tisdag 29 mars 2011

Och så flyttar vi ut med utebelysning


Från LB-Hus har vi inte hört något på en vecka. Däremot ringde "tröskelmannen" från Elitfönster om tröskeln i matsalen. De var här i september när det var busväder och sa att de kommer tillbaka när det blir bättre väder och nu ville komma på fredag. Tröskeln "hänger" i luften och det vräker in kalluft in under parketten. Som värst hade vi 2 - 3 mm rimfrost på tröskelns insida.


När tröskeln är utbytt så kan vi lägga den sista biten på altanen till matsalsdörrarna.


Så fort tjälen har gått ur jorden kan vi bygga ihop altanen med uterummet. Det är stenhårt i backen så det verkar dröja ett tag till.


Det är dags att lysa upp lite i trädgården. Några spottar har inhandlats och placerats ut lite provisoriskt i trädgården. Tänker på det som Tomas, i Simon och Tomas, alltid försöker med, att göra rummet större genom att belysa utanför huset.

Ruggen av Miscanthus..


och Ormhasseln har tillsvidare fått varsin spott.


Även uterummet har fått ett par spottar som lyser upp utifrån.

Jag som tycker att tiden är för LED har naturligtvis bytt ut de totalt 140 halogenwatten (4 x 35 watt) mot knappt 10 watt (3 + 3 + 2 + 1,8 watt) LED. LED-lamporna lyser lite i knappaste laget men det får vi fixa till med tiden.

Och på söndagen var det släkt!
Fredde fyller 18 nu i veckan och vi hade släkten hemma på gratulationer i söndags. På bilden från vänster, Nicklas, Fredde, Carin, Vickan, Erik och Patrik. Brorsan Pelle måste tyvärr dra och jobba och det hade inget med att det serverades AIK-tårta till fikat! P

söndag 27 mars 2011

Planerar våra odlingar

Igår beställde vi fröer från http://www.froer.nu/. Det blev...


rädisor,


rödbetor

och mangold. På mangolden kan man använda bladen som sallad och stjälkarna kan man använda på samma sätt sparris. Jag köpte flera olika sorters tomater, bl.a. dessa Chocolate cherry. Sedan blev det också morötter, ruccola (senapskål), basilika och lite till. Lite tidigt att börja så ännu, men lika bra att börja beställa. Jag hade lite svårt att få tag i vissa fröer förra året. Snön är på väg att smälta bort, det går fort nu.
/Carin

fredag 25 mars 2011

Uterummet pallar blåsten

Till alla bloggare som liksom vi finns på portalen www.vibyggerhus.se. Det är nytt med Nybloggat. Man måste gå in på Nybloggat och publicera sig för att få sina inlägg från bloggen publicerat!

Nu börjar man kunna skönja uterummet bland snödrivor och frigolit. Snart hoppas vi kunna förbinda altanen och uterummet.
Uterummet har fått sig ett par blåstester under veckan. Än så länge så skramlar det bara lite i dörrarna.


Idag blev det ett nytt fynd till uterummet. Två pallar. Jag hittade dem i förrådet på Shurgard, vårt eget. Annars var det mest tråkiga saker som flyttkartonger med babykläder, böcker, spånkorgar, böcker igen och några madrasser.
I helgen blir det förhoppningsvis så man kan fixa till lite på framsidan med parkeringen och entrén. Bara marken håller sig tinad.
Snart kommer man nog åt den sofistikerat grå.. klinkern som ska ligga i uterummet också. Undrar hur den såg ut förutom grå? Med streck? Prickar? Skära elefanter? P

P.S Sommartid på söndag! Utemöbler fram klockan fram.

måndag 21 mars 2011

Varde ljus


Jakten på lampa till matsalen fortsätter.
I helgen var vi i Linköping och passade bl a på att besöka en av stadens två Ljusexpertenbutiker. Jag föll pladask för denna färgsprakande tingest. Carin är ännu inte lika övertygad men hon är under bearbetning. Vi ska se om vi kan hitta den som pendellampa annars har jag lovat att fixa till det.
Vi fick ett tips i bloggen i förra veckan om butiken Folkhemmet. Naturligtvis måste vi ta en sväng dit också innan vi bestämmer oss. Det var länge sedan vi vände stegen till Sollentuna C. De fyller ett år och lägligt nog så det damp alldeles nyss ner ett fett häfte med rabatter.


I Linköping letade vi också efter en spegel till hallen och vad hittade vi väl där om inte en färggrann hylla till uterummet.


Men vi hittade även några speglar. En på Nordik som inte fanns hemma förutom utställningsexen. Vi gjorde ett måttkoll i hallen och fann att den tyvärr var lite för bred. Valet föll tillslut på en spegel från Mio istället.


Nu får vi in mer ljus i hallen samtidigt som vi ser ut runt hörnet. P

måndag 14 mars 2011

Vilken? Uppdaterat inlägg.


Vi har ända sedan vi flyttade in letat efter en lampa att ha över matbordet. Nu har vi kollat in några som kanske kan vara något.
Den här hade jag kollat in sedan ett tag tillbaka, men Peter hade inte sett den. Så vi tog en sväng till Mio i söndags.


Då hittade vi även denna som skulle passa bra emot lamporna över bardisken. Att den har röd sladd är lite pricken över i:et.



Den här såg vi på det senaste avsnittet av bygglov förra veckan. Den är mer svart än grå, bilden är lite missvisande. Lite coolt med det guldfärgade på insidan.

Ja, vad ska vi välja?


På begäran har jag nu infogat lite gamla bilder på köket/matplatsen. Jag hade inte så många ser jag och jag kom hem så sent att det redan var så mörkt att ta bilder. Så här är några från jultid.

Den här är tagen från köket mot matplatsen, man skymtar vår nuvarande lampa där.

Här är från andra hållet. Där ser man lamporna över bardisken.


Det här är den lampa som vi har just nu, men den ska ut i uterummet sen. Hmm. det var väl inte de tydligaste bilderna kanske...

/Carin

söndag 13 mars 2011

En sak mindre


Vi har några saker vi letar efter till huset sedan en tid. Bl.a. soffbord, taklampa i matsalen, en smal spegel i hallen och ett grått sängöverkast. Förra helgen så hade Pentik utförsäljning i Stinsens köpcentrum och vad hittade vi väl där om inte ett överkast. Så i går morse vaknade vi till solens strålar, fåglar som pipp.. kvittra, Arlanda Express som ven förbi i fjärran och äntligen en sak mindre på listan. I verkligheten är det lite mörkare grått än på bilden.
Nu kom våra randiga kuddar fram som har legat och väntat som på en förlossning sedan vi köpte dem för.. för.. hm länge sedan!
Vi hade tänkt oss en sväng till Himla för att välja lite cerisa kuddar men vi får se.
Sonen Fredde och jag var på Himla för några veckor sedan. Expediten var lätt chockad när hon insåg att vi faktiskt hade gått in i rätt butik och stod och valde bland alla sidenkuddar. Fredde chockade i sin tur mig rejält när han plockade fram ljusgröna kuddar! Trodde alla färger förutom svarta var "ute i det blå"!
Expediten, som hade samlat sig och tagit sig ur det svåra traumat, kontrade med en randig. Fredde gjorde en mönstrat kontring och genast förvandlade fyra slätstrukna kuddar till en Himla blandning.
Carin har fått syn på en kristallkrona på Mio som skulle funka bra i matsalen. Efter en sen natt och mycket trevlig och god middag hos I och J så låg vi i morse och gluttade på det Bygglov som var i veckan. Mija hängde upp ett par tuffa svarta lampor som nog också skulle bli bra så nu har vi lite att välja på.
Äntligen börjar vi se vårtecken, "videungar" hänger i träden och nästan hela altandäcket är snöfritt. Tomten ligger fortfarande under massor med snö, drivor av snööö!
Ett trevligt vårtecken vore att LB-Hus blev färdiga med alla anmärkningar men det verkar dröja ett tag till. P

måndag 7 mars 2011

Första fikat i uterummet

I går fick jag faktiskt lite vårkänslor och gick ut i uterummet och tog en fika. Det var riktigt skönt.

Erik fick lunch och ställde samtidigt upp som modell. Han äter förresten en fisksoppa ur boken jag köpte häromdagen (Melker Andersson). Soppan blev OK, med det var lite för mycket tomat och stjärnanissmak för min smak. Betyget från övriga familjen blev, "din är godare". Då blev jag lite smickrad.


Såhär varmt visade termometern i solen. Fråga mig inte varför den visade så olika temperatur på "inne" och "ute".... Varmt var det i alla fall, men det krävdes att man satt i solen.


Ute är det fortfarande mycket snö, säkert 20 cm. Jag pratade med brorsan som fyllde år i söndags, och som bor i Skåne. Han var ute och krattade löv, det kan jag bara drömma om än så länge. Men inne stan (Stockholm) är det nästan snöfritt.

torsdag 3 mars 2011

Inspiration till växthusodling

Jag gick förbi bokrean häromdagen, och hittade den här boken, "Odla i växthus".


Hoppas det kan ge både inspiration och kunskap om vad vi kan odla i uterummet. Eftersom det är ett kallt växthus har jag mest ambitionen att odla tomater, gurkan och lite till. Men vi får se om jag får lite fler idéer nu.
Sedan högg jag också ett exemplar av Melker Anderssons kokbok. Ska bli något gott ur den i helgen hoppas jag. Härligt att läsa kokböcker!
/Carin

onsdag 2 mars 2011

Har vi kanske hittat den?

Vi har letat länge efter en lampa över matplatsen. Vi har inte ens vetat vad vi vill ha. Nu kanske vi har hittat den. Peter fick syn på den i en inredningstidning och jag gick en sväng till MIO på lunchen och tog mig en titt. Den var riktigt fin och skulle nog passa över matplatsen. Just nu säger Peter när han sneglar över min axel. "Va, matplatsen, jag trodde att vi skulle ha den i sovrummet. Men det är klart att där skulle den passa." Hrm, vi har nog pratat förbi varandra lite.
/Carin


tisdag 1 mars 2011

Vackra ranunklar

När jag kom hem igår, möttes jag av dessa vackra ranunklar. Peter hade köpt dem till min namnsdag.

Sen hade han införskaffat en liten Prosecco också. Gott!