tisdag 19 februari 2013

En fläkt av sommar - Gran Canaria

Peter var rejält trött på vintern här hemma och undrade om jag hade tid att vara borta en förlängd helg. Det hade jag och han bokade en överraskningsresa. Det enda jag visste var att jag skulle packa ner sommarkläder och att vi skulle byta flyg i Berlin. I Berlin visade det sig att vi var på väg till Gran Canaria Playa del Ingles. Vi bodde på ett hotell som heter Melia Tamarindos.


Rummet
 Peter hade bokat ett trevligt rum med sjöutsikt. Härligt att vakna till vågornas brus. Vi hade ungefär 24 grader i skuggan. På kvällarna var det lite kyligare ca 16 grader.



Själva sovrummet


Havsutsikt
 Kontrasten till det nollgradiga Sverige är stor. Tänk att det kan vara så fantastiskt skönt med värme. Nu längtar man ännu mer efter sommaren. :-)

Hotellets poolområde


Peter jobbar lite på vår balkong (telefonen i örat).

Hibiskus
 Hibiskusarna blommade för fullt.


Bougainvillea
 Blommade gjorde även boungainvillean, här som träd med också i häckar och fristående buskar.

söndag 3 februari 2013

2012. Kapitel 2 "En gång är bara en gång..."


Maj
I maj exploderade det runt om i trädgården. Inte så att vi fick gå runt och plocka upp rester efter exploderade knoppar och allergier, utan mer av det njutningsfulla slaget.
Vi anlägger gångar och sätter kantplåtar för att kunna ta oss fram och få lite struktur.
Första gurkan skördas.


I mitten av maj planterade Carin ut tomater och gurkor i uterummet. Det var lite för tidigt egentligen eftersom temperaturen gick under 10 grader på natten. Men Carin orkade inte ha dem kvar inomhus längre.


 Köldskyddad


I slutet av maj kunde Carin skörda den första gurkan.


Carin fick sig ett planteringsbord där hon kan stå och skola om plantorna utan att anstränga diskbråcket för mycket.



Vi planterade ett par Ilse Krohn-rosor, en på var sida om rosenbågen. Vi hade tänkt curla dem som vi gjorde med The New White Dawn. Den gav vi massor med näring så den växte med dunder och brak till 2.5 meter i höjd och massor i omfång. Inte en blomma första året men den blev jättestor. Tyvärr blev det nog för lite näring. Den ena blev visserligen 2 meter hög men bara ett fåtal stammar och några få blommor. Den andra nöjde sig med att bli nästan 2 meter och i nästa stund nästan dö. 

Ilse Krohn



Ett naturligt buskage med körsbärsträd (typ surt), syrén (typ tuktas), vitsippor (typ underbara), violer (typ söta och spridda) finns det bortanför Carin. Carin ska typ ansa och typ flytta ihop violerna som håller på att typ flytta ut i vida trädgården så det ska typ bli ett woodland! Klargörande, Carin ska inte ansas eller flytta ihop med violerna i trädgården!!

    I köksträdgården!

Snart går det nog att börja skörda några stjälkar Spangsbjerg.
Potatisen har redan efter en vecka tittat upp under fiberväven.


Jag har börjat anlägga gångar och kantsätta med plåt runt dem och rabatterna. En gång har vi anlagt upp till köksträdgården. Denna gång var Carins och mina tankar om gångens dragning ganska lika. Men det var ju inte första gången. Mitt förslag på en gång genom "Den vita rabatten" får genomföras en annan gång.

Fredde går på gym mest varje dag. En dag så tänkte jag att "Om han tar korpen och hugger upp gången runt altanen så behöver han ju inte gå den långa promenaden till gymmet". Han tog det som lite uppvärmning. Skön uppvärmning tyckte jag som slapp hugga i den hårda ömsom sega leran ;-)


Från köksträdgården i norr.


"Knäckta plåtars korsning" under byggnad.


"Freddes huggna gång" lutar svagt uppåt. Om man följer plåten så tangerar gruset och plåtens övre kant varandra på högsta höjden!



Mot mitten av juni börjar gångarna slingra sig fram genom trädgården.
  
    På östra sidan tomten


Våra kameleonttulpaner

Färgförändring

Det är inte så mycket som blommar så här dags på året men tulpanerna blommar för fullt och skiftar i olika färger. Framförallt de gula verkar inte riktigt kunna bestämma sig!



Nu börjar Anemonerna slå ut. Vi köpte knölar i Amsterdam som Carin planterade efter att de hade legat ett dygn i vatten.




Carin är jättenöjd med de sibiriska vallmoarna. De blommar i slutet av juni. Förunderligt att en och samma växt kan producera vita, orange, gula och röda blommor. Det står att den gärna fröar av sig så hon ser fram emot många många fler.



Skaftvägsrabatten ser inte ut mycket för världen i maj. Det är tur att Carin sitter där och rensar så det finns något vackert i bilden.






fick i början av juli sina första silverpäron! Nordens Olivträd!



Carin sådde en hel del pionvallmo i våras. Den första omgången ville sig inte men sedan… ”och jag är verkligen nöjd med dem. Jag fick en påse med en tidning så det var en slump att jag satte dem. Men det kommer bli mer av dem nästa år. Jag har nu knutit färgade trådar om dem som jag tycker bäst om, och ska ta deras frö när frökapslarna är färdiga. Även om det inte är säkert att det blir samma färg nästa år så finns i alla fall chansen. De flesta som kommit upp är cerisefärgade och dubbla (som pioner) men det finns också enkla varianter som den här. De cerisa kommer nästa år att passa mycket bra på platån, där vi ska ha gröna växter som bas och med cerisa och vita accenter.” säger den stolta såaren Carin.



Klematis, Piilu i slutet av juni

       Västra sidan


Vi fick 'Susan' i bröllopspresent tillsammans med en vit klematis. Vi ställde dem i en pallkrage under vintern och var lite oroliga över att de inte skulle klara sig. I mars flyttade vi Magnolian till dess nuvarande plats.



Samma färg som Magnolian har också dessa tulpaner 'Purlpe Prince'. De vill Carin ha fler av och det har vi köpt!
   Oceanien


I oceanien så har Atrageneklematisarna, Propertius och Georg, fått stora knoppar. Annars börjar det komma mer och mer röda inslag. Saxifraga, japansk blodlönn (Bloodgold).

I juni
Fler växter har sökt sig hit från olika plantskolor. Lite mer i rött som berberis "Atropurpureum", låg, (till vänster) och taklök, ännu lägre (i mitten).
Närmast kameran står våra allium, "Globemaster" och Purple sensation".



Lite fler gröna nyanser. Närmast tre Kistus. Till vänster, i bakgrunden, står två japanska buskroslingar "Cupido". Nedanför buskroslingen kan man skymta "det svarta gräset" "Ophiopogon, Niger". Runda bollen, nästan mitt i bilden, är en av ersättarna till buxbom, japansk järnek (Ilex crenata)"dark green".

En dag gav Carin sitt godkännande till en ny grill av det lite rejälare slaget. Dagen efter ”en dag” så var den hemma, monterad och klar av Fredde. Carin var mycket nöjd... mest förvånad var hon nog, över hur snabbt det ibland kan gå från ord till handling!


     Juni


Vi har två plantor Löjntnantshjärta med mörkgrönt bladverk som står i full blom, trots att vi flyttade en av dem för någon vecka sedan.


En näva


Efter regn kommer ju sol och med den glitter. Här lyser Aubretian ikapp med backtimjan.



Carin letade efter ett par marktäckare och hittade dem i min rabatt! Jag tyckte att de bredde ut sig för mycket så de fick flytta till Avenbokshäcken. Själv så köpte jag… har jag gjort det eller ska jag göra det?? Med spänning väntar jag på våren. Ska där växa några ”Liten stjärnklocka”, hybrid av Murklocka??

ett lite brickbord...


Och ett nytt parasoll modell lite större och som går att flytta på.

    Juli

I måndags, 2 juli, firade vi att vi hade bott i huset i två år. Vi firade egentligen inte det, men vi bjöd hem familjen och blev 22 stycken som firade Patriks födelsedag. Han var här nere på ett semesterbesök med flickvännen Emelie.



Klätterrosen Grand Award köpte vi förra året och är placerad vid vår entré.



Ilse Krohn satte vi i våras på var sida om en rosenportal. De har inte vuxit så mycket än, men den ena blommar nu och den andra har fullt av knoppar.

Vi köpte fem rosor till. Vi hade ungefär 40 kvm kvar i trädgården som inte är iordningsställd ännu där bl a rosorna ska planteras.



Rosplaner

Längst till vänster har vi satt en Astrid Lindgren som är en rabattros och har rosa stora blommor. Blommar från i mitten på juli till sen höst.


Pink Cloud blir lite högre än A.L. (kanske 1.5 m) och har stora cerisa blommor i klasar. En av blommorna råkade falla av när vi satte ner dem. Den lade vi i en skål med vatten och den höll sig i flera dagar. Jättevackert.


Vi fastnade också för en Austinros som heter Graham Thomas. Den har guldgula blommor och ska klippas ned till hälften på våren. Den behöver vintertäckas med granris. Så vi får väl pyssla om den lite.


Vi köpte också en Sympathie som vi satte i öppningen till köksträdgården som är i slutet på det "obebyggda" området. Den är röd och blir ca 3 m hög.
Rosen Schneewalzer köpte vi också men den blommar inte just nu. Det är den som blir störst av rosorna ca 2,5 meter. Den är storblommig och får gräddvita blommor och ska blomma från i slutet av juni och till hösten.


Våra Queen Elisabeth-rosor är inne på tredje sommaren och blommar fantastiskt just nu.

Carin tog lavendelsticklingar både i höstas och i vintras. Hon upptäckte att lavendeln på framsidan har frösått sig något enormt i rabatten, gruset och in i buxbomarna på andra sidan gången. Så Carin kommer att lita till ”vild förökning” i fortsättningen.



 Carin ska gräva upp dem och sätta ut dem i den nya häcken, men det kanske blir nästa år, jag vet inte om vi hinner gräva den rabatten i år. Hmm… hann vi det? Och i så fall, vilken häck syftar vi på?



Det är Hidcote blue som har spridit sig så våldsamt. De har det nog bra vid stenmuren men Carin är lite överraskad. De får ju kanske lite för mycket näring eftersom de växer vid rosorna.



Lavendlarna som Carin satte i våras är inte lika kraftiga ännu, men är på god väg.

Vi vet nu hur vi ska konstruera vårt vattenblänk framför uterummet. Först tänkte vi gjuta ett i betong. Men nu har vi kommit fram till att det ska bli en 20 cm djup avlång nedgrävd "låda" av plåt som kommer att rosta. Vi kommer att ha grus i framkant och i det ena hörnet kommer vi ha några stenar och vattenväxter. Här ska barn kunna leka, t.ex. med barkbåtar. Det blir en bra avledare så att de inte leker vid den större dammen. Sen ligger vattenblänket vid uterummet också så att man enkelt kan hålla koll på barnen.



Vi började med att alla fall köpa några vattenväxter till vattenblänket som Carin satte i en zinkkruka så länge. Historie om vattenblänket får bli rn cliff hanger till nästa kapitel. P