tisdag 14 februari 2012

"As tomt goes by"

 "Den första gång vi såg dig, det var en sommardag..." Inte riktigt som sången var det där. Månaden var april och året 2009 och "ängens alla blommor av hundra slag" hade inte slagit ut. Men kärlek vid första ögonkastet var det. Här från "oben"!
 I början på maj satte grönskan i gång..
 och i midsommarhelgen grönskade det rejält. Till vänster den vita av de två syréner som vi försökte bevara.
 Tiden den gick. Vi väntade och väntade på byggbeskedet. Efter det så väntade vi och... Allt det gröna skövlades brutalt utom ett körsbärsträd, ett syrénbuskage, en spirea, en vit och en lila syrén. De fantastiska syrénerna flyttade vi men de tog sig tyvärr aldrig. Men spirean spirar fortfarande.
 I första veckan av december hade markfolket börjat ta av tomten. Lekstugan, vedförrådet, äppelträd och hasseln som växte som kraftiga buskage längst bort försvann. Fredde och jag hade röjt lekstugan från takpannor, glasrutor och plåt. Vedförrådet blev bl a av med lite hålsten och en sprucken slipskiva.
 I slutet av januari 2010 seglade det första väggblocket på huset in. Övervåningen kom dagen efter och missade snökaoset med en hårsmån. Någon annan LB-Husbyggares hus blev fast i någon av Norrköpingsbackarna. Under resningen av huset hade vi mest läsare. Husresardagen slog med några få antal läsare vår kvällstidningsrubrik "Eken föll rakt över vårt husbygge". Där står det bl a att brunnen klarade sig vilket den inte gjorde visade det sig senare.
 "Markarna" grävde ur för poolen som ALLA frågar om det skulle bli. Men nej nej nej! Vi skapar spännande nivåer i trädgården! Först grävde man ur den feta leran och la upp på tomten. Sedan fyllde de på med sand av en enda kornstorlek, totalt oanvändbart. Går inte att packa eller bygga sandslott av något som är av bara en kornstorlek. Vi fick köra bort ungefär två lastbilar med sand och lera. Någon kubik sand sparade vi som jordförbättring. Några kubik lera dras vi fortfarande med. Det är den upphöjda delen på baksidan vid pumpen.
Markarbeten är det som har upprört flest läsare och då handlar det inte om våra utan om deras egna och deras erfarenheter. Det är inget som har skrivits i vårt kommentarsfältet utan de har skickats och diskuterats via vår mailadress.
 I maj lekte jag och lilla TakeJob.. rensade vi för köksträdgården och gjorde lite arkeologiska utgrävningar.
 Lite senare i maj började vi med grunden till friggis
 LB-Hus började med balkongen i slutet av juni, dagarna före slutbesiktningen. Apropå elförbrukning så drog manskapsvagnen, den i bakgrunden som det står CRAMO på, i december 2009 ca 3000 kW! Snacka om att elda för kråkorna! Lite isolering skulle nog spara en och annan kW och minska på den globala uppvärmningen. Några manskapsvagnar lär det nog stå runt om i Sverige.
 I början av juli så fixade vi en provisorisk grillplats i det påbörjade uterummet. Plintarna har kommit på plats. De är nedställda på en grusbädd som bottnar någon meter ner i den gamla sjöbottnen.
På denna tid var skatorna trevliga, lustiga och synnerligen hjälpsamma. Inga giriga silverjägare som förstör när de försöker roffa åt sig dyrgriparna!
 Mot slutet av juli har fixat vi till köksträdgården med målade pallkragar och lite grönt i dem. Tidigare hade vi planterat avenbokshäcken, krusbär, rabarber och vinbär.
 Augusti börjar närma sig slutet när Amfin och altanen börjar ta form.
 Oceaniens struktur börjar framträda i oktobermånad.
 Med snön från förra året i tankarna så försöker jag få lite ordning på entrén. Mot slutet av oktober känns det som "nu ska det väl gå att skotta och hålla rent".
 I mitten av november, dagen före första snön, sätter Pelle det sista glaset på uterummet.
 Snön börjar falla i början av december och de "hemmagjorda" entrétaken åker på plats över balkongdörrarna. Nu får tomten gå i vinteride.
 Först i april 2011 gnuggar vi sömnen ur i ögonen och börjar sätta häcken runt altanen.
 I rabatten framför entrén har vi planterat rosor, lavendel och vitpytta som vi "hämtade" hos Rappne och Zeta. Innan dess har vi byggt mur av Offerdalsten.
 Häcken runt altanen och gången upp till friggis blir klara i mitten av maj.
 På nationaldagen, 6 juni, blir det sista på altanen färdigt. Anslutningen mot uterummet. Sista två brädorna låg under pressening i nästan ett år men inte hade de torkat för det. Jag fick hoppa på dem så de skulle komma ner på plats. Undrar om jag har skruvat fast dem? Stenen hittade vi när vi skulle planterade päronträdet på östra sidan. Tung jäkel!
 Juli närmar sig slutet innan bevattningen runt om på tomten blir hopkopplad och anslutningen till altanen och ner till Amfin blir klara.
 Carin sätter ner kryddorna i kryddlandet en bit in i september
 Sista plattorna, Riversideskiffer från Argentina (VE-Sten i Vällingby, Stockholm), kommer på plats och vi närmar oss mitten av oktober
 Östra tomten har fått sitt gräs, silverpäron  med stöttor och blomster i mitten av oktober för att de ska hinna etablera sig. Senare planterar vi också en massa lökar av olika sorter men mest blev det av tulpaner och en gammal doftande sort av narciss.
 Rosenbågen bildar entré in till trädgården från parkeringen. I november släpps bågen fri.
Sista gatstenen läggs på gången som går genom parkeringen framtill till entrétrappan den 1 december 2011 och vi går in i dvala igen. P

2 kommentarer:

  1. Kul sammanställning. Visst är det roligt med alla projekt! /Tova
    (villajaderberg@blogspot.com)

    SvaraRadera
  2. Kul att se hur ert hus och trädgård har vuxit fram
    Lerjord blandad med kompost,grovt grus och lite torv sen har du den bästa jorden till rosor grönsaker ja nästan allt,jag har tung lera uppblanda på kolonin och det växer som bara den
    ha det så gott
    maggan

    SvaraRadera