söndag 14 februari 2010

Belysning, vilket mörker!

Igår gick Carin och jag skilda vägar. Vi gick tillsammans in till stan i Linköping. Carin gick vidare med Vickan och jag drog till ”Classe”.
Jag gick till Clas Ohlsson för att köpa värmeljus och kronljus till Carin. Passade på att göra en belysningstest, hålla handen framför respektive lampa för att kolla styrka, spridning och färgåtergivning. Jag hade tur. De lampor jag ville kolla satt uppsatta bredvid varandra! Kompaktlågeenergi 9 watt, LED 1,8 watt och 35 resp 50 watts halogen.
Konstaterade att det blev varmt om handen och att lågenergilampan gav mycket ”trevligare”, bättre ljus än vad jag var rädd för att den inte skulle göra! Köpte en LED och lågenergin för test mer hemma!
Drog vidare till Ljusexperten, en proffskedja med ett otroligt utbud! Jag var där i en halvtimme och fick mig en rejäl ljusterapi! Undrar om personalen har sköntaxering som i restaurangbranschen! Efter mycket diskuterande och praktiskt testande för att kolla att en 7 watt lågenergi, Megaman 179:-, går in i Nordlux Tin, vilket den gjorde. Det gör inte ”Classes” lågenergilampa, den är alldeles för stor. Man får mycket lampa för de 79 kronorna men allt hänger ju inte på storleken! Mera virrsnack! Halogen 20 watt 12 volt ger lika mycket ljus som en 230 volt 50 wattare men mycket mindre strömförbrukning. LED drar ännu mindre ström men för att få så mycket ljus krävs en 5 watts ledlampa, pris ca 750:-. Om man använder en lågenergilampa ca 8 timmar per dygn, jag beräknade snittet på en utelampa till det, så kostar den ca 25:- per år i ström. En 35 watts halogen, som har samma ljusflöde, 5 ggr mer ström, ca 125:- (50 watts lampa ca 175:-) och en LED 3 watt ca 10:- per år. Mera nyttigt! En lågenergilampa går inte att dimmra! Fullt ös hela tiden! Dimmrar du en Halogenlampa med 10% så håller den upptill dubbelt så länge. Så tar man en 50 watts halogen och dimmrar den till 35 watt så håller den dubbelt så länge som 35 wattaren med samma strömförbrukning... Men då måste man ha en dimmer också! Hur man sig än vrider och vänder så har man rumpan bak! Med LED så behöver man inte montera ”värmesköldar” i undertaket! En 3 watts, motsvarar 30 watt halogen enligt vissa och enligt andra 20 watt, kostar 300:-! Ska vi prata livslängd också? Vad trött jag blir! Mer ljusterapi kanske!

Vaknade vid 4 i morse av att det lös lampor i huvudet, undrade när Carin skulle vakna så man kunde krama henne. Passade på och löste alla världsproblem! En vanlig söndagsmorgon alltså! Kom efter det på att alla lamporna jag hade köpt för min praktiska hemmatest var 230 volts och jag har bara 12 voltsarmaturer hemma att sätta dem i! Vilket mörker! Att det ska vara så svårt att lösa belysningen när världsproblemen gick så lätt!

Efter att vi hade skilts åt och gått våra ärenden, jag hann med en latte på gyllen också, så sammanstrålade vi alla 3, på Santinis.. naturligtvis! Lika trevligt och gott som alltid! Vickan blev lite förvånad över hur många år vi hade gått dit och njutigt av deras mat. Carin har ju gått där sedan 4 år tillbaka. Den familj som driver Santinis idag har bara varit där i knappt 1 ½ år! Det är lite kul när någon ny servitris, mycket studenter i Linköping, kommer fram med menyn.. kära hjärtanes då! Fast Carin och Vickan tittade faktiskt i menyn igår. Själv var det länge sedan! P

1 kommentar:

  1. Vad mycket det är man ska tänka på. Ska spara din text tills det är dags för oss att besluta oss.

    Svar: Kan tänka mig att det kommer att bli en del kompromisser för vår del också. Längtar verkligen till vi får bygga vårt hus! Kram Sandra

    SvaraRadera