh. Bara datorer, dusch, "tv-iar", lampor, hushållsmixer och annat som hör till låg ganska precis på 1.000 kWh i månaden.
Dyraste total månaden gick alltså på ca 4.100 kWh. Månaderna utan uppvärmning varierade mellan 988 och 1.124 kWh.

 Man kan ju använda stearinljus. Mysigare men det knappast billigare.

I julklapp av Carin fick jag ett blått kort med siffrorna 120107. Eftersom jag har extremt lätt för siffror så tog det mig inte så länge innan jag förstod att det var något hemligt som skulle inträffa den 7 januari. Jag tror att det stod något mer förra året, typ slips eller kavaj, men mitt minne är inget att skryta med. Många säger att deras minne är bra men kort.. men, nä inte ens det! Men kul ska det bli vad det nu är!

Av mig fick Carin det gamla vanliga i ett rött kuvert. En riktigt färgglad jul. Tänk att hon aldrig tröttnar på en runda på Barkarby Outleten. Det gör inte jag heller. Vi människor är ju iof vanedjur!
Trots den stilanalys Carin har gjort så kan man hitta en hel del. Dessutom används allt mer än en gång. Att det sedan är 70% rabatt gör ju att det blir lite mer av det ”goda”. P

*Jag reserverar mig mot att en annan tideräkning införs.

1 kommentar:

  1. Hej och God Fortsättning!
    Intressant det där med era elförbrukningar som ni delar med er av. Något är dock väldigt mycket knas med dem. Kan bara jämföra med vårt hus som ligger lite mer norröver. Och sett till hela kalenderåret 2011, så hamnade vi på under 11000 kWh. Vilket innebär halva er årsbrukning. Även intressant det där med sommaren. Bara där, så har ni tre gånger så hög förbrukning som vi i vårt hushåll. Än mer intressant blir det då jag vet att våra hus är i princip lika. Vilket tyder på att det då endast är olika beteendemönster som skiljer våra två olika hushåll, som då är orsaken till dessa stora förbrukningsskillnader. Men samtidigt så har jag svårt tro att det skulle vara hela sanningen. Men helt klart kul att vårt hus dragit så lite el i jämförelse med ett likvärdigt hus, men trist för er att ni verkar vara "hög"förbrukare. I själva verket så är det nog mer så att ni är en normalförbrukare och i vårt fall så handlar det om en lågförbrukare. :-)

    Mvh /micke

    PS.
    Skickade ett mail till i er slutet på 2011, väntar på svar... ;)

    SvaraRadera