tisdag 10 maj 2016

Italienska trädgårdar - Ninfa

I söndags besökte vi Ninfa, utsedd till världens mest romantiska trädgård, och vår exkursions höjdpunkt. Vi kom dit strax efter klockan 10 och fick då veta att den engelskspråkiga rundturen skulle starta 10:30. Så vi behövde bara vänta en liten stund för att få gå ut.  Vi blev lite oroliga att en dam skulle gå med rullator, men sedan följdes det av lättnad, turen skulle ta längre tid en den timme som är normalt! J Alla vi i denna grupp var de mest långväga denna dag och mycket, för att inte säga nördigt, intresserade av trädgård. Turen kom att pågå minst en halvtimme länge än normalt och andra turen gick om oss. När jag tog upp kameran för att ta den första bilden höll jag på att bli skräckslagen. Kameran reagerade inte! Insåg efter en kort stund att luckan till batteriet inte var ordentligt stängd och pustade ut. Fotograferandet kunde ta sin början. Den blev drygt 180 bilder.

Sedan började rundturen och jag blev förtrollad. Trädgården är inte det minsta formell men naturligtvis mycket välskött, fast man ser det förstås inte. Träden är ovanligt stora. Guiden berättade att alla träd planterades för mindre än 100 år sedan men att mikroklimatet i Ninfa gör att träden växer mycket snabbare så att en del av träden kan tros vara ca 300 år gamla pga. sin storlek. Ninfa var på medeltiden en mycket betydelsefull stad, som kunde ta ut skatt från de som skulle färdas till Rom. Staden innehåller många kyrkor och en av påvarna (Alexander III) har krönts här. Men staden övergavs på 1700-talet när träskmarkerna och malarian bredde ut sig, och fick sedan förfalla. I början av 1900-talet började sedan familjen Caetani att utforma en trädgård här. Och nu finns den kvar som en stiftelse bildad av Leila Caetani, den sista i släkten.

I år har det varit en ovanligt varm vinter vilket har gjort att blomningen ligger före i tid. Det betydde för vår del att vi kom precis i rätt tid för rosornas bästa tid. Och det var verkligen rosor överallt. Jasminen hade också precis börjat blomma. Växterna kommer från jordens alla hörn med t.ex. bananträd och jättebambu. Jag hoppas det inte var sista gången vi besökte Ninfa, nästa gång ska vi försöka komma hit en annan årstid för att kunna se trädgården i en annan skepnad.
 




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar