måndag 23 juli 2012

Nyplantering av rosor

Det är ungefär 40 kvm kvar i trädgården som inte är iordningsställd ännu. Vi har satt ett äppelträd som syns på bilden nedanför och ett plommonträd. När de byggde huset blev det en stor lerhög kvar som vi tänkte använda för en platå. Vi har redan köpt en del växter dit. T.ex. idegran, backnejlikor, iris och randgräs. Det är tänkt att det i första hand ska vara bladväxter i olika gröna, gula och lite röda nyanser. Sedan ska vi ha blommande växter i cerise och kanske vitt. Tror att det blir en fin färgkombination.

Men nu till det östra hörnet av detta oplanterade område. Vi har köpt några klätterrosor som planterades ut på sina slutgiltiga platser igår.


Mellan roserna ska det bli en gång av trampstena av något slag, vi funderar på tegel eller ölandssten. Rosorna är planterade ganska tätt, kanske inte nu precis, men när de blir lite större så kommer man att gå väldigt nära dem när man går in på gången. Till höger om gången ska jag nu börja rensa ogräs och sedan ska jag sätta in lite ängsväxter och malvor och nävor. Vi har en hel del på tomten som jag kan flytta dit. Så det blir lite av en äng där. Marken ligger lite högt i förhållande till häcken, så det är lite torrare här. Detta område har sol nästan hela dagen så det kommer nog att passa ängsväxterna.

Rosen Schneewalzer är den enda av dem som inte blommar just nu. Det är den som blir störst av rosorna ca 2,5 meter. Den är storblommig och får gräddvita blommor och ska blomma från i slutet av juni och till hösten.



Längst till vänster har vi satt en Astrid Lindgren som är en rabattros och har rosa stora blommor. Blommar från i mitten på juli till sen höst.




Pink Cloud blir lite högre än A.L. (kanske 1.5 m) och har stora cerisa blommor i klasar. En av blommorna råkade falla av när vi satte ner dem. Den lade vi i en skål med vatten och den höll sig i flera dagar. Jättevackert.

När vi var på Österlen tittade vi in i Jansroträdgården. Det var faktiskt en av de finaste trädgårdarna vi såg. Där förälskade jag mig i en ros som heter Buff Beauty som vi har varit på jakt efter ett tag nu. Men vi har inte hittat den i Stockholm än så länge. Det är också egentligen en ros som trivsbäst i zon I, men man kan ha den som rabattros här uppe. Dock rätt kinkig efter var jag läst om den.



Så istället fastnade jag för en Austinros som heter Graham Thomas. Den har samma guldgula blommor och blir också lite högre. Sen stod det på den att den ska klippas ned till hälften på våren och att den behöver vintertäckas med granris. Så vi får väl pyssla om den lite. Det ska vi nog göra med alla dessa rosor.


Sedan köpte vi också en Sympathie, som vi satte i öppningen till köksträdgården som är i slutet på det "obebyggda" området. Den är röd och blir ca 3 m hög. Vi tänkte först köpa en Flammentanz, men ändrade oss på plantskolan. Denna blir inte riktigt lika kraftig och den stora fördelen är att den blommar från juli in på hösten. Flammentanz är ju fantastiskt vacker när den blommar, men har ju en betydligt kortare blomningstid. Sympatie är härdig till zon 4.
/Carin

lördag 21 juli 2012

Vattenväxter

Vi vet nu hur vi ska konstruera vårt vattenblänk framför uterummet. Först tänkte vi gjuta ett i betong.  Men nu har vi kommit fram till att det ska bli en 20 cm djup avlång nedgrävd "låda" av plåt som kommer att rosta. Vi kommer att ha grus i framkant och i det ena hörnet kommer vi ha några stenar och vattenväxter. Här ska barn kunna leka, t.ex. med barkbåtar. Det blir en bra avledare så att de inte leker vid den större dammen. Sen ligger vattenblänket vid uterummet också så att man enkelt kan hålla koll på barnen.

 
Idag har vi i alla fall så länge köpt några vattenväxter till vattenblänket som jag satte i en zinkkruka så länge. Jag gillar särskillt vassrören (någon som vet vad de heter?).
/Carin

onsdag 18 juli 2012

Apotekarens trädgård i Simrishamn

En av anledningarna till att vi semestrade på Österlen var att få lite trädgårdsinspiration. Vi var bl.a. i Apotekarens trädgård som sköts av Peter Englander. Det är en medelhavsträdgård som man ser ganska mycket i tidningar och även i trädgårdsprogram på TV. Personligen tyckte jag inte att det var så mycket att se, men de hade en fin butik med många vackra fat och skålar och dessuton jättesnygga mosaikbord.


Buxbomspartären och de hängande pelargonerna.


Under pelgolan.


Vattenutkast.


Det här bordet skulle jag gärna ha i trädgården.

Snygga skålaroch ett annat bord.

Fler olika fat.
/Carin

tisdag 17 juli 2012

Lavendeln frösår sig

Jag tog lavendelsticklingar både i höstas och i vintras. De har i och för sig överlevt och jag har har ett ställe till där jag vill ha en lavendelhäck, så det är väl bra. Men jag upptäckte att lavendeln på framsidan har frösått sig något enormt i rabatten, gruset och in i buxbomarna på andra sidan gången. Så jag kommer att lita till det i fortsättningen när det gäller förökning.


Jag ska gräva upp dem och sätta ut dem i den nya häcken, men det kanske blir nästa år, jag vet inte om vi hinner gräva den rabatten i år.  
Det är Hidcote blue som har spridit sig så våldsamt. De har det nog bra vid stenmuren men jag är lite överaskad. De får ju kanske lite för mycket näring eftersom de växter vid rosorna.

Lavendlarna som jag satte i våras är inte lika kraftiga ännu, men är på god väg.
/Carin

onsdag 11 juli 2012

Semester på Österlen

Vi är på semester på Österlen för avkoppling och för att få lite trädgårdsinspiration. Vi har haft blandat väder hittils men inte något ihållande regn än så länge. I Stockholm verkar grabbarna slippa att vattna i rabatterna, det har ju regnat en hel del. Först stannade vi på Möckelsnäs Herrgård för ett weekend paket med välkomstfika och trerätters. Vi lade till ett vinpaket också.  Det var en födelsdagspresent från mig till Peter.


Vi fick ett stort fräscht rum med sjöutsikt och det var fina omgivningar. Bl.a. ett orangeri som är uppfört till minne av Linné. Han växte upp i Råshult inte långt ifrån Möckelsnäs.

Om jag ska säga något om maten var den på det hela OK, dock rätt dåligt kryddad och jag fick faktiskt skicka ut fisken (det gör jag väldigt sällan), den var inte färdig. Men jag fick en ny förrätt efter en stund.

Sedan fortsatte vi ner mot Österlen och till ett B&B i Brantevik "Hamngården" (om ni tittar på 'Drömmen om landet' på SVT i vinter så kommer ni se detta B&B). Vi hade rummet med balkongen till vänster. Trevlig B&B med god frukost. Brantevik var jättetrevligt och Hamngården kan rekomenderas varmt.

Brantevik har mycket pittoreska trädgårdar.

Precis nedanför B&B var restaurangen belägen (en av två i Brantevik).

Jag tog en räksallad och Peter lax.

Dagen efter strosade vi en del i Simrishamn (det kommer ett inlägg om det senare). Många rosor, stockrosor och lavendel.


Sedan bar det iväg till Ystad där Peter överaskade med att ha bokat Ystads Saltsjöbadshotell som är ett SPA-hotell strax utanför Ystad.


Jag gillar verkligen rummet i New England-stil med soffgrupp i sovrummet (vi enades om att vi skulle ha det i nästa hem). Sitter i soffan och skriver just nu.


Och en fantasktisk havsutsikt (det vill vi också ha i nästa hem, men inte lika lätt att fixa kanske...).


Utsikt från balkongen. Underhållning flera gånger per dag från scenen som finns till vänster (syns inte i bild). I morse efter frukost simmade jag i polen och sedan gick vi till Åbergs handelsträdgård (har varit i samma familjs ägo i 140 år i år) och sedan in till Ystad för att köpa hem jordgubbar. Sammanlagt en promenad på ca 2,5 timmar. Men det behövs, blir mycket god mat och fika. I kväll ska vi äta nere på restaurangen. Nu ska vi ta ett bubbelbad  med jordgubbar (de vi handlade inne i Ystad) och mousserat. 
/Carin

fredag 6 juli 2012

Rosornas tid

I måndags, 2 juli, firade vi att vi hade bott i huset i två år. Vi firade egentligen inte det, men vi bjöd hem familjen och blev 22 stycken som firade Patriks födelsedag. Han var här nere på ett semesterbesök med flickvännen Emelie. De bor normalt sett i Kiruna. Vi grillade och åt tårta.

En av gästerna hade med sig en underbar bukett av pioner.

Den 2 juli var det också rosens dag och nu börjar våra rosor att blomma.


Klätterrosen Grand award köpte vi förra året och är placerad vid vår entré.


Ilse Krohn satte vi i våras på var sida om en rosenportal. De har inte vuxit så mycket än, men den ena blommar nu och den andra har fullt av knoppar.

Våra Quen Elisabeth börjar också slå ut och är vacker tillsammans med Vitpyttan. Men som Peter skrev för ett tag sedan så tycker vi att det är för mycket Vitpytta, den skymmer rosorna. Så de ska bort och planteras ut i på andra ställen.

Vår vita New Dawn ser vi inga blommor på än så länge. Vi gav den nog lite för myket näring förra året och den växte så det knakade och är nu upp emot 2 meter nu. Den fick lite mindre näring i våras så vi hoppas nu på lite mer blommor.

Sedan köpte vi faktiskt tre rosor i söndag, men de blommar inte ännu och är bara rotslagna i väntan på en permanent växtplats. Vi var på Plantagen och de har halva priset på många olika sorters rosor så vi tyckte att det var lika bra att slå till även om vi inte hade förberett den slutgiltiga platsen ännu. Jag ska lägga ett inlägg om dem senare.

Sista dagen på jobbet idag. Nu är det dags för semester!
/Carin

onsdag 4 juli 2012

Liten men inte naggande god

 Mycket frukt blir det inte i år. Några päron och något enstaka äpple, Aroma, om vi vårdar DET kartet väl kan det bli.

 Vitpytta har vi gott om annars. Det är nu så mycket så nu ska plantor delas eller skeppas iväg hela till någon annan del av tomten. Vi har även inlett "förhandling" med goda vänner om överlämna vårdnad av något enstaka exemplar. Lavendeln har dock fritt fram att sprida sig så mycket som helst. Vackert och väldoftande!

 Bakom vitpyttan har vi nu fått upp "Stålträdet" på väggen. Det ska tuktas till form genom att vridas och bändas och belysas. Vi återkommer med ett förhoppningsvis väl tillknycklat resultat lite senare.

 Vi har börjat fylla på med grus i andra dimensioner längs med grusgångarna..

 och en och annan kruka. På denna bild är det en steppsalvia och på bilden ovanför en pelargon. Gruset som vi har fyllt på med är också gårdsgrus, som på gångarna, fast i storleken 16 - 32 mm. Några halvsmå kullerstenar har med genomtänkt slumpmässig precision placerats ut i 16/32-gruset för att skapa lite mera liv.

 I bröllopspresent fick vi dessa tre dekorativa fågelbad(?). Dekorativa var de när vi satte ut dem. Fågelbad för små fåglar blev de efter nattens regnande.

Päronen på första bilden är på vårt "Nordens olivträd", silverpäronet. Stora är de inte men å andra sidan väldigt små och söta. De ska inte ätas så söta har bara med storleken att göra. P

tisdag 3 juli 2012

Det växer

Pioner tillhör absolut skaran av mina favoritblommor och nu har den första i vår trädgård slagit ut.


 Den här är en Festiva Maxima. Vi har fyra stycken av den sorten i trädgården, men denna blir den enda som blommar i år. De andra är lite för unga, så de kommer nog nästa år.


Alliumen har nu blommat över, men så här såg den ut för någon vecka sedan.


Bergormroten har kommit och den blommar ända in i september.


Man tycker ofta att det inte händer så mycket i trädgården och vill att allt ska börja blomma NU. Så här såg det ut i början av juni. Schersminen till vänster.


I morse tog jag den här bilden så man ser ju skillnaden. Schersminen doftar nu för fullt (fantastisk doft)och Syrenbuddlejan (två st) kommer starkt. Till höger blommar backtimjan och det vimlar av bin och humlor. Lavendeln som jag satte flera olika sorter av i våras, kommer lite olika. Det är bara den vita som har slagit ut än så länge.

Som sagt var jag uppe i morse (ca 04:30) och tog denna bilden. Min dotter är på väg till Grekland och jag ville prata med henne innan hon åkte från Arlanda. Det är verkligen mysigt att vara ute riktigt tidigt på morgonen och varje gång det händer så tänker jag att man borde gå upp tidigt betydligt oftare.
/Carin