tisdag 29 juni 2010

Läget 2 dagar innan inflytt

Balkong



Balkongbygget går framåt, nu är alla bjälkarna uppe.



De har börjat montera dessa saker (vad de nu kan heta) mellan bjälkarna.




Här kan man se dem underifrån.

Friggebod

Peter och Fredrik jobbar vidare med Friggeboden.




Nu är alla sidorna uppsatta.



Här ska det sitta en dörr. Vi ska dela av Friggeboden alldeles innanför, och i denna del kommer vi att ha som trädgårdsskjul. Den blir nog ca 1200 djup.



Vi har grundat gaveln, sen ska den målas i grått i samma färg som vi tänkt ha på huset.




Egentligen tillhör detta fönster Friggeboden men vi tycker inte att det känns så funkisaktigt så vi funderar på att sätta in ett långsmalt fönster istället, precis som vi har på huset.



Man kan ju sätta fönstret antingen stående eller liggande. Själv tror jag att jag föredrar liggande, det är lättare att få plats för grejer då, man kan ju ställa dem under fönstret.

Vi ska så fort som möjligt titta på vilket golv vi ska ha och se ut en tapet.

Uterum

Vi hade beställt uterummet från Classicum till vecka 27. Två veckor innan leverans skulle vi höra av oss för att få bekräftat definitivt leveransdatum. Peter ringde i flera dagar under vecka 25. Sen gick vi in på hemsidan och upptäckta att de hade stängt hela veckan. Men igår fick vi äntligen tag i dem och efter en del krux (de kom inte åt sitt datasystem) fick vi reda på att det kommer att levereras vecka 28. Det innebär att killen N som ska hjälpa oss kommer ändå i början av vecka 27 och gör grunden. Sen återkommer han igen i vecka 28.


Ikväll var vi på Bauhaus och köpte klinker till uterummet. Det blev en mellangrå platta. Dessa är 30x60 men det fanns bara kvar tillräckligt många i 40x40, så vi tog den storleken.

Status bredband
Peter ringde till kommunen och frågade om när bredbandet kommer att kopplas in. De svarade att vår adress inte finns än och på frågan om när det kan bli klart var svaret mycket svävande.
/Carin

måndag 28 juni 2010

Blir de färdiga i tid?

Vi var båda två rätt så lugna förra veckan när vi hade kontrollbesiktningen. Trots många anmärkningar så skulle det fixa sig. På torsdag är det dags för slutbesiktning. På fredag har vi bokat en skylift som vi ska använda när vi målar andra våningen på huset. Sönerna är också inbokade för flytten från Peter. Nu börjar vi bli lite oroliga för att de kanske inte hinner klart i tid.



Vi vet att målaren varit där och så även elektrikern. Utelamporna nedtill har kommit upp. Här är en down light. På andra sidan har vi up/down lights. Men vi vet inte vad som hänt på insidan. Spottarna i bad och wc/dusch var inte uppsatta förra tisdagen, men det hoppas vi att de är nu.



En VUK har kommit upp, tyder på att rörmokaren varit där.


Men det verkar inte ha hänt något med balkongen.

Peter och Fredrik jobbar vidare med Friggeboden. Så här långt kom de idag. Jätteduktiga!

På Svarta vinbärsbusken börjar vinbären att få färg.




Igår planterade vi ut squashen (tre plantor) som jag satte frön av för ett par veckor sedan. Hoppas de ska trivas och sätter fart nu.

/Carin

Midsommar enligt tradition

Midsommarhelgen tillbringade vi traditionsenligt i Loftahammar (norr om Västervik).



Mina föräldrar har ett sommarställe där, och alla barnen med familjer kommer dit. Vi var totalt 14 personer. I år firade syrran med familj på sydligare breddgrader så de saknas i år.



Här står vi uppställda för det obligatoriska familjefotot. Nu för tiden går det riktigt bra, annat var det när barnen var små. Då var det ett elände att planera in fototillfället med barn som sov eller inte ville vara med. Det var väldigt bra väder denna midsommar, ett av de bättre under ca 20 år på samma ställe. Ungdomarna badade i havet till och med.

Annars åt vi mest faktiskt, full sommarbuffé, jordgubbstårta och grillat. Ungdomarna solade och spelade kubb. Lite fotbollstittande blev det också.


På huset händer det också en del. Det kommer ett till inlägg senare i kväll.
/Carin

fredag 25 juni 2010

Sömen åt fel håll?


Golvet klart på friggis. Som ett dansgolv lagom till midsommar. Fredde hjälpte till även idag. Han är en trogen läsare av bloggen och kom glädjestrålande infarande i förrgår när han hade läst att han skulle få en bulle nästa gång. När det sedan blev dags för fika så blev det socker och koffein, glass och Cola istället!? Själv körde jag en dubbel kur koffein, kaffe och cola.

Balkongen har kommit lite längre men de har lite kvar innan lyftkranen kommer och lyfter upp golvet, det som har sett ut som en flytbrygga där det har legat hela vintern.

Ska inte stuprör vara lodräta? Här har snickersboys plockat ner husets panel på vissa ställen för att de inte satt i samma linje på övervåningen och nedervåningen och satt tillbaka den ”på rätt ställe”. Sedan så kommer stuprörsmannen och sätter ett av stuprören helt uppåt väggarna. Vi ser det inte men grannen ser det när han öppnar sin ytterdörr. Han blev så irriterad så han går numera ut bakvägen. Varför man sätter upp det så snett är ju ofattbart.
På andra sidan har man satt sömen inåt huset. Sömen utåt är ju fult som stryk men det var iaf förr ”lag” på att den skulle sitta utåt om röret frös sönder och läckte vatten så skulle det läcka utåt och inte in mot panelen.







Så här i midsommartider tänker man ju hela tiden på vintern som var eller hur? Vi hade ju våra sex nya utestolar, aluminium och konstrotting, stående under utetaket som rasade under snömassorna. Två stycken gick direkt till mitt tredje hem, sopstationen, men de andra fyra sparade jag i garaget. Så nu när jag haft det lite lugnt, på kvällarna alltså, så har jag brytigt, måttat, knäckt, plastat, förstärkt och tänkt. Carin får ju ha sista ordet men jag tror att hon kommer att bli ganska nöjd med att ha fyra Florence stolar till.

Classicum, dem vi har beställt uterummet av, hade semesterstäng i veckan som var visade det sig. Det känns lite som om en lunchrestaurang som har lunchstängt men det kanske är enda tiden på sommaren som de har chans att få semester.
Vi önskar en trevlig midsommar! Själva är vi i Källvik, gammal brunnsort, utanför Loftahammar på Carins föräldrars landställe. Jättetrevlig varje år med många glada vänner, god mat och riktigt midsommarfirande. P

onsdag 23 juni 2010

Underredsdagen


Idag köpte jag med mig en stor påse bullar till snickerspöjkera. Tänkte de skulle få ett litet energitillskott så de orkar med det sista nu på sluttampen. Lite hade de hunnit på balkongen. De kanske hinner klart med "underredet" under morgondagen. Hela balkongen ska kläs med plåt under balkarna så allt blir som ett stort entrétak.


Själv håller jag på med ett annat "underrede". Fredde hjälper mig som tur är. Någon måste ju jobba, själv är jag ju arbetsledare och har fullt sjå med att luta mig mot spaden. Jag ska uppfinna en spade med 3 blad, då kan man nog somna också.
Det tar sin tid när man inte är van med sånt här. Utav de där fem långa brädorna så var de justa nog att åtminstone skicka med två som var raka, de hamnade ytterst. Sen måste jag erkänna, jag gav upp tillslut. Som ni ser så är avståndet mellan de långa inte riktigt "hundra". Det stod att det absolut skulle vara 55,4 cm mellan dem men det blev 55,1 cm på någon och ja.. nästan 56 cm på någon annan. Det tog en jäkla tid att få in alla mått. Diagonalmåtten blev tillslut 6 meter och 55,6 cm.
Alla 14 blocken fick var sin "tjärpappslapp" och några fick fyra fem stycken för att brädorna skulle ligga och vila ordentligt på sina block. Under blocken ligger det mellan 30 -40 cm grovkross. Höjden vete katten vad den blev tillslut med den ska vara anpassad till hur vi har tänkt ha tomten med rabatter och gångar. Hoppas att vi hinner med att spika lite golv imorgon. Jag ska nog köpa mig och Fredde varsin bulle.
Vad har det hänt annars idag. Inte så mycket.
Jag har pratat med banken och LB-Hus så pengar och nycklar ska kunna byta ägare smidigt den 1 juli = SNART!!
Classicum som vi har beställt uterummet ifrån har inte ringt tillbaka efter två försök. Vi vill stämma av när uterummet kommer. Badkaret hade de missat beställningen på så det får vi till jul. Carin stönade högt när jag sa det. Naturligtvis tog jag i lite. Nu tog hon det riktigt positivt när det bara var försenat till augusti. Någon timme senare ringde de tillbaka och sa att de hade misstagit sig och att det kommer hem till dem redan på måndag.. Eller var det någon annan som de har "missat" istället? Så den 7 juli ska vi bada!
Stadsnät har inte ringt tillbaka. Vi har inte tid att se på tv de närmsta åren iaf. Larminstallationen är bokad. Inkopplingen av bredbandet och IP-telefonin är bokad. Försäkringen är bokad. "Duschväggarna" har inte ringt tillbaka på två försök. Jag har lite dålig koll på läget men jag undrar om jag inte också är bokad något år eller två! P

tisdag 22 juni 2010

d-dag = med fira... så klart!

Kontrollbesiktning, lilla d-dagen! Stora D-dagen den 1 juli!



Snickersboys har slitigt hårt senaste veckan. Så hårt så målareB gav upp på fredagen, det gick inte att måla eller tapetsera med alla som sprang runt honom. På lördag förmiddag åkte han till hus för att fortsätta måla och tapetsera kla.. tänkte skriva klart men han har mycket smått att fixa efter alla andra och ett mega fix, ett rött trapphus nu med "prickar"!


Kontrollbesiktningen tog 2 timmar och var en "happening", det kändes så. Det blev mycket skrivet men det var en massa små tjafs tyckte vi. Tapetskador, tapetlim i taket, 2 -3 repor i parketten, någon fabriksskadad innerdörr, en vindstrappa som ingen vågade ställa sig på som troligen var hopmonterad i fabriken en väldigt tidig måndag morgon innan den hade öppnat, balkongen saknades, inredning i en klädkammare saknades, väldigt tajt mellan tvättpelare och centraldammsugare, vårt öppningsbara köksfönster vägrade att öppna sig. Ni som har följt oss
vet att vi ursprungligen beställde ett karmfast fönster i köket men varenda gång ritningarna kom tillbaka från ritarna efter våra
ändringar så hade det förvandlat sig till ett öppningsbart igen och nu.. nu är det öppningsbart, fast fast! Byggledare M, som har blivit befordrad till Entreprenadingenjör, bet inte på naglarna en enda gång så det kändes lugnt. Han bedyrade att de fixar det här utan problem när besiktningskillen tryckte upp honom utanför dörren mot den härliga eftermiddagsolen. Det var en mycket givande dag med en del tips. Bl a kan man köpa något som liknar korvskinn på rulle och rulla över elementrören så de blir vackra, måste göras vid montering.
Imorgon är det fullt ös i huset igen. Bilderna har inget med skadorna att göra. I trapphuset kan man iofs se en del. De är mest tänkta på att visa lite hur det ser ut just nu och vi är väldigt nöjda. Det enda vi känner just nu som vi inte har fått till ordentligt är trappen. Vi har försökt få till den så mycket funkis vi kunde men vi tänkte inte på handledarna. Vi får se om vi lär oss att leva med dem eller om vi yxar till något. P

söndag 20 juni 2010

Lista för projekt sommaren 2010

Sara från bloggen Small Town Style kom med ett förslag om att göra en lista på alla projekt man ska klara av sommaren 2010. Hon föreslog också att man som en uppstart kan lägga upp före-bilder. Så här kommer vår lista. Det är en hel del att göra så jag delade upp den i två delar. Den första delen måste vi göra nu i sommar men den andra delen får vi beta av i mån av tid.

Första prio. Detta måste göras i sommar:
  • Bygga Friggebod
  • Bygga uterum
  • Måla huset
  • Bygga altan och plantera häck runt en del av den
  • Walk-in-mini-closet
  • Göra i ordning den nedsänkta uteplatsen
  • Färdigställa köksträdgården
  • Lägga sättsand i gångar och lägga ut gräsmatta på den lilla plätt där vi ska ha det
  • Göra stenläggning framför entrén och vissa gångar
  • Bygga mur
  • Bygga en pergola för cyklar och soptunnor
  • Färdigställa bardisk
  • Flytta in och hinna måla om en massa möbler och påbörja inredningspiffet
  • Föryngra syrénbestådet
  • Färdigställa ”elstolpen”
  • Ha en inflyttningsfest
Andra Prio och som vi kanske inte hinner i år:
  • Bygga damm
  • Bygga pergola i köksträdgården
  • Anlägga min miniäng
  • Anlägga en rabatt vid Friggeboden
  • Plantera cypresser, rosor, lavendel, lökar mm vid entrén
  • Snickra en hylla för kryddväxter
  • Eventuellt bygga en trappa från balkongen
  • Anlägga alla perennrabatter vi planerat

Vi kommer som vanligt att blogga om alla saker, när de väl händer, men sen kommer vi att ha en summering med alla före och efter-bilder. Här kommer före-bilder på det vi har som första prio.


Här ska friggeboden byggas och här syns också syrénbeståndet som ska beskäras rejält


Här ska uterummet placeras, dvs längs den utskjutande delen


Walk-in-mini-closet


Nu är huset grundmålat, men det ska målas under sommaren


Altanen ska börja vid köket och gå runt hörnet fram till uterummet


Här ska den nedsänkta uteplatsen vara, just nu en massa sättsand som ska vara på andra ställen

Den planerade köksträdgården ska placeras här



Här ska det vara gräsmatta



Här ska vi ha stenläggning vid entrén och vissa gångar, och denna bild får även gälla för den mycket låga muren.


Här ska pergolan för cyklar och soptunnor stå, det blir nog det sista genomförda projektet av alla dessa

Flytta in och hinna måla om en massa möbler och påbörja inredningspiffet – lite svårt att ta en bild på, jag för ta före och efterbilder varefter.


Ha en inflyttningsfest – ännu svårare att illustrera. Det får bli efter-bilder från festen.

Jag har inga bilder på bardisken och elstolpen, de får jag lägga upp när vi kommer in i huset.

Det var nog allt.

/Carin

Sommarsquash och Friggebod

När jag idag kom hem till Linköping efter min Stockholmsvecka möttes jag av att squashplantorna har kommit upp rejält. Erik har skött om dem väl.



Nu ska de ner i en pallkrage så fort som möjligt, så får vi se vad det blir av dem.




Nu har också en av mina Mårbackasticklingar äntligen satt blommor. Hoppas de andra också kommer snart.



Igår påbörjade Peter och Fredrik arbetet med friggeboden, så här långt kom de igår. Idag har de jobbat vidare men jag har inga foton på det ännu. Kanske kommer en rapport lite senare i kväll.
/Carin

torsdag 17 juni 2010

Köksträdgården expanderar

Härom dagen var vi på tomten igen. Peter ville se till att hans två klematisar kom i jorden.



Så medan jag fortsatte att stötta upp Avenboken, med en pinne till varje planta...



...började Peter och Fredrik med utsättningen av fler pallkragar. Här en före-bild.




Mätning så att det blir rakt. Sen så placerade Peter och Fredrik ut tre stycken pallkragar som ska bli deras fortsatta läge. Gången i mitten är lite bredare så att det ska vara lätt att komma fram med en skottkärra.



Här klär Peter pallkrageväggarna med plast för att skydda dem från fukt.



I med jord.



Sen planterade han ut de tidigare inköpta klematisarna. De ska ju inte stå här sen, men i väntan på att planteras ut permanent får de bo här ett tag.



Påbörjan på kompost...




Lite krusbär kommer vi att få.




Likaså lite vinbär.
Till sist: Idag är det bara två veckor kvar till inflytt!
/Carin