torsdag 31 maj 2012

Just nu...

... är det väldigt torrt i Sollentuna och vi har fått vattna en hel del, särskilt frösådder och nyplanteringar. Men det växer ändå bra och nya blommor slår hela tiden ut. I går kväll såg jag att knopparna på en av pionerna har svällt upp, så snart kanske den slår ut också. Pioner har jag alltid velat ha, det är något av en favoritblomma!


Vi har två plantor Löjntnantshjärta med mörkgrönt bladverk som står i full blom, trots att vi flyttade en av dem för någon vecka sedan.

I samma rabatt står sex stycken nävor som också har slagit ut. Denna sort är en silkesnäva och kan blomma ända in i oktober. Vi köpte ju en hel del nya plantor och i samband med det så flyttade vi också om en hel del av de gamla. Jag ska ta lite nya bilder snart på före och efter. Det är mycket tätare i rabatten nu än vad det var i höstas. Sedan kommer jag plantera ut lite sommarblommor som t.ex. Rosenskära, men nu är det så kallt att de får stå kvar i uterummet ett tag till.

I uterummet har jag också planterat årets pelargoner som blev röda med tillhörande grönt. Förra året växte det gröna ner på marken.
/Carin

måndag 28 maj 2012

Snabbt gick det

Igår gav jag mitt "godkännande" till en ny grill av det lite rejälare slaget. Tänkte väl att den kan vi köpa i sommar. Men det gick fortare än så! När jag kom hem idag så stod den där färdigmonterad, en Landmann. Antagligen en kul leksak. :-)


Men vi väntar lite med att inviga den. Helt plötslig blev det ju svalare igen.
/Carin
P.s. Peter säger att det inte är en leksak, det är ju liksom inte en ny borrmaskin....

lördag 26 maj 2012

Pelargonerna är utplanterade

För ett par veckor sedan köpte vi sex zonalpelargoner. I år blev de rosa. Jag har haft dem ute i någon vecka så de har fått vänja sig vid solen, och idag planterade jag ut dem. Det ska ju bli lite kallare i veckan, men de klarar sig nog, jag kan ju i värsta fall lägga över lite fiberväv på nätterna.




Vi hittar fortfarande lite nya plantor på tomten och undrar om vi ska behålla dem eller om det bara är ogräs.


Det här ser ut som en näva som jag funderar på om jag ska flytta till en av rabatterna.


Men vad kan det här vara, är det också en näva? Finns det gula?




Jag gjorde sallad i kväll till det grillade köttet på egen sallat, för första gången i år. Jag fick en blandad sallatspåsefrön, av syrran, så det är både gröna och röda sallatsblad.


Snart kan vi också skörda den första gurkan och vi har små gröna tomater. Allt är mycket tidigare i år än förra året, men så sådde jag redan i slutet på februari i år. Det var på gränsen till för tidigt, det var jobbigt att ha allt inne på slutet.
/Carin

tisdag 22 maj 2012

Det var en nyhet...

 För några dagar sedan såg våra tulpaner ut så här.

 Och nu så här! Vilken skillnad! De stora gula har bytt färg till orange och den något ljusare gula "Sapporo" har valt att gå över till vitt?! Att vissa tulpaner bytte färg var en nyhet för oss. Kan det var kameleonttulpaner?

 I helgen som var så tog sig Carin stackar´n an att rensa skaftrabatten..

 medans jag gjorde något mycket roligare, knäckte plåt! Man tar sig en plåt. Lägger dit en brädbit vid markeringen man har gjort.

 Kör upp en tung bil. Kör man upp snett får man ta fram storsläggan och ge den oskyldiga brädan en snyting i sidan.

 Sedan är det bara att knäcka. Går det bra så går det bra annars går det illa och det blir "ryggknäck"!

 Här gick det bra. Knäcken hamnade på rätt ställe och inte i ryggen. Slangen i "Vita rabatten" använde vi och la ut där kanten på rabatten skulle vara.. och den hamnade där.

 Så här ser det ut när man kommer upp mot "Knäckta plåtars korsning"!

 Här ser man de olika lagren med material. Stenmjöl (just grått). Det tunna lagret med krosset som ska hålla det övre lagret (ljust bruna borta till höger) med gårdsgruset på plats.

"Freddes huggna gång" lutar svagt uppåt. Om man följer plåten så tangerar gruset och plåtens övre kant varandra på högsta höjden. Hmm.. ganska logiskt! P

söndag 20 maj 2012

Vad håller vi på med?

Peter fortsatte med anläggningen av gångar och rabattkanter och jag rensade och planterade lite nytt, men först bara jag måste visa att Magnolian 'Susan' nu blommar.




Vi fick 'Susan' i bröllopspresent tillsammans med en vit klematis. Vi ställde dem i en pallkrage under vintern och var lite oroliga över att de inte skulle klara sig. I mars flyttade vi Magnolian till dess nuvarande plats. Klematisen står en lite bit därifrån och har satt knoppar.


Samma färg som Magnolian har också dessa tulpaner 'Purlpe Prince'. De vill jag ha fler av!


Vi åke över till Rappne efter att först ha en genomgång av rabatten vid planket, där bl.a. Magnolian står. Vi kom fram till att vi måste komplettera med fler planor av varje sort, det ser lite ynkligt ut just nu, dessutom har någon växt dött under vintern. Vi ska i princip flytta om varenda sort, men pionerna får stå kvar på samma plats. Sen ska vi komplettera med Vitpytta som växter i mängder vid entrén med rosorna (bra jord). Anisisopen (två st) ska vi flytta bort till skaftvägsrabatten istället. Vi ska sätta alla nyinköpta växterna idag, jag får visa före- och efterbilder. Dessutom köpte vi lite växter till skaftvägsrabatten. Totalt köpte vi dessa växter til "plankrabatten":

Blå bolltistel
en rosa Bondpion 'Rosea Piena'
Silkesnäva och Jordnäva
Röd Rudbeckia 'Magnus' och 'Magnus exclusive'
Riddarsporre (en vit)
Dagliljor 'Summer Wine' och 'Artic Snow'

Till skaftvägen blev det:
Irisen 'Bedtime story'
Sibirisk vallmo 'Gartenzwerg'



Skaftvägsrabatten ser inte ut mycket för varlden just nu, men det är alltså här jag har planterat vallmon och Irisen. Dessutom har jag satt ner två bestånd av anemoner som vi köpte i Amsterdam. De ha kommit upp fint och hade mycket rötter i sina rätt så stora krukor. Sedan har jag planterat ut förgrodda plantor av Akleja, vit och blå Blåklint och vit Rosenskära. Jag passade samtidigt på att fröså bland plantorna så att det blir en längre blomningstid. Sedan lade jag lite fiberväv över sådderna som man kan se som vita fält i rabbatten. Jag har också Pionvallmo på gång, men den har grott väldigt dåligt så jag sådde om lite till häromdagen. De första grodderna får växa lite till innan jag sätter ut dem.


Annat som blommar just nu är två sorters klematis, Georg och Propertius.


De blommar verkligen i ett överflöd just nu. Georg (den blå) blommade inte alls förra året (då vi satte den) utan växte mest på höjden, men nu är den översållad av blommor. Den andra blommade första året och växte inte alls lika mycket och är därför lite lägre. Senare i sommar kommer också en kaprifol att blomma på samma stöd.

Nu blommar också en minirhododendron 'Baden baden'. Klarar att stå i direkt sol, annars är ju inte Rhododendron kännt för det.

Till sist några bilder på macho Peter med tillhörande machobil, när han böjer plåt till vita rabatten:



Manligt värre!

/Carin

fredag 18 maj 2012

Gångarna är på gång

 Men först en bild på en av våra tulpanplantering. Lite färg så här på vårkanten. Vi har inte, iaf inte ännu, så mycket som blommar så här dags på året. Stenarna har vi "stulit" från grannarna. Sten är ju underbart! Så när grannarna hade grävt upp hos sig för att anlägga sin gräsmatta så låg där en hög med vackra stenar. Jo det tittade lite konstigt på oss. "Stenarna?" frågade de med en undrade min. När vi lite senare frågade om deras hög med ogräs... Då gick nog sanningen upp för dem.

 Fredde går på gym mest varje dag. Denna dag så tänkte jag att "Om han tar korpen och hugger upp gången runt altanen så behöver han ju inte gå den långa promenaden till gymmet". Han tog det som lite uppvärmning. Skön uppvärmning tyckte jag som slapp hugga i den hårda ömsom sega leran ;) De grå högarna är inga farthinder för myror innan de knatar med "full kareta" in i "trappstenen". Utan det är stenmjöl som jag jämnade ut de värsta groparna i leran med.

 Kommer man från framsidan, till höger på bilden under, så går man mellan altanen och friggis. Rakt fram ser man fortsättningen på gången som går upp till köksträdgården och som också ska leda in till baksidan, det ska bli entrén till "trädgårdsskjulsdelen", på friggis.

 Uppifrån köksträdgården ser man lite bättre hur den raka gången kommer ner till ytterligare ett av vägvalen i livet. Ett av de lättare förhoppningsvis ;) Till höger, närmast kameran, så kommer gången att gå in till baksidan av friggis och entrén till "trädgårdsskjulsdelen".

 Tillbaka till "Freddes huggna gång". Här har den nu fått plåtar, 3 stycken 2,5 meter långa 3 mm tjocka, på altansidan. Nu ska det dit markduk, stenmjöl (0-8 mm) ca 8 cm. På det lite stenkross (4-8 mm vasst kross, några millimeter tjockt som man trampar ner i stenmjölet) bara för att det översta tunna lagret med gårdsgrus (mjukt rundat av inlandsisen mm, 4-10 mm) ska ligga lite stilla. Det blir som ett grovt sandpapper som det naturligt rundade gårdsgruset ligger på. Tunt lager med gårdsgruset, ca 2 cm, lägger jag bara för att det inte ska bli mjukt som på en beach. Gårdsgrus blir det för att Carin inte tycker att stenkrosset "kittlar dödsskönt under fötterna", som jag, när man går på det.  P

onsdag 16 maj 2012

Silverpäron och fägring i Kungsan

Nu blommar vårt Silverpäronträd. Det är ju inte så stort ännu, men det blir nog fint med tiden.

Nyutslagna blommor


Silverpäronträd

På lunchen igår gick jag en sväng genom Kungsträdgården och där blommar lökarna för fullt.






Otroligt stora fyllda tulpaner

Potatisen har redan efter en vecka tittat upp under fiberväven
 
Snart går det nog att börja skörda några skjälkar Spangsbjerg

Rädisor, sallad och ärtor kan skymtas. De har gått så fort nu, allt har grott på bara en vecka.

Tomaterna blir inbäddade varje natt, hoppas det räcker så att de inte stannar av helt i växen.

tisdag 15 maj 2012

I oceanien börjar det bli rött

 En gång ska vi anlägga en gång upp till köksträdgården. Denna gång var Carins och mina tankar om gångens dragning ganska lika. Men det var ju inte första gången. Mitt förslag på en gång genom "Den vita rabatten" kanske får bli en annan gång.

 Ett naturligt buskage med körsbärsträd (typ surt), syrén (typ tuktas), vitsippor (typ underbara), violer (typ söta och spridda) finns det där. Carin ska typ ansa och typ flytta ihop violerna som håller på att flytta ut i vida trädgården så det ska bli typ ett typiskt buskage.

 Lite grönt har det blivit mellan staketet och amfin. Här frodas nu blåbär (Polaris, Putte och Chippewa), blå bergvallmo, alpklematis (Albina Plena), järnek, backsippor, brokig benved och trädgårdsaurikel. Det lilla trädet närmast kameran är en Rönnsumaken som har börjat spricka ut.

 I oceanien så har Atrageneklematisarna, Propertius och Georg, fått stora knoppar. Annars börjar det komma mer och mer röda inslag. Saxifraga, japansk blodlönn (Bloogold)..

rhododendronen "Baden baden". Mellan den japanska blodlönnen och saxifragan, lång bort så kommer astillben med sin än så länge röda blad. P

söndag 13 maj 2012

Tomaterna har flyttat ut, rosplantering mm

Idag har jag planterat om tomat- och gurkplantorna och ställt ut dem i växthuset.


En av gurkorna har blivit riktigt hög. Egentligen är det lite för tidigt att sätta ut dem ännu, det ska ju helst vara 10 grader på natten innan man ställer ut dem. Men jag orkar inte ha dem kvar inomhus längre. Nu på kvällen är de ordentligt inbäddade i flera lager fiberväv, så jag hoppas att det ska gå bra. De kommer i vilket falla att klara sig, men tillväxten kan ju avta om det blir för kallt.


Peter har köpt mig ett planteringsbord som jag har monterat idag. Jag har skolat ut en massa frösatta  plantor, bl.a. Akjejor, Blåklint och Moonflower, som är en amerikansk slingerväxt, vars frön jag fick av min syrra i present.




Så här ser Moonflower ut när blomman slår ut.



Peter har planterat två Ilse Krohn-rosor på var sida om rosenbågen. Svenska rosensällskapet beskriver den såhär: "Vacker cremevit klätterros, skötselkrävande, kräver kontinuerlig beskärning under sommarsäsongen, kräver gödsling och vatten vid torra perioder för att utvecklas väl." Inte den lättaste ros kanske, men vi gör ett försök. Tanken är att de ska klättra upp i bågen, men i år lär de inte växa upp och då kan Monflower gå upp i bågen i sommmar istället.


Ilse Krohn



Peter har börjar gräva för den vita rabatten. Han har satt ut kantplåtar mot friggeboden och runt en del av rabatten och sedan hällt på planteringsjord som han blandar upp med lerjorden.