fredag 29 april 2011

149:- med luft!!

Man ska inte lita på en rödmålad pinne!
När våra grannar skulle bygga sin altan så började deras snickare med att mäta ut den. Då visade det sig att den häck som Carin så generöst fick sitt diskbråck av står käpprätt rakt men käpprätt fel.
Vi gick efter den rödmålade pinne som stod där pinnen med tegelstenarna står. Vi gissar idag att den markerade där grannarnas avgrusning, väg, skulle göras. Tomten verkar den iaf inte ha markerat. Vi har inte så många tomtrör kvar och de som finns sitter i ytterkant av vår respektive grannarnas tomt. Alla tomtrör inne på tomterna och det som satt mellan tomterna vid Salstavägen trycktes ner i den gamla sjöbottnen under bygget.
Det blir ganska grovt att mäta på kartan och när Fredde och jag gjorde en snabb koll från västra tomtgränsen respektive östra tomtgränsen så hamnar vi vid de två längre pinnarna till vänster.
Det blir till att gräva upp och rätta till men först blir det nog till att ringa lantmäteriet för en utmätning.. ska vara utsättning.


Nice är nice!
Butiken, Utvalt, som vi köpte loungegruppen av döper sina möbler efter städer annars kunde man uttalat Nice som nice. När vi tittade föra året så fanns klädseln enbart i natur. Iår finns den i grått och rött också så det blev sofistikerat grått. Nu ska vi "bara" fixa till ett bord också. Snöskyffeln.. ja det är ju april fortfarande;)


Det blev ju punka på skottkärredäcket på min fars gamla skottkärra.
När jag var och handlade annat på Bauhaus så passade jag på och tittade på ett nytt hjul. Så vid entrén ligger det skottkärror för 149:-!! Nya från Ekeby! Det är t o m luft i hjulet! Ett nytt hjul kostar mellan 179:- och 259:- så valet var inte så svårt. Liten och nätt, lite kort i skänklarna men passar perfekt på vår lilla tomt. Eftersom jag har orangutangarmar, når precis ner till händerna, så måste jag lyfta skänklarna lite hela tiden annars slår stöden i i marken. Så lite träning inför beach 2011 blir det;)
Bakom kärran så har nu planterats lavendeln, Hidcote Blue 40 cm mörkviolett, tillsammans med rosa rosorna och de vita vitpyttorna. På bilden är lavendeln än så länge bara utplacerade på sina platser längs med Offerdalmuren. P

söndag 24 april 2011

Gatlopp med skottkärra


Med ny inspiration och en rygg som inte låser sig i vissa lägen blev den sista hörnstenen en munsbit. Tänk vad en god natts sömn kan göra!
Så här gick det till i snabba drag. En fusklatte i ena hand och en överaskande öppning där jag snabbt slog en "pjäs" utan uppbackning. En snabb rokad av vissa hörnstenar gav mig ett visst övertag! Därefter mötes jag av en seg uttröttningkamp där fyra, ibland fem, "pjäser" effektivt ideligen omintetgjorde mina tankebanor. Sista slurken koffein gav mig oanade tankekrafter och jag "tryckte" resolut in den avslutande kilen bland "pjäserna" och "offerdalingarna" kunde till slut besegras!
De gula slangarna för elkablarna har fått sina rätta lägen. Den närmsta ska gå till en belysning på en pergola ute vid gatan. Den gula slangen längst bort uppe i vänstra hörnet, inte riktig färdigdragen än, ska fixa ljus på högra sidan av trappen.


De första plantorna hoppade idag ner i jorden. Ett par Queen Elisabethrosor och ett par vitpytta, även kallad för nysört.. inte så vackert namn kanske men Ruccola heter ju senapskål på svenska och den smakar ju som den ska iaf. En idegran, Taxus Hilli hann jag också få ner. Vi ska ha en på var sida om trappen. Hillin valde vi för att den inte ska bli så hög. På denna stod det att den kan bli 1,5 meter. Kommunikationen är ju inte alltid på samma plan, Carin trodde vi valde den för att idegranar tål att friseras.. och jag för höjden!
Alla växterna köpte vi på fantastiska Zetas i Kungens Kurva.


Mera fiberduk! Det är nog dags för att fixa en facebookgrupp "jag som gillar fiberduk"!
Jag har placerat svart väv på insidan av muren. Muren är ju en torrmur med sina hål eftersom den inte är fogad med något bruk. Längs insidan på muren ska vi sätta lavendel. En låg sort, 40 cm, som heter "Hidcote Blue" och ska få mörkt blåvioletta blommor.
Jorden i planteringen är en blandning. Planteringsjord och gödsel finns på plats i plantering men leran måste jag hämta 15 meter längre bort. Det blev till att löpa gatlopp de 30 metrarna fram och tillbaka. Inte för att grannarna kastade ilskna blickar för att jag jobbar på en söndag utan för att det har blivit punka på skottkärran under vintern.
I med 1,5 kg luft i däcket sedan är det bara att lägga benen på ryggen, ösa i lera som en galning och så benen på ryggen tillbaka. Man hinner precis komma tillbaka till planteringen när skottkärran sänker sig ner som en modern buss vid trottoarkanten när den sista luften pyser ut ur däcket. Luften slut, jag slut.. det bådar inte gott för beach 2011! P

lördag 23 april 2011

Muren är nästan klar...

Dagens projekt gick bra men man hinner ju aldrig allt man förutsatt sig.




På Ulriksdals slottsträdgård köpte vi ett par engelska pelargoner som jag planterade i min farmors koppargryta.


Rosorna och vitpyttan placerades ut i rabbatten (se inlägget tidigare idag) och vi hade egentligen tänkt börja gräva ner dem då, men sen tänkte vi att det är nog lika bra att bygga upp muren så att vi kan fylla upp jorden ända ut till murkanten, där ska ju lavendeln sitta. Det gula röret grävdes ner till höger på bilden, det ska användas till att lägga elen i till en pergola som ska byggas till höger om entrén.


Peter har börjat bygget av en torrmur (dvs, den byggs utan murbruk). Stenen heter Offerdal och är jättesnygg.



Erik och Peter bar sten från stället där vi placerade den förra hösten och började pussla.


Det är inte lätt att passa ihop så att det blir perfekt till sista stenen. Den sista får nog kapas till.




Nästan färdig mur, växterna ska på plats i morgon.
/Carin

Luktärter i blöt och kommande entréprojekt

I morse lade jag luktärterna i blöt. Jag har en hel del frön som jag fick förra året, och igår när vi var på Zetas så köpte vi en påse Vild italiensk luktärt som påstås vara lik den ursprungliga sorten som hittades på Sicilien på 1600-talet och som blev så populär i England. Jag ska så dem i morgon fm.


Sammanlagt har jag 8 olika sorter men inte många av varje sort. Ska bli spännade och se vad som kommer upp.




Nu ska vi alla fall börja plantera rabatterna vid entrén. Quen Elisabeth-rosor, vitpytta (som även kallas nysört) och lavendel (Hidcote, den mörkvioletta varianten) är inköpta.

Sedan ska Peter fixa till muren i framkant också, men det kommer inte hinnas den här helgen.




Vi var också på Rappnes Ulriksdal och skaffade några pelargoner. De står i uterummet just nu, jag tänkte plantera ut dem i krukor nästa helg, då jag hoppas frostnätterna är över. Återkommer med bilder på resultatet, nu ska jag ut och jobba!

/Carin

onsdag 20 april 2011

Den vilda jakten på stenen!


Ett fantastiskt väder och jag kände att detta är D-dagen för att leta sten. Jag har aldrig mött så många förundrade människor. Jättetrevliga men de log mest mot varandra, lite avvaktande.. som om de kom från en annan planet!? Inte riktigt förstod vad jag sa "Sten? Nä här jobbar ingen som heter Sten!" Tjejen vid telefonerna sa inget, helt apatisk.. chockad! Hon tittade bara på den killen, som efter det att jag hade förklarat tre gånger att jag skulle vilja leta efter en sten, pekade bort mot en massa högar med ett fånigt leende på läpparna!

Tydligt är att här är de helknäppa! Jag har visserligen inte letat sten på många år fast då var de lite mindre och man fick plats med sju stycken under korgen på barnvagnen. Men sten måste ju alla ha lite här och där. När jag kom upp bland högarna gick jag ur och haffade en bjässetraktor med skopa. Han fattade inte vad jag pratade om först men sedan log han också glatt och sa att det går så bra att leta men riktigt var visste han inte.


Efter att ha hittat de första två grandiosa stenarna, översta bilderna, dök plötsligt den första mannen upp, utan det fåniga leendet denna gång. Äntligen hade han förstått allvaret i mitt stensökande och mitt idoga letande. Han skickade iväg mig till en jättehög med orden "Leta där. Det finns fina runda stenar där. Du ska ha en rund sten". Här ska f..n inte va någon rund sten! Det ska vara en sten med karaktär!


Killen med den stora traktorn åkte förbi. Han kände nog igen mig för han log glatt när han såg mig.
Jag hittade tillslut min sten. En blå sopsäck fick sätta livet till och fick markera den tilltänkta med en vacker rosett runt midjan.


Idag kom stenen hem. Det verkar som om den har krympt. Den saknar nog sina kompisar!
Eftersom jag inte har någon barnvagn kvar att köra den på så kom den med lastbil tillsammans med några hundra ljusgrå smågatsten.
Lastbilskillen förstår mig nog iaf. Han log inte förrän jag berättade om utflykten till "planeten" där de odlar sten. Han skrattade nog om jag tänker efter ;) P

lördag 16 april 2011

Häcken svänger mjukt runt däcket

Häcken runt altanen börjar växa fram.För att häcken ska få en chans att växa bra så blev det dikesgrävning runt altanen. 20 cm ner i den fasta seeega leran. Efter det så skruvade jag fast en beständig plastmatta typ Platonmatta, fast köpt hos Byggmax, så att inte jorden ska försvinna in under altanen. Utanpå det blev det en svart täckväv så att det ska bli lite prydligare. Sedan tillbaka med lite lera, gammal näringsrik sjöbotten, och blanda till med en massa jord. Ner med plantorna i den 50 cm djupa jorden och så placera dem så de hamnar strax under altandäcket. Vi ville ha lite högre Avenbok redan från början så jag fick Carin att Rångedala Plantskola på nätet. Jag har handlat av dem förr och hade ett svagt minne att de brukade ha varierande storlekar på häckplantor. Jag var nere i Göteborg på jobb och Rångedala ligger strax utanför Borås så det vore ju läge om de hade det, bara svänga in och hämta. Mycket riktigt så hade de två längder så vi slog till på den högre höjden, 100 - 160 cm. Vi planterar dem på den sidan som är ut mot vägen, öster ut. In mot grannen i väster tog vi den ”vanliga höjden”, 60 – 100 cm. Där ska vi ha klängrosor mot friggeboden och annat smått och gott i rabatten mot grannen. Jag tittade även på de Queen Elisabethrosor, som vi ska ha framför entrén, som de hade men de var väldigt dyra jämfört med de som t ex Zeta har så vi avvaktar till påsk med inköpet. Vi ska kolla in dem hos Bosse Rappne på Ulriksdals slottsträdgård. Kan bli så att vi köper dem där istället.
I fredags kom Elitfönster och fixade tröskeln på matsalsdörrarna. Vi fick en ny framkant som las ovanpå den gamla. Tyvärr missa jag att ta några bilder så de kommer senare. Såg snyggt ut tills jag öppnade dörrarna nästan helt och såg att det satt popnitar längst ut. Knappast något man väl ska behöva godkänna på ett nytt hus eller hur? I torsdags sa Carin helt plötsligt att hon inte hade så ont i ryggen. Nästan på ettårsdagen så verkar det som om det interna diskbråket, sk diskbråck, i Carins rygg är över. I fredags beklagade sig Carin över att hon hade fått kramp i benen två gånger under dagen. När jag frågade Carin i vilket ben det var så fick hon tänka till. Efter lite eftertanke kom hon fram till att det bara var i vänster ben hon hade haft kramp i alla gånger. Så det händer något i det ben som för ett år sedan nästan var helt bedövat. P

torsdag 14 april 2011

Rabarber och blåsippor



Häromdagen var jag och tittade på rabarbern och såg bara ett täcke av vissna löv som vi slängde över den i höstas. Men idag när jag var förbi igen såg jag något titta upp. Här kommer den! Jag satte den förra sommaren så egentligen ska den få en sommar till att etablera sig på innan jag börjar skörda. Men man kanske kan ta två skjälkar eller nåt redan i år, det är ju så himla gott med bl.a. rabarberpaj.


Till vår glädje har vi hittat blåsippor på tomten i år igen. Efter bygget så trodde vi att de kanske hade gått åt som det mesta av det andra som fanns på tomten. Grävmaskinerna var inte så hänsynsfulla. /Carin

onsdag 13 april 2011

Planerar för sådd av luktärter

Visst är luktärter vackra och doftar ljuvligt. Det positiva är ju också att ju mer man plockar desto rikare blomning.
Jag har luktärtsfrön hemma men jag har läst så mycket om hur man odlar dem och om alla som också misslyckas med dem att jag inte riktigt har bestämt mig för vilken metod jag ska använda. Men jag tror att jag ska försöka med att göra tidningspappersstrutar och så dem i och sätta ut dem i uterummet med en gång. Vi får se till att ha frostvakt på, men nu verkar det inte bli frost på nätterna i uterummet längre. Fördelen med den metoden är ju att man kan sätta ned papperskrukorna direkt i jorden sen, så att rötterna inte skadas, de verkar vara väldigt känsliga. Sen har jag förstått att de ska ha djupa krukor om man inte sätter dem direkt i trädgårdsjorden och att de ska ha gödning varannan vecka under sommaren. Men den största utmaningen blir väl att få att gro. Här är en bra artikel med luktärtstips. Ska bara gå och köpa en tidning först, vi har nämligen inga dagstidningar, tycker inte att vi har haft tid med det sedan vi flyttade in i huset. Äsch, jag får väl ta med mig morgondagens Metro hem...

/Carin

tisdag 12 april 2011

Sådderna i jord

Härom dagen köpte jag det senaste numret av 'Allt om trädgård'. De hade köksträdgårdsspecial, så hela tidningen handlade om grönsaker, och när de skulle sås.

Jag beställde ju fröer för ett tag sedan och för ungefär en vecka sedan dök de upp. Jag har haft mycket på jobbet på senaste tiden så jag hade inte riktigt hunnit med att sätta mig in i när de ska sås. Det var ju nyss vinter så jag trodde jag hade gott om tid på mig.




Så var det inte! Enligt tidningen skulle det mesta sås i mars och tomaterna gärna ännu tidigare. Vart tog tiden vägen liksom? Nu är det ju redan april så jag insåg att det var dags att sätta fart.

Jag plockade fram fröpåsar av tre sorters tomater, gurka och paprika som ni kan se på bilden. Jag sådde förutom dem också en sommaraster, ruccola, plocksallat och basilika.

Resten ska jag så på friland så det blir nog till påsk. Det är rädisor, rödbeta, morötter och broccoli. Jag hade inte beställt broccoli, det är en bonuspåse jag fick och som jag känner mig lite skeptisk till. Jag gillar verkligen att äta broccoli, men kål brukar dra till sig kållarver och det är jag inte lika förtjust i precis. Jag får väl göra ett test i alla fall. Sen har jag också köpt mangold, men den ska inte sås förrän i juni.

Jag tog vanlig blomjord i botten och lade såjord överst och så på med fröna och ett lager såjord över igen. Det här är gurkfrön.






Sedan ställde jag dem på golvet i badrummet och höjde värmen på elslingorna i golvet så att det blir gynnsamt för dem att gro. Det är det varmaste stället i huset just nu. Räknar med att det tar ca 1 vecka tills de första grobladen kommer. Sedan ska jag ställa ner dem i vardagsrummet vid matsalen, där är det tillräckligt med ljus. Därefter väntar omskolning och avhärdning till uterummet, men det får jag återkomma till senare.



Igår köpte jag också en helt vanlig rosenpelargon. Jag klippte ner den ordentligt. Alla blommor fick ryka.




Sen planterade jag om allt jag klippt av som sticklingar. Så av en planta har jag nu sex. Det här var ett tips som jag såg på TV vid den här tiden förra året. De fick dock stå kvar i uterummet, de klarar nog det. Just nu sitter jag och skriver där och det är mycket behagligt. Det är 20 grader just nu och mulet väder, annars hade det varit varmare. Jag är så nöjd och glad för uterummet och det kommer att kännas ännu bättre när vi har gräsmatta och buskar och när grönsakerna har börjat växa här inne.

Det är en härlig tid som väntar nu. Att få börja plantera i rabatter och gräva ner en häck. Det ska bli så roligt att få sätta igång!

/Carin

söndag 10 april 2011

Tjejerna på besök

I helgen har vi haft besök av mitt tjejgäng, som jag har gått hela grundskolan med i Linköping. Vi brukar ses varje födelsedag, så det blir några gånger per år. Nu var de hos mig för första gången i huset. Alla hade inte möjlighet att komma så det blev plats för en av tjejernas man den här gången också. Annars brukar män och barn vara portförbjudna när vi ses. De kom till oss vid 11-tiden och vi startade med en fika för att sedan gå till Stinsen och Sollentuna Centrum, för shopping och lunch.
Sedan var det rätt skönt att komma hem och ta en till fika i uterummet...

... som övergick till mousserat istället. Det blev varmt i uterummet så vi fick glänta på ena dörren och vi konstaterade också att vi måste skaffa skuggdraperi mot väster.

Sedan var det dags för mat, som började med förrätt.
Västerbottenpaj med räk- och kräftröra, parmesarnflarn och portvinsgelé. Alla sov över och sedan åt vi frukost. Bra med en bardisk att duka upp på.
Marita, jag, Annsa och Karin.
Sen måste jag också lägga in en bild på mina fina barn. Syskonkärlek! De har varit i Spanien och firat sin faster som fyllde 50.
/Carin

lördag 9 april 2011

Blåsten bollar med dörr

Äntligen fick bollarna ljus. Ett fasligt klättrande för att kapa och koppla sladdar. Naturligtvis, börjar man nu tycka, så funkade inte strömbrytaren nere vid trappan utan bara uppe! Det blir en till notering i potokollet men vi låter vår elektriker fixa till det. Är det tre eller fyra strömbrytare som vi har fått koppla om som har varit felkopplade? Utifrån ser det ut så här. Man kan skönja vår lila syren som vi lyckats spara under bygget. Det blåste rejält torsdagen. Det gungade till rejält i uterummet när det till och från tryckte på i byarna. Lite orolig blev man men uterummet stod pall trots att det kunde blåsa 25 meter per sekund i byarna enligt SMHI. Nu är väl Sollentuna inte direkt någon by så jag vet inte riktigt hur mycket det blåste hos oss. Vi hade lite flyt med att jag hade vägarna förbi i lunchtid. Den ena dörren hade släppt från nedre styrskenan och vajade lojt fram och tillbaka i väntan på att "Farbro blåst" skulle frusta till. Fram med tians hylsa och spärrskaft och justera den undre listen innan "Farbrorn" fick tag i dörren och slungade iväg den ner till papperskorgen, trähyllan och f.d. glasvasen, 10 kilo tung, i Amfin. P