söndag 29 maj 2011

Gardiner i uterummet och nya plateringar

Helgens projekt har bl.a. bestått av att sy och hänga upp gardiner i uterummet. Det blev mycket mer ombonat. Mest vita våder, men för att sätta lite färg så lade vi till lite rött också.























































Vi åkte iväg på Blomsterlandet, Plantagen och till Ulriksdals slottsträdgård eller Rappne som vi brukar säga. Vi hade bestämt oss för att leta efter Strandtrift och Lewesia. Vi tänkte också att några stockrosor skulle vara fint på långsidan av huset.



Här håller Peter på att plantera stockrosorna. Det blev totalt sju stycken, vita, gula, röda och en svart. Vi satte tre grupper längs med väggen.




















Sen var det dags att sätta ut alla blommor som vi handlade på Plantagen och hos Rappne. Tyvärr fick vi inte tag i några lewesia, men det blev några sedum och en vit Snow Flake istället.
























Strandtriften blev jättefin. Vi hann få ner nästan alla planter i kväll, men jag får ta de sista två i morgon efter jobbet.

/Carin

lördag 28 maj 2011

Kullersten och växter

Fredde och Peter har riktigt huggit i sten och placerat ut all kullersten längs den östra väggen. De sliter också med att fylla ut med gräsmattejord, totalt har de nu lossat åtta ton grus och jord och två ton till ligger och väntar på släpet.





Bland stenarna tror vi att det skulle vara skitsnyggt med Strandtrift och...



...Lewisia, eller vad tror ni?


Stockrosor ska vi också försöka få in längs med stenkanten i ngra grupper. Den behövs något mot fasaden som nu ser rätt kal ut från detta hållet.




När Peter planterade päronträdet, hittade han två gamla gatstenar. Nu går hjärnan varm för att fundera ut vad han ska göra med dessa. En av dem blir nog ett trappsteg upp till uterummet.





Nu har grönskan tagit fart också. Gurkorna har kommit igång...





och nu måste jag börja tjuva tomaterna. De olika sorterna har kommit lite olika långt fast jag sådde dem samtidigt. Frodigast är Chocolat cherry.




Vi har hittat lite växter på tomten som vi försöker spara och flytta om lite, bl.a. ganska mycket prästkragar och några stånd Förgätmigej som här. Jag hade ju tänkt försöka mig på att göra en äng i närheten av den gamla pumpen. Risken är att jorden är för näringsrik, men nu har Peter och Fredrik lastat ut gräsmattejord och den ska ju inte vara så näringsrik, så vi får se hur det går. Jag ska göra ett försök i alla fall, funkar det inte så får det bli gräsmatta där också.



Knopparna är nära att brista på Vitpyttan i rosenrabbatten.




Några få lavendelblommor har redan slagit ut, jag tycker att de är så vackra, särskilt Hicote blue med sin mörka färg.



Rosorna har också växt mycket och idegranen har fått många nya skott. En del rosor har börjat få knoppar. Tyvärr har vi också fått bladlöss på två stycken, som nu ihärdigt besprutas med såpvatten. Verkar funka men man får spruta ofta.



I trädgårdslanden har sallaten satt fart och även rädisorna. Dags att så en ny rad sallat och rädisor snart, så vi kan fortsätta skörda hela sommaren.

/Carin

fredag 27 maj 2011

Fredde öser ännu mer, nr 12.

Det blev en 2 ton gräsmattejord till för Fredde att ösa av släpvagnen. Jiipi vad han är glad ; ) Nästa släpvagn får jag tömma själv. Under tiden gjorde jag iordning för kullerstensläggning längs med östra fasaden. Först jämna ut den grova makadamen och sedan lägga ut ett tunt lager med stenmjöl att trycka ner kullerstenarna i.

Ett utkast till klättertorn har det blivit. Det simpla, fyra tennar, till luktärtorna blev lyckat. Det i bakgrunden till klätterrosen blev inte så lyckat. Nytt försök blir det..

Efter det att jag har gjort klart den sista biten på altanen. Väderleksprognosen var perfekt. Regn, regn, regn till två ungefär sedan sprang solen fram. Fram med dynor, verktyg, skruvar, av med presseningen över virket. Fredde hjälpte mig att bära fram reglarna. Bara att börja väga av och rikta in. Fredde började kapa till nya brädbitar till att sätta handpumpen i över brunnen. Han hann precis kapa klart så öppnade sig skyarna igen.

In med dynor, verktyg.. blöt hann man bli! Det var bara att gå in och blogga. P

onsdag 25 maj 2011

72 meter kallt stål

Vi gräver på och jämnar ut. 2000 kg jord till har jag hämtat.
Buskarna har slitits upp ur sina tillsvidare platser och har nu intagit sina ordinarie platser i trädgården.

Bergormroten växer så det knakar. Hoppas att de inte kommer att klä in "lilla berget". Det var iaf inte meningen. Nu väntar jag på något udda.. att Bergormroten ska vissna för då blir den ännu vackrare om jag kommer ihåg rätt". Till höger de ståtliga Kirgislökarna (Allium) "Globmaster" och "Purpel rain".

På andra sidan "lilla berget" har en japansk lönn slagit ner sina rötter. Måste kolla lappen men jag tror att det blev en "Trompenburg" efter 1 timmes trevligt velande i ösregnet. Jag "hämtade" den utanför Västerås på Åsby plantskola. Fantastiskt ställe! Tror de hade 5 - 6 olika sorters japanska lönnar. Denna var en av de få som skulle klara zon III. Och så blir den bara 10 meter hög.. trodde den ja!

Jag var och hämtade 54 meter rundstål för ett par dagar sedan till det som ska bli klättertorn, "straight torso" och "pyramid torso". Jag räknade som en kratta. Idag fick jag hämta 18 meter till!

Här ligger det 66 meter dels i enorma byglar, 2,5 meter höga, som man skulle kunna ha till bautakrocket. Och ett antal fyrkanter. Sex meter har redan blivit till ett klent "pyramid torso". Det blev så ynkligt så det får ni inte se förän det har lyckats övertala några fler rundpinnar att hjälpa till och leda luktärterna mot himlen! P

söndag 22 maj 2011

Rädisor, sömnad och luktärtor

Första rädisorna är upptagna, jag sådde dem i ett tråg i uterummet, vi kunde också ta lite sallad och basilika till maten.









Igår var vi på Linum och köpte tyg till en duk att ha i uterummet, så den syddes i morse. Resten av dagen har jag hållt på med gardiner till uterummet men de är inte klara än så det kommer senare. Vi behöver gardiner, det blir för varmt när solen ligger på, sen blir det nog lite mer ombonat också, tror vi.


Jag har sått luktärtor, som jag vann från bloggen Cesars trädgård förra året, för någon månad sen. Jag satte dem i tidningspapperskrukor. De har tydligen väldigt känsliga rötter och på detta sättet hoppas jag att jag inte stört rötterna så att de fortsätter växa när jag har planterat ut dem.






Nu har jag alltså plnterat ut dem i stora zinkkrukor, rötterna kan tydligen bli ca en meter långa. Återstår bara att ta fram ett stöd till dem.


Peter har flyttat om en massa buskar, det kommer nog en rapport om det endera dagen. Sen har vi också haft trevlig besök av vår bröllopstoastmadame idag. Lite planering och mat, bl.a. första rabarberna från trädgården.
/Carin

fredag 20 maj 2011

Fredde öser mer, nr 2

Fredde har kört jord, kapat lite buskar och jag har städat. Det blev ett lass till andra hemmet, sopstationen. Det ser lite trevligare ut.
Några buskar ska byta plats, det ska jämnas till. Sedan ska gräs dit och kullersten ska läggas längs huset. Därefter ska.. jag försöka att inte göra det till ett intressant, oöverskådligt, bautaprojekt utan hålla det lite på mattan!

Fredde fick en släpvagn till att lossa. Denna gång blev det 2000 kg, 1000 kg gödslad jord och ytterligare 1000 kg 4 x 8 mm bergkross till gångarna. Naturligtvis ligger det fiberduk under gruset ; )

Entrerabatten har nu svängt av in mot trädgården. Lite mer jord ska i rabatten och lavedeln "Hidcote Blue" ska placeras ut längs muren. Rosen närmast är en röd klätterros, Grand Award. Det är liite stökigt runt omkring men det kommer lite mer överskådliga bilder när jag har städat upp.

Lite nya blomster har kommit ner i jorden. Fem stycken sorkmotare, till höger. två Allium "Gladiator" och tre Allium "Globemaster". Framför dem, lite till vänster, två stycken vitpytta. Borta vid stenen, kallad "Lilla berget", två stycken Bergormrot.


Hitom "Lilla berget" står en "rådde", Baden Baden. Tyvärr fick den inga blommor i år utan bara en massa nya blad. Den ska flyttas och är bara rotslagen på närmsta bästa plats.

"Lilla berget" har inte riktigt hittat sin rätta plats ännu. Spett och några plankor hjälper till i sökandet.

Huset har fått sin P-märkning. Trots att slutbesiktningen inte är undertecknad eller att det trooligen blir ombesiktning och toalettstolarna lutar framåt, vägghängda (än så länge!), så har huset blivit P-märkt. Vi har monterat egna duschväggar och det gick bra men vi frågade om man kunde måla en vägg i badrummet och det gick inte bra. Skylten ska sättas fast vid ytterdörren står det. P

tisdag 17 maj 2011

Fredde öser på, nr 1

Klematisarna har börjat slå ut. Hoppas att de ska växa lite mer på höjden. Annars är det inte så mycket perenner som blommar i trädgården.


Fredde, yngsta sonen, har tagit sig ann östra sidan. Han jämnar ut och kör ut jord. Denna gång blev det 2250 kg jord på släpvagnen.


Syrenen, den gamla mörklila, klarade sig inte. Vi satte ner ett päronträd istället.


På norra sidan har han också börjat plana ut. Vi har ändrat om lite och ska ha en platå bakom plommonträdet. Spirean till vänster är en av de få växterna som är kvar sedan gamla tomten. Äppelträdet har fått massor med blommor. Det blir förhoppningsvis till att gallra rejält. P

måndag 16 maj 2011

Trista bilder

Så var det då dags igen. Kommod nr två har fått fuktskador uppe i badrummet.
Det finns antydningar även på kommoden nere på lilla toan. På exakt samma ställe.

Förra gången såg det ut så här. Det som gör det extra mystiskt är att förra gången var det på exakt samma ställe på lilla toan. Problemen följs åt.
Är det någon annan som har problem eller har haft med Ballingslövs badrumsmöbler? P

fredag 13 maj 2011

Grusade planer

Idag har vi börjat grusa några av våra planer. Det blev till att hämta ett lass med 2 ton grus i morse i grustaget i Upplands Väsby. Fredde hjälpte mig att kärra ut allt. En del hamnade på gången förbi altanen upp till friggeboden. Gången ska fortsätta upp till trädgårdslanden. Vi provar 4/8 kross denna gång. Vi är klart less på att dra in stenmjölet i hallen så vi ska testa om detta funkar. Kross blev det för jag fick för mig att det ligger mer still än naturgrus. Kittlar dödsskönt under fotsulorna gör det iaf.

Sedan fortsatte han med gången från amfin förbi Oceanienområdet upp till gången mellan entrén och altanen. Nästan hälften av gruset hamnade runt uterummet.
Jag tog vägen förbi avfallsanläggningen i Västerås och hämtade ett mindre lass jord. De ville ha cash och ett lass kostar 300:-. Jag hade bara en hundring så killen i expedition sa "ta tills du skäms". Efter 300 liter undrade jag om jag inte borde skämmas snart.. men neeh! Vid 500 liter började jag känna lite skämsningar.
I Väsby är det straff att betala med cash, 350:- kontant eller 300:- om man betalar med kort. Där behöver man aldrig skämmas!

Offerdalmuren till vänster om trappan börjar växa upp. Ett gäng offerdalingar visar upp sina bästa sidor och hoppas på att få komma med i gemenskapen och bilda ett murförband. Några Portugisiska gatstenarna har bildat en tretrave och blickar avundsjukt ut över de Jämtländska murstenarna. P

söndag 8 maj 2011

Fyllhackan, människans bästa vän




De två Atrageneklematisarna började växa för ett par veckor sedan. Förra veckan stod de still..




men jag blev förvånad när jag gick närmare och tittade på dem. De var fulla av knoppar.




På entrésidan har rabatt nummer två börjat ta form. Vi har fått ner rosor och vitpyttor. Lavendeln får vänta lite för jag måste få dit Offerdalmuren först. Slangarna som vi ska kablarna till belysningarna har också kommit ner. Bevattning hade jag glömt att dra för så det måste lösas. Kan det vara jag som är lösningen!?




I helgen var Pelle och hälsade på. Han passade på och kopplade dit de automatiska lucköppnarna. En lucka är manuel och de andra två automatiska. När solen närmar sig två på eftermiddagen så steg graderna till 50 grader och nu med lucköppnarna, som öppnar vid 21 grader, så nöjer sig temperaturen med att stiga till 26 - 27 grader.




Hitom friggeboden har vi grävt utav attan. Jag grävde på lördagkväll och lät gropen stå öppen under natten och hade väl tänkt att man skulle fångat en älg eller något i gropen. Men men jag fick nöja mig med att där nu står en White New Dawn klängros. Nu ska det böjas till lite järnstänger så den får något att klänga till himlen på.




En fyllhacka är bra att ha när man ska slå..




sig ner i grov makadam så man får sig ett litet hål till en annan klängros.




Här på framsidan blev det en Grand Award, röd klängros, som ska få klänga sig uppåt. P