onsdag 27 juni 2012

Rostigt rut och dammigt

 Tur att rostigt är populärt. Det är ju så lätt att fixa till. Bara att köpa ett armeringnät och låta naturen ha sin gång. Här har vi pimpat det lite med några veck. Först klippte jag nätet i två delar och förskjöt det ena så rutorna blev fyra, 100 x 100 mm, istället för en på 200 x 200 mm och najade ihop dem. Jag tryckte ner nätet ungefär 250 mm och slog ner 1 meter långa armeringsjärn bredvid nätet som jag också najade fast i nätet. Det blir nog till att sätta ett litet stöd uppe i taket på friggis. Klematisen "Snövit" ska ju blir ruggit stor.

 Fredde har grävt ur för dammen. Han lastade upp nästan 2 ton lera på släpet. Själv behövde jag bara tömma släpet... Det tog en timme och jag var rätt slut efter det! Urgrävningen är bara som en första test med en pressening för att kolla av storleken. Djupet är bara 60 centimeter just nu. Det ska dit lite växter. Bl a har jag spanat in en "nakenros" som praktiskt nog inte kräver mer än 30 cm. Vi får se om Fredde får nöjet att gräva något ton lera till!
Några växter ska nog flyttas lite som t ex Cypressen som troligen får ge sig av lite mot gatan, vänster i fotot.

Östra entrén på uterummet har fått ett trappsteg. En gammal kantsten som praktiskt nog kom fram när vi grävde för plommonträdet "Carola". Kanten har också fått grus och några kullerstenar. Fredde har fått slita ont och har även grundmålat de svarta slangarna på vattenutkasten, bredvid stupröret. En sista strykning ska det bli med husets grå färg. P

lördag 23 juni 2012

Midsommar i bilder

Vi firade Midsommar traditionsenligt i Källvik. I år så åkte vi halvvägs redan på torsdagen till ett hotell i Norrköping. Vi övernattade på The Lamp hotel som har funnits i ca ett år. Vi bodde i Juniorsviten på andra sidan gatan. De hade en trevlig restaurang med gård.

På morgonen hämtade vi Erik, Maria och Emilio som kom med tåg från Stockholm.


Sedan åkte vi ner till Källvik och började med lite champagne för att fira bröllopsdagen för två av kvällens par. Ett av paren firade 55-årig bröllopsdag och det andra 49 år.

Fredrik och Peter
 
Lite smått och gott
Sedan blev det sommarbuffé.

Peter och jag
 
Emilio rullar upp sina lotter 

Traditionsenlig familjebild


Sedan dags för jordgubbstårta, en pavlova och en med sockerkaksbottnar.


Kvällsgrillning


Dagen efter var några ute med båten och Emilio fick sina första fiskar.


På midsommardagen hade vi bestämt att vi skulle stanna till i Söderköping på vägen upp. Målet var Smultronstället, en glassbar med stora glassar. Ja, ni ser ju kön. Vi orkade inte stå där, så vi köpte några glassar på ett annat ställe istället. Jag bjuder därför på några bilder från förra året istället.




/Carin

torsdag 21 juni 2012

Mystisk blå bergvallmo

Vad blommar just nu?

Anemonerna har slagit ut i full blom i olika formationer, här med inslag av vitt...

...och denna rent blå.


Bredvid anemonerna har en storblommig klematis slagit ut med flera blommor. Det är en av de vi köpte billigt i höstas, när många perenner reas ut. Riktigt fin är den.


Jag är oerhört nöjd med dessa sibiriska vallmoer. Förunderligt att en och samma växt kan producera vita, orange, gula och röda blommor. Det står att den gärna fröar av sig så jag ser fram emot många fler.


Mina borstnejlikor som jag frösådde förra sommaren. Jag har frösått ännu mer i år, men de kommer ju att blomma först nästa år. Jag minns borstnejlikor från min farfars trädgård som speciella, så de här blommorna får gamla minnen att komma tillbaka. Min farfar hade förmåner att jobba med sin hobby, dvs. inom parkförvaltningen i Linköpings kommun. Han hade en fantastisk trädgård med många ovanliga sorters blommor och buskar.


Så till den blå bergvallmon som Peter har köpt fyra exemplar av. Jag har läst att de är lite svåra och sur jord ska de ha så de har blivit lite specialbehandlade. En av dem har nu börjat blomma.

Inte ser den speciellt blå ut... Den skulle enligt beskrivningen vara purpurblå. Är det så här purpurblått ser ut?



På vår ännu inte uppodlade del av tomten blommar nu flera stånd av prästkragar vackert nu i midsommartider.
TREVLIG MIDSOMMAR!
/Carin

måndag 18 juni 2012

Efter regn kommer glitter

Efter regn kommer ju sol och med den glitter. Här lyser Aubretian ikapp med backtimjan.

 "Det svarta gräset", Aphiopogon, Niger och den japanska buskroslingen Cupidon trivs och har skjutit späda skott.

 Berberis "Thun", Atropurpureum glittrar och frodas i solen. Runda klotet i bakgrunden är buxbomsersättaren japansk järnek, Dark green.

 Våra "hanging baskets" på framsidan har fått lite nytt liv. Tyvärr har det inte varit någon prioritet på dem två. Monflower, Million bells och lobelia får samsas i dem.

 Att ha ett betongbord svävande fritt vid loungemöblerna kändes lite häftigt men det finns uppenbara risker för att få drinken i knät..

 så det blev till att bygga ett underrede.

 Först tänkte vi rött. Sedan tänkte vi "nä det blir för mycket!" Vi tänkte till engång till och då blev det svart!

 Resultatet blev lite "alá brickbord!"

 Nytt parasoll har inköpts. Tanken är att det ska vara betongfötter som håller i det när det blåser.

 Min tanke var "att det ska det inte vara" utan en platta skruvades ihop av en massa regel- och brädbitar.

 På plattan las det sedan kullerstenar (kommer fler) i olika storlekar..

och under bidde det åtta stycken hjul så man kan flytta den dit jag vill. Jag gillar solen skarpt och nu kan jag  flytta med mig skuggan. Från skuggan njuter av den som mest. P

fredag 15 juni 2012

Anemonerna är på gång

Nu börjar Anemonerna slå ut. Vi köpte knölar i Amsterdam och sedan planterade jag dem efter att de hade legat ett dygn i vatten. Däremot väntar jag fortfarande på att det ska bli knoppar på Ranunklarna.
/Carin

onsdag 13 juni 2012

Fler invånare i oceanien

 Oceanien har fått lite fler växter. Lite mer i rött som berberis "Atropurpureum", låg, (till vänster) och taklök, ännu lägre (i mitten).
Närmast kameran står våra allium, "Globemaster" och Purple sensation".

 Lite fler gröna nyanser. Närmast tre Kistus. En låg rackare med vita blommor under försommare.
Till vänster står två japanska buskroslingar "Cupido" som jag tänkte göra lite uppstammade. Nedanför buskroslingen kan man skymta "det svarta gräset" (som jag gav fel namn i Carins förra inlägg), "Ophiopogon, Niger". Den ska blomma sent i höst. Vi får se om den hinner det.
Runda bollen, nästan mitt i bilden, är en av ersättarna till buxbom, japansk järnek (Ilex crenata)"dark green". Köpte dem i en handelsträdgård men såg dem senare på ICA (Rydells blommor) med samma underleverantör men till ett betydligt lägre pris.

 Japanska dvärgcypressen och blodlönnen, bloodgold, har ju stått något år. Ett par japanska järnekar till i bakgrunden.

 Carin har, efter lätta förhandlingar typ "yes yes, jag blev av med dem" fått "mina" stjärnklockor..

för att fylla ut rabatten vid "knäckta plåtars korsning". De är totalt översållade med blomknoppar. Kan det vara en effekt av att de knappt hade någon jord alls och är desperata i att försöka överleva? P

söndag 10 juni 2012

Jag är så nöjd

På nationaldagen jobbade vi vidare med den vita rabatten. Vi åkte över till Rappne och handlade trädet vi ville ha här.


Det blev en Hakuro Nishiki. Jag är så nöjd, den blev jättefin, särskilt från vår uteplats, där bakgrunden är syrénbuskaget.


Här är vyn från det hållet.




Sedan planterade jag ut ca 20 vita ranunklar. Jag tror att de ska blomma i juli.


Vi ska ha trampstenar i rabatten för att enklare komma åt att rensa och de upp och nedvända krukorna visar var de ska sitta ungefär. Jag satte också ut några grupper av vita rosenskära som jag förodlat, de verkar ta sig bra. Sen sådde jag också ut vit kornvallmo.

Växtlistan ser nu ut så här:
Hakuro Nishiki
Summersnow (klematis)
Festiva Maxima (pioner)
Muscadet (liljor)
Fyra olika sorters funkia
Prästkrage
Vit purpurklätt
Vit ranunkel
Vit rosenskära
Vit kornvallmo


Jag har också frösått Vit röd rudbeckia, och har fem pyttesmå plantor, men grobarheten var inte så bra och de har inte vuxit mycket, så jag låter dem stå kvar på tillväxt i växthuset ett tag till. Jag letar också efter vit Viol, men jag har ännu så länge bara hittat någon enstaka planta, så jag kommer nog att beställa hem frön och driva upp själv till nästa år. Har tänkt att de ska fungera som marktäckare. En Vitpytta ska vi nog flytta dit också från en annan rabatt. Dessutom ska jag köpa Vit höstanemon och Vit Höstflox.

Jag har också köpt frön av vit Digitalis som jag ska så nu. Jag kommer att plantera ut dem i slutet av sommaren och så kommer de att blomma och fröså sig nästa år.

Rabatten ser försås väldigt gles ut just nu, men med tanke på hur tät vår rabatt mot planket ser ut andra året så ska jag inte köpa för många växter. Det blir mer ekonomiskt att dela och sprida de växter som växer upp nu.


Eftersom det var nationaldagen firade vi med jordgubbar och grädde till fikat och mousserat till vår salladslunch. Sen skulle jag ändå baka till jobbet, så jag gjorde rabarbermuffins som jag dekorerade med jordgubbar och grädde med vaniljsocker i. Receptet finns på min matblogg.
/Carin

tisdag 5 juni 2012

Det bidde Stjärnklocka

Har ju letat efter en marktäckare och nu har jag hittat den, i min mans rabatt! Han tycker att de brer ut sig för mycket där så jag tänkte flytta dem till Avenbokshäcken. Han ska få köpa några Liten stjärnklocka som är en hybrid av Stjärnklocka och murklocka, om han hittar någon...


Jag har i alla fall hittat det jag var ute efter :-) Får flytta dem så fort som möjligt innan han ångrar sig.
/Carin

måndag 4 juni 2012

Blommande Allium och letar efter marktäckare

Ja, den har kanske inte riktigt slagit ut än men den är på gång. Peter har satt tre sorters Allium i en rabatt.


Just nu letar jag marktäckare till ett halvskuggigt läge. Jag tittar på några förslag, t.ex. hasselört, sockblomma eller myskmadra.

Myskmadra. Den ser väl fin ut?
Men jag har inte bestämt något än, jag vill inte ha något som tar över helt och hållet och ingen näva heller, det börjar vi få så många av. Någon som har ett förslag?
/Carin

söndag 3 juni 2012

Nyplanterat, nävor, pioner, liljor och funkia

Idag har det varit mycket bättre väder, det har bara regnat litegrann, så vi har fortsatt planera inköpta växter. Först måste jag bara visa den Sibiriska vallmon som nu blommar.



En intensiv röd färg som var svår att fotografera.



Här är Pysslingnäva (som jag skrev om igår) och bakom det nävan Cambridge. Det är en flocknäva som trivs i halvskuggigt läge.



Här är den i närbild med rosa blommor, bladen är rödaktiga, jag tror att det är en variant av den vanliga som verkar ha grönt bladverk.


Sedan har vi börjat plantera "det gröna" i den "Vita rabatten". Dvs. fyra olika sorters Funkia, Austin Dickinsson och White Feather...


...och Patriot och Expectation. Dessutom fyra liljor av sorten Muscadet, en klematis Summersnow och två pioner Festiva Maxima.



Nu har jag skippat idén om en Koreatry och ska ha en Hakuro Nishiki istället. Hoppas vi får tag i ett som är lite högre uppstammad.

Sedan ska jag fylla på med vita blommor. Jag har frösått vit Rosenskära, Purpurklätt och Vit Rudbeckia och vi ska flytta dit Vitpytta (som vi håller på och drunkna i på ett annat ställe) och prästkragar. Sen får vi köpa till lite mer blommor senare och lökar förstås (vita tulpaner, vit Allium och Narcisser).


Nu går det är göra sallad på vår sallat och gurka, köpta svenska jordgubbar och melon och lite hyvlad parmesan med olivolja och pressad citron.
/Carin