torsdag 29 september 2011

Nu plattar vi till entrén


Vinter närmar sig med stormsteg så det är hög tid att få ordning på entrén. Här har vi börjat testa..


hur vi vill ha plattorna lagda. Tillsvidare är det denna läggningen av skiffern som gäller. Vi har hämtat 2 kvm till av den Argentinska skiffern från VE-Sten så jag får lite mer att pussla med.


När jag städade på parkeringen så blev det en hel del insyn, rätt in på altandäcket. Så vi bestämde att sätta några fler städsegröna växter. Senare ska det dit ett par klätterrosor också och en funkisbåge.


Får jag presentera den grandiosa blå järneken "mrs Angel", "mrs Blue Angel". Här flankerad av två "Gold", "Emerald'n Gold", klätterbenved.


Vad är en ängel utan sin prins! I det här fallet inte mycket. Vita blommor får de tydligen allihopa men för de röda bären behövs en prins. Här står "mr Prince", "mr Blue Prince". Långt bort, lite snett till vänster om rönnsumaken står en till "mrs Blue Angel". Hm.. Hur blir det nu då? De kan vara skilda eller så lever de i ett "öppet förhållande".


Fredde har lagt kullersten bakom Miscanthusarna, "Malepartus". Sedan har jag fyllt på med stenmjöl. "Miscarna" blev inte så höga iår, 120 cm mot 180 cm förra året. Jag flyttade dem ju för inte så länge sedan. Men toffsarna är färgsprakande! Framförallt om man fotar dem en tidig fuktig morgon.


En liten översikt hur det ser ut idag. Mrs Angel, mitt i bilden, ska bli ca 1,5 meter hög och Mr Prince, lite till vänster ska bli ca 2 meter. Skifferplattorna ligger utlagda ungefär som när man lägger pussel. Ädelcypressen till vänster ska troligen flyttas något utåt gatan, mot kameran.


Jag har justerat höjden på stödbenen till Silverpäronet, "Pendula" (stamäkta), och bundit lite snöre så den ska hålla sig "straight in between" och inte bege sig ut på några egna utsvävningar. Vi hälsade på goda vänner, vi tuggade bara lite, för ett par veckor sedan som har ett tre år gammalt silverpäron. Diametern hade ökat med fyra gånger ungefär. Det ska bli intressant att följa och se om man hinner med att tukta till något tjusigt yrvädersspret. Buxbommarna och gången har fyllts upp och hamnat ca 10 cm högre än förut. Så har de blivit kullersten runt buxisarna också. Buxisarna får växa till sig lite eller så får jag byta ut till mindre stenar. Just nu ser de lite ynkliga ut. P

måndag 26 september 2011

Planer och aktuella projekt

Det har varit en härlig lördag igen. September har varit fantastiskt i år. Jag har ett inneprojekt (se nedan), men passade på att vara ute lite också i lördags. Tog en rensrunda i rabatterna och sedan satte vi oss och fikade i loungemöblerna. Peter har plockat kullersten från en säck som stått hela sommaren på uppfarten men nu var de utplockade och utplacerade på sina nya ställen. Så jag upptäckte helt plötsligt att man nu ser rakt in på altanen från vägen.


Så vi har börjat fundera på att få lite mer insynsskydd. Vi ska troligen sätta en Blå järnek (en Maid) till höger om gången (innanför muren till höger). Och sedan ( lite längre in på gången) ska jag få en portal med två klängrosor på var sida. För att få rosenportalen att passa in i funkismiljön så ska den bli rektangulär. Exakt hur den ska se ut får vi se lite längre fram. Vi har i alla fall bestämt oss för klängrosor åt det cremefärgade hållet, kanske en finsk honungsros? Till vänster om gången ska vi flytta runt cypresserna så att det blir lite mer insynsskydd och eventuellt köpa till en cypress så att de blir lite fler, men man får nog vara lite försiktig, de växer ju sig stora med tiden.



Sen var det dags för Peter att vara lite macho och slå ner stolparna runt Silverpäronet (sedan fick han såga av dem lite).

Sen fick jag också vara lite macho och röja med såg och sekatör vid postlådan.

Inomhusprojektet

Som sagt så har jag ett inomhusprojekt också. Håller på och målar ett vitrinskåp. Det är i björk men det passar inte riktigt hos oss så det ska bli vitt och rött istället.


Har tejpat alla glasrutor, samt spacklat
Vit grundfärg


Rosa grundfärg

Vit och röd färg första lagret. Färgen täcker tyvärr rätt så dåligt, så jag tror att det får bli tre lager färg.


Vitrindörrarna ska bli röda.
Jag får återkomma när det är klart, det blir till att måla varje kväll den här veckan (16 timmars torktid för varje lager).
/Carin


torsdag 22 september 2011

Tre klot och ett silver.

Som de tre visande männen får buxbommarna leda de som spankulerar upp för gången till entrédörren. Mjuka och goa om någon skulle krypa hem och hamna ur spår mot slutet. Om någon tröttnar på vägen kan de nog användas som huvudkuddar också. Mycket praktiskt!

Carin har redan visat ett par bilder på Silverpäronet, före och efter det att hon hade klippt det. Här har jag nu också det stora nöjet att kunna visa gropen. Efter 70 centimeter gav jag upp och tyckte att det fick räcka för att gräva ner silvret. Bakom står de tre buxbommarna i en svag vänster uppåt böj.

Det har blivit mycket rensning sista tiden. Det senaste som blev rensat var längs grannens plank. Det ska fyllas på med grönt och sten. Vi började med två vita klematisar, Albina Plena. De ska blomma både vår och höst om vädret är snällt.


Klematisarna har fått lite stöttning. Tre vägledare även här, även om de är av det lite mer striktare slaget. Den närmaste har också blivit upplyst av Markslöjds spotlight "Marcus". Till höger syns en av fjärilsbuskarna "Black night". Fjärilsbuskarna har nu blommat i över två månader.


Mera stenmjöl och kullerstenar har täckt den leriga jorden. Rönnsumaken har också fått sig en kullrig stenring runt foten.


Vattenkranen har kommit ut ur busken. Kranen var tjusig täckt av något som jag rensat bort. Kanske blir det en gulbrokig benved eller en järnek som får skyla tappen. Kanske blir det bägge två. De kan nog bli tjusiga ihop. Gräslöken frodas i sin kruka.


Idag var jag och hälsade på hos en kund, SWECO. Den här bilden hänger i deras fikarum sedan många många år. Först nu tittade jag lite närmare på gårdspumpen och såg att det är samma märke, AHG, som vår. P

onsdag 21 september 2011

Fotografens bröllopsbilder!

Nu kan man se bröllopsfotografens bilder på bröllopsbloggen. Klicka HÄR.
Foto: Katja Kircher, Linköping.

måndag 19 september 2011

Silverpäron

 Nu har vi satt ett träd vid entrén. Det blev ett Silverpäron som vi köpte hos Rappne.
Oklippt
 Det är var lite yvigt så jag klippte lite nedtill så att det blit lite mer stam innan det grenar ut sig.

Såhär blev det efter klippningen
Vi var hos ett par vänner i lördags och såg deras Silverpäron som på tre år hade blivit riktigt stort, vårt ser ju lite tanigt ut ännu så länge, så det finns hopp om att det blir större i framtiden. :-)
/Carin

torsdag 15 september 2011

Så har man då curlat en ros också!


Vi fortsatte att göra klart gräset på östra sidan. Jag fick köpa till 5 kvadrat gräs till. Som tur var så hade Molnsätra Gård i Kallhäll tagit hem lite extra så jag kunde hämta det samma dag. Så nu kunde gräset bli klart. Rulla ut, lägga en planka och skära till kanten med en brytbladskniv.


Kanten blev rak och fin. Rabatten mot grannens skaftväg blev 70 cm bred.


Så vi drog till Rappne, Slottsträdgården i Ulriksdal, för inhandling. För att få lite höjd så blev det tre klematisar i olika varianter. Vi försökte hitta sådana som kan blomma både på våren och hösten. Tre anisört och


så har vi hittat många sådana här okända. Rejäla rötter och verkar blomma länge. Några av dem har vi grävt ner i rabatten. Några blommor från perennrabatten från västra sidan ska också hit någongång.


Lite mer jord ska på och kanten ska fixas till och ett litet träd grävas ner närmast kameran, tidsnog.


Sedan blev det till att vattna. Jag ruttnade på den andra vattenspridaren. Den vände riktning med hjälp av vattentrycket och vattentrycket varierar en hel del så helt plötsligt står den som en grinig en och försöker göra gräsmatten till något sankt Woodlandområde. Det blev en gammal klassiker, jag är inte nöjd med arbetsinsattsen här heller.. jag är nog lite svårt att ha med att göra. Praktiskt nog så har den en liten "vattentank". Det tog en stunds klurande för mig innan jag kom på vad den skulle vara till. Ta sig en klunk om man blev törstig? Träningscamp för skräddare? Men en vattenmätare var det. Lite grovt och lite liten men en hum får man iaf om hur mycket man har vattnat. Dagen efter behövde vi inte vattna. Det vräkte ner till och från i ett dygn, skottkärran blev halvfull. Vill det sig illa rök en av klematisarna. Den ser inte glad ut. Får nog fixa små paraplyer ;)


Så har vi då ställt frågan om vår White New Dawn, till trädgårdsmästaren. Varför blir det bara grönt, inga blommor? Trädgårdsmästaren sa att det var dags att sluta att vara så snälla. Grabbarna har man ju curlat runt under decennier mellan alla aktiviteter men nu även en ros! För mycket gödning och vatten. "Täck den med solskyddsmedel, typ juteväv, som skydd för vårsolen och lite mindre gödning" blev rådet. Vi får hoppas på lite mindre vinter så kanske den kommer att blomma av attan nästa sommar. P

söndag 11 september 2011

Kryddlandet är klart

I lördags var det en riktigt vacker dag, vi kunde sitta ute och äta på lunchen. Jag passade på och rensa lite och klippa av lite vissna rosor och så tog jag ett varv och plockade av lite blommor här och var. Det blev en fin blandbukett. Jag har faktiskt stoppat i lite fler sorter sedan bilderna togs.
Rosor, Fjärilsbuske, Aster, Brudslöja, Vitpytta, Lavendel och Rudbeckia.



Före
Sedan var jag tvungen att göra något åt kryddväxterna som har suttit i krukor under sommaren. Risken är ju stor att de inte klarar sig över vintern i krukorna. Peter har tidigare under sommaren gjort iordning denna plats för kryddorna. Jag fyllde på med mer jord och började tömma krukorna och plantera ut dem i kryddlandet.


Jag satte ner en basilika också, den lär ju inte klara sig över vintern, men den får stå så länge och så sår jag ny nästa vår. Bakom basilikan syns salvia.


Från vänster Ananasmynta, Gräslök, Citronmeliss, Kryddtimjan.


Efter
Här ser man från höger Citrontimjan, Isop och Oregano. Det är verkligen fantastiska dofter som kommer fram när man pysslar med dem. Pepparmyntan vågade jag dock inte samplantera med de andra kryddväxterna, de sprider sig så mycket och riskerar att ta över hela rabatten. Så den satte jag i en kruka och grävde ner i en pallkrage där jag håller lite växter på undantag. Jag får sätta ut den i en stor kruka igen nästa vår.


Jag hann baka en sats bröd i lördags också. Det heter "det fantastiska brödet" och står i "Annas nya kokbok", och är oerhört enkelt att baka, degen ska bara jäsa en gång. En sats räcker i två dagar. Alla här hemma gillar det. Hemskördad gurka är gott på också.
/Carin

fredag 9 september 2011

Mmmtomater

Nu ger tomatplantorna riktigt mycket skörd, det är gott och vackert att blanda det olika sorterna. Smaken är verkligen kraftig.

 Förra helgen kokade vi riktigt stora rödbetor. Det är så gott med smör till! Det får bli igen i helgen.
/Carin

torsdag 8 september 2011

Lite grönare blev det

Så var det dags för att lägga det sista gräset på östra sidan. Rensa ogräs..

och sedan ta Fredrik till hjälp för att mäta ut tomtgränsen. Att få ner plåtkanten mot grannens skaftväg var inte det lättaste. Var det inte sten i ytan så låg dem några centimeter ner. Det blir till att justera till kanten senare.

1.5 ton gräsmattejord till blev det att skyffla ut och jämna till.


Så var det bara att det börjar regna. Jag var lite snål med kvadratmetrarna. Det ska vara en rabatt längs med skaftvägen men några kvadrat gräs till behövs det. P

onsdag 7 september 2011

Ett silverpäronträd får det bli

Vi har fortsatt fundera på vilket träd vi ska sätta vid entré och har kommit fram till att ett silverpäronträd skulle vara vackert. Det är ju så nära man kommer ett olivträd i sverige. Det blir väl bra va?


/Carin

måndag 5 september 2011

Dags att träda till handling igen

Trädgården har legat i träda någon månad. Ogräset har inte varit sent med att lömskt smyga sig fram, sprida sig när vi har varit fullt upptagna med bröllopsbestyren. Men nu är det dags att sätta ner spaden en gång för alla. Rensa ogräset två gånger det är redan en gång för mycket! Om några dagar hoppas jag att detta är ett minne blott. De rostiga plåtkanterna, som ligger uppe på jorden, ska ner och gränsa av mot grannens skaftväg. De tre nyinköpta, presentkort i bröllopspresent, buxbomskloten ska stå mellan grusgången upp till entrén och gräsmattan. Införskaffa lite mer gräsmatta.. började de inte regna bara jag tänkte på gräs! Förlåt!
White new dawn, den vita klängrosen, växer visserligen som ogräs men den fick stå kvar. Varken blommor, inte knoppar har den så det var nära att den rök också. Jag ska ta mig till Slottsträdgården i Ulriksdal någon dag och fråga om det blev fel gödsel, för lite uppmärksamhet eller ville den bli till en Törnrosahäck runt vårt "slott"?

Japanlönnen har fått fnatt! Påminner om Halvans hår, lite på ända, med sina grenar som har ränt iväg uppåt. Å inte får man klippa den heller enligt böckerna. Men jag tror det blir en liten frisering, jag berättar inget för den. Så hair kan den ju inte se ut!
När vi kom hem från bröllopsresan så hade vattenkokaren och kaffebryggare gett upp. Bägge läckte vatten, ungefär som de hade gråtit en skvätt för att vi var borta eller så blev de väl lite rörda av bröllopet! Praktiskt nog så hade vi.. Just det, fått ett till presentkort i bröllopspresent. Så vi drog till Expert och inhandlade två nya röda kompisar till OBH:s chilliröda brödrost.
Carin skrev ju om att vår jakt på lampa över matsalsbordet för några dagar sedan. Mitt förra lampförslag tyckte ju Carin var lite, men bara lite, för kitschigt (den på bilden ovanför, "Premier"). Nu stod vi där i Miobutiken och kollade in kristallkronan som vi hade valt ut, med prismor, svartkrom, och tyckte "jaha, var den inte roligare än så!" Man blir lite orolig när man byter stilinriktning så ofta!
Men så hängde den där! "Maryland"! Inte fullt så kitschig! Passande så "drar" ju namnet med lite fantasi åt giftemålsplace på utländska. Klara prismor, inget svart krom. Och så är den, hör och häpna! Bestyckad med 12 stycken GU4:or med elektronisk transformator som går att dimra. Man kan ju inte bli annat än lyrisk! Praktiskt nog så har vi fått ett presentkort...
Som ordningssam svensk kan man ju inte bara slänga ett skrynkligt, slarvigt ihopsatt kvitto. Det blir till att ta hem det, plocka isär det, stryka det och sätta ihop det igen med kanterna i linje med varandra. Sedan kan jag med gott samvete slänga det. Tänk om de som rotar i våra sopor för att kartlägga våra liv hittar ett så illa ihopsatt och skrynkligt kvitto. Vilka konsekvenser kan det inte få när nyheterna läser upp SCB:s enkät om hur vi svenskarna kan ha börjat ett sönderfall under ytan. Kvittot är från Italien, en mycket stor kedja som heter "Acquisto" ;) P