tisdag 27 mars 2012

Livet spirar

Peter köpte tulpaner i helgen och de håller sig så bra i uterummet, där det går mot nollan på natten. När det är sol på dagen måste vi öppna annars blir det för varmt.



Vår i uterummet
 I helgen skolade jag om tomater och gurkor. Det är riktig fart på dem.

Här är en gurka och bakom syns enligt fröpåsen Tomato Amarillo.



Längst ner till vänster syns hjärtbladen av Physalis och lite över den är den gula körsbärstomaten Golden Sunrise. Utanför bild har jag också plantor av en bifftomat, men den sådde jag lite senare så de har inte kommit lika långt. I år känner jag att jag frösatte i tid i alla fall (de första i februari).

söndag 25 mars 2012

Trädgårdsjobb och After Noon Tea

I går firade vi Fredrik som snart fyller 19. Jag hade bakat lite och det blev After Noon Tea, med sandwichar, scones med lemon curd, småkakor och en cup cake (recept på min andra blogg). Det blev också premiär i år för att sitta i uterummet och fika.


I dag så har vi flyttat lite plantor. Vi fick en magnolia 'Susan' i bröllopspresent. Vi satte ner den i en pallkrage och tänkte flytta den senare på hösten. Nu blev det inte så och vi hade tur att det blev en så varm vinter. Nu var det dags att flytta den i alla fall. Vi har kommit fram till att den bästa platsen är vid gaveln på friggeboden. Där står redan en klätterros, så magnolian får vi ställa bredvid, vilken gjorde att vi måste flytta på ett par purpurklätt och en pion, så det blev lite grävande i rabatten. I pallkragen där magnolian stod var det faktiskt tjäle, men det gick att få upp den i alla fall och den har nog inte rotat sig där i vinter direkt. Vi får hoppas att den klarar flytten och att den kommer att överleva kommande vintrar. Det är ju känsligt med dem och den är ju egentligen inte härdig här i Sollentuna.


Vi ser fram emot blommorna som ska vara väldigt vackra, och det är redan små knoppar som har börjat svälla. Sedan har vi gödslat avenbokshäcken som omger altandäcket med hönsgödsel och ny jord.



Peter jobbar med några stolpar som ska sättas upp. Han kommer nog att blogga senare om det jobbet.


Efter allt jobb blev det årets första utefika.

fredag 23 mars 2012

Vi såg rött..

Dagen när jag kastade upp spaljen så var det varmt och gott.. sisådär en 9 grader. Perfekt för lite lättare kroppsarbete. På natten började det dugga lite så det blev till att täcka med pressening.

 På ett av avsnitten i "Världens trädgårdar" såg vi rött i form av röda långa stavar ställda i en kruka. Så vi skrek i mun på varandra "det ska vi ha"! Vi hade grunnat på vit men vi tyckte att lite färg är ju inte fel (själv slog jag till i veckan och köpte två par röda brallor för att matcha trädgården ;) ) Vi har ju redan börjat med "Pepper red" med lite svart i på brunnslocket..


så spaljen fick samma nyans så det blir enhetligt. Temperaturen steg till ofattbara femton grader på eftermiddagen..

så efter ett någon timme eller två var det målat och klart. Vilken tid det tar att måla en liten larvig spalje. P

söndag 18 mars 2012

Planterat i helgen

I lördags åkte vi till Rappne. egentligen för att jag ville handla zonaler, men det fanns bara gammeldags pelargoner just nu så jag får vänta lite till. Jag köpte dock en rosa tulpanpelargon. Den ska få växa till sig lite. Sen tänkte jag klippa ner den och ta sticklingar till sommaren.


Istället köpte vi lite vårblommor och plantera de dem i krukor vid entrén. Primula och tusenskönor.


Några penséer.


Det fina med dessa är att de ju är perenna så till sommaren sätter vi ut dem i rabbatten så att de kan komma upp till nästa vår igen.

Sedan har jag också satt aklejor som vi fick av min syrra. De är lite knepiga och ska sås i 5-10 grader i två veckor. Sen ska de in i rumstemperatur och sen ska de koma igång. Det är ju ungefär som med sallad så jag sådde lite sallad i samma tråg också. Vi får se hur det blir. Just nu står de i växthuset.


Jag fick lite rensat igår också (röda nätkorgen) och fick tyvärr ny känning av mitt diskbråck. Planerna för denna rabatt och gång är att så ut 2-åringar och sedan hoppas jag att pionerna och rosen längst bort blir fina i år. Största projektet här är att driva upp lavender som ska sitta på den vänstra sidan av gången och sedan har jag nu sått backtimjan som jag hoppas ska sitta vid avenbokshäcken till höger om gången. Jag ska blanda upp med någon annan marktäckare men jag vet inte just nu med vilken.
/Carin

lördag 17 mars 2012

Dags att göra en "pinnupp"

Äntligen så kom dagen när man kunde börja ute med ett nytt uteprojekt, ett "pinnupprojekt"! För att en "pinnupp" ska bli bra behövs det lite skissande först. Straight, lite solfjäder...
mycket solfjäder eller ett välstrukturerat plockepinn det är frågan?! Att det ska bli lite lutande utåt (skissen i mitten på bilden ovan) var givet. Då skapas det ju en optisk illussion och det är ju bara såå rätt!
Här är hålet i häcken som ska fyllas igen. Det är ju lite svårt att se men det är en glugg mellan pinnarna, Avenbokarna, bortanför caffelattémuggen på brickbordet.
Efter att ha tagit hjälp av Carin för att mäta ut höjden på spaljén, till min haka, så var det bara att börja kapa virket. Vi valde 45 x 45 mm som jag kapade och borrade hål i för skruvarna.
Medans jag hade lattjolajbans med mitt plockepinn så rensade stackars Carin lite ogräs. Hoppas att diskbråcket inte kommer att gör sig påmint.
 Första pinnen, mittenpinnen kom först på plats..
 och Carin bytte plats till uterummet där hon bl a skolade om tomaterna Sunrise och Amarillo.
Alla pinnarna har kommit i lodläge och på rätt avstånd så nu blev det till att justera lutningen.
Långt bort i fjärran kan man se våra inslagna cypresser. Vi hoppas att de ska klara vårsolens starka strålar.
Uppstyltat och klart. Imorgon hoppas jag att jag hinner lägga sista handen på den straighta spaljen.
Bakom spaljen står den vita klätterrosen, White New Dawn, som ska bli upplyst om allt går som det ska. Förhoppningsvis ska man kunna skönja den igenom och över spaljen. Curlar jag den inte som i somras så kanske den bjuder på lite blommor också och det skulle inte vara helt fel!
Avenboken ska ungefär nå upp halvvägs på spaljen. P

P.S Vi upptäckte idag att vi har TV8 och imorgon söndag går nästa del i "Trädgårdstoppen".

Trädgårdstoppen

Vi har upptäckt ett nytt trädgårdsprogram som jag måste tipsa om. Det går på tv 8 och vi har inte den kanalen, så vi tittar via play på datorn. Det är en programserie som heter Trädgårdstoppen och är en tävling mellan olika privata trädgårdar från söder till norr, två trädgårdar per avsnitt.

Följ denna länk för att komma till programmen.

Vi hittade programmet eftersom vi letar trädgårdar att besöka på en minisemester på Österlen i sommar. Så är det någon annan som kan tipsa om privata trädgårdar att besöka på Österlen så tar vi gärna emot tips.
/Carin

tisdag 13 mars 2012

Fröer i bröllopspresent

När vi gifte oss i augusti förra året så fick vi veta att vi skulle få presenter ett halvår framåt. Vi har bl-a- fått tulpaner, semlor och biobiljetter. Idag fick vi fröer av min syster.

Det var lite blandad kompott; bl.a sojabönor, akleja i blandade färger och salladsmix. Det ska bli spännade att börja så dem sen. Tack Ewa!

I helgen som gick frösatte jag bifftomater, gurka och backtimjan. Jag gjorde också ett nytt försök med physalis, de ville inte gro första gången. Jag började undra om de ska gro i solljus, men inte enligt anvisningen på påsen i alla fall.

Nu är det bara en sorts frö jag ska införskaffa till; Indiankrasse (den höga varianten). Så det blir en sväng till Rappne i helgen och då ska jag passa på att köpa några pelagonzonaler också. För att använda dem att ta sticklingar av.
/Carin