måndag 30 november 2009

Vilket mörker!


Jag var en sväng till tomten när det var ljust men idag hade det inte hänt något. Det kändes mer spännande att visa bilden i mörker så får er fantasi tänka att det inte har hänt något! Tänk er kojan som skymtar till vänster och längst bort på vår tomt gapar vår lekstuga tomt! Där emellan lite pinnar!

Denna bild är tagen igår morse. Att vi är uppe före 10 på en söndagmorgon är ofattbart och nu var vi t o m på tomten klockan 10... kors i taket! Carin begrundar här skövlingen av äppelträden på våra ägor men kan samtidigt se en uppmuntrande skog av pinnar som visar våra drömmar. Till vänster om Carin den blivande parkeringen i härligt grått. En pregola ska det bli där Carin står. Närmast Carin står en av våra syrener som ska flyttas under byggnationen och sedan flyttas tillbaka. Bakom den har vi platsen för vår blivande uteplats i öster med morgonsol.

Små nyheter!
Patrik drog till Gällivare!
Patrik blev inte hemma mer än drygt 14 timmar sedan drog det i äventyrstarmen. Mellanlandning i Skellefteå över natten sedan vidare på lördag morgon mot -15! Hans bohag blev kvar i garaget tills vi vet mer om fortsättningen. Då blir det till att lasta en släpvagn och köra den dryga sträckan i 80 km/timmen!

Astrid Lindgren 2:a!
Martin Widmark, med bl a Lasse-Maja, har tagit över 1:a platsen på bibliotekens utlåning till ungdomar från Astrid Lindgren. Jag har ju ingen superkoll men Astrid hade nog abonnerat på den platsen sedan många år tillbaka!

Hur goda är Ahlgrens bilar?
Svensk Bilprovning vill att jag ska besiktiga bilen i januari istället för i december. Om jag gör det så får jag en påse bilar. De är inte snåla! Jag fick 2 lappar med "erbjudandet". Jag gissar att det är en besiktning en lapp en påse. Eftersom jag bara kan besiktiga bilen 1 gång så skulle jag kanske kunna använda den andra lappen som tröst om jag måste ombesiktiga! Kruxet är bara att om jag vill ha en påse bilar så måste det bli körförbud på bilen eftersom jag ska besiktiga senast i december. Det blir automatiskt körförbud om man kommer efter "sin" sista månad. Antagligen får jag dessutom betala en förseningsavgift eftersom jag inte besiktigar i tid! Vet e katten hur de har tänkt? P

söndag 29 november 2009

Ojdå, redan jul igen?

Igår hade vi lite glöggmingel hemma hos Peter, med fika. Vi provade tre sorter, ”den gamla vanliga blossa-glöggen” förstås och så Blossas Årets glöggsmak Clementin. Sen hade vi också köpt Smålandsglögg med smak av lingon. De två sistnämnda var goda båda två men favoriten hos mig brukar vara den vanliga men i år kändes den ovanligt söt, men det kanske bara är så att det blir för mycket med tre sorter. De var en mycket trevlig eftermiddag och kväll med vännerna.




Annars har jag svårt att inse att det snart är jul. November har ju tom varit varmare än oktober säger de. Tankarna har ju sedan åtta månader tillbaka varit ständigt inriktade på husbygget och jag har lite svårt att uppbåda energi för allt julpynt. Jag som i åtta månaders tid plöjt vartenda inredningsmagasin avstår nu från att köpa julnumret. När jag kommer till Linköping idag ska jag i alla fall gå upp på vinden och ta fram adventsljusstakarna. De kommer upp varje år men övrigt pynt kommer inte alltid fram. Barnen är inte heller så hågade att klä granen längre och då tycker jag att vitsen liksom försvinner lite, men det blir nog en gran i år också även om själva julafton firas på annat håll. De saker jag gillar med adventstiden är alla tända ljus och det tycker jag i sig ger stor mysfaktor, men eftersom jag bor växelvis i Stockholm också så känns det inte så väsentligt med alla tomtar och så vidare. Vi får väl se när det börjar närma sig julafton.
Det jag däremot alltid gör med barnen inför jul är att göra julgodis och baka pepparkakor och pepparkakshus. Brukar boka in det som ett särskilt tillfälle i almanackan. Min inställning till julpynt kommer förhoppningsvis att förändras när vi kommer till det nya huset nästa år, vilket kommer att innebära att jag kommer att bo på ett enda ställe. Det ska bli så skönt att slippa resa så mycket och att få ha alla sina grejer på ett ställe. Igår fick vi mycket julblommor och också en julbock som kommer att göra sig utmärkt i huset med våra röda accentväggar. Gillade verkligen den. Sen fick vi också en julros som vi ska försöka hålla liv i och planera ut nästa år.



Utemöbler
I eftermiddag ska Peter iväg till Ulfåsa för att äntligen hämta hem utemöblerna vi köpte för någon månad sen. Både influensan och New York-resan har gjort att det inte funnits något tillfälle att ta sig dit. Då Patrik (Peters andra son i ordningen) i veckan landade med sitt bohag i garaget innan han tar upp det till Norrland, har vi lite problem med var vi ska ställa dem just nu, men Peter säger att det löser sig.



Våta drömmar
I fredags kväll drömde vi om vårt kommande badkar när vi hade tråcklat ned armar och ben i Peters vanliga (rätt så lilla) badkar (det finns bara ett sätt att sitta på). Kommande badkaret är ju inte jättestort, men lagom till oss tror vi. Vi ville ha ett som det även funkar att bada ensam i också, med tanke på vattenåtgång och så vidare.


Tomten
Igår var vi och kollade in ägorna och det visade sig att de i fredags fällde äppelträden och en hassel. Så på måndag fäller de väl ytterligare en hassel och sen tar de itu med att flytta de träd och buskar som ska sparas.

/Carin

fredag 27 november 2009

Invasionen är ett faktum!

Två grå små oansenliga däckslar, betäckningar, utanför tomtgränsen avslöjar att här har det hänt saker i skymundan. Vi har fått vatten! I helgen ska skriva under fler avtal, el, fiber mm.


Lekstugan har nu berövats alla sina fönster. 3 av fönstren, vackra med spröjs och små 4-kantiga små rutor, har gått vidare till ett nytt berikande liv. I nästa vecka så jämnas det tomma skalet med marken.

Nu har de kommit! Det började med ett hoprullat Gunnebostängsel. En uppryckt staketstolpe... en uppryckt till... ytterligare en till... inget kommer att bli sig likt! När jag hade börjat lasta de urplockade fönstren så hoppade kedjan av motorsågen! 5 minuter senare så spände jag fast fönstren på släpet och då föll det första av de 3 äppelträden! I morgon ska vi dit.. Tomten är död. Länge leve tomten! P

torsdag 26 november 2009

En våt dröm blir verklighet!

Idag har det varit mycket ringande om geoteknik, pålning, grundplatta, förstärkning, ansvar! Det verkar som vi lyckas få ha huset att ligga och flyta och att LB-Hus fortfarande har kvar ansvaret för att hus och platta inte ska spricka. Konstruktörer och byggare skriker pålning medans geoteknikern räknar och lugnt säger ”Jaja, vi förstärker plattan där väggarna kommer ner. Ni får en sättning på 3 cm på ca 10 år och totalt 4 cm”. Det är geoteknik det! Geoteknikern måste skriva ett dokument, ett PM, där han beskriver markundersökningen, förlopp, sin beräkning, slutsats och åtgärd. Samtidigt slipper vi lägga ut mellan 350.000 - 400.000:- för pålning, beräkning, omkonstruktion och en mycket tjockare och starkare grundplatta. Vi behöver också förstärka. Men det vi behöver göra är att lägga in ett armeringsjärn var 50:e cm under ytterväggarna och under den bärande väggen som går rakt igenom huset. Det blir ca 100 st armeringsjärn till en kostnad av någon tusing. Vi får se om det blir någon extra kostnad för lednings- och röranslutningarna. Valet blir ju dessutom inte så svårt när man själv under 33 år har åkt runt i Sverige och kollat hållfastheten på marken. Jag tror att alla hus jag har undersökt för där har läget varit bestämt, dvs man har ofta gjort en geoteknisk undersökning för att konstruktören i stort sett ska kunna beräkna pållängderna. Det är massor med hus där man har sagt till dem som ska bygga att om ni vrider huset lite åt det hållet så kan nog geoteknikern räkna ”hem” det så ni slipper påla för en massa dyra pengar! Det blev aldrig så. Antingen så fick inte badmintonplanen plats om man vred på huset eller så blev ju inte huset symetriskt placerat på tomten!

Det känns ganska fantastisk att man hamnar där själv, ett hus där man faktiskt utnyttjar geotekniken och inte bara skriker påla för att det är löst i marken. Vi har iofs en väldig tur. För att man ska kunna lägga huset att flyta så kan det inte vara fast/hård mark, t ex sand/grus/berg, i ena hörnet för då blir ju sättningen ojämn. Huset måste ju sätta sig jämnt. Vi har 2 meter fast lera. Sådan lera som är totalt hopplös att gräva i, seg och hård. Under den har vi 2 meter lösare lera. Skulle huset kantra så kantrar det 1 – 2 millimeter. Hade vi nu tänkt ha VM i kula så hade vi fått tänka om men så plant är inte ett hus som ligger helt på hård/fast mark heller. Det blir bra när det ska spränga för nya tunnlar också. Då ligger vi på 5 meter lera istället för att stå på berget och hoppa på stöttor!


Så här kan man också "påla"! Här är det en gammal tjusig fasad i Malaga som står kvar när man har rivit ut innandömet! Man får titta lite noga så ser man att det är tomt innanför fasaden. En våt dröm... För vissa kanske det är det men en verklighet får vi iaf hoppas att det blir! P

onsdag 25 november 2009

Eriks garderobsbryderi

Erik började prata om något som vi inte alls tänkt på. Hur ser garderoberna ut? Jag trodde vi hade tänkt på nästan allt men den detaljen hade vi inte brytt oss så mycket om. Nu har jag försökt ta reda på hur standardgarderoberna ser ut och de är tydligen helt vita släta vilket Erik inte gillar. Vi kollade då med en person som jobbat på IKEA och han sa att Ballingslövs och IKEA:s garderober görs i samma fabrik med samma standard, så det ska inte vara något problem med att köpa till andra frontdörrar i t.ex. björk. I vårt sovrum och i Fredriks har vi ju skjutdörrar men det enda vi tänkte på till de andra rummen var att fråga barnen hur många garderober de ska ha. Nu har vi i alla fall bestämt att vi tar det antal och utförande som är standard och sen sätter vi ut en av dem i friggeboden och så köper vi nya till Erik på IKEA. Det finns ganska snygga med skjutdörrar såg vi igår. Övriga garderober får vi väl byta dörr eller i alla fall handtag på senare, nu levereras dem tydligen med vit knopp och det kan jag hålla med Erik om att det inte är så roligt. /Carin

tisdag 24 november 2009

Diskmaskin för hög! Huset för lågt?

Bänkskivorna måste höjas 30 mm för att vi ska få in den x-höga diskmaskinen och därmed pizzatallrikarna, så vi får fortsätta med att äta pizzan direkt ur kartongen! Hur kan man konstruera en diskmaskin som inte får plats? De kanske har andra mått utomlands eller så får man sätta den upphöjd i ett högskåp! En mindre "more is more"!

Huset för lågt? Eventuellt kommer huset att höjas 10 cm för att få bättre avrinning från huset. Vi hoppas att det blir verklighet. Vi kan då få in två trappsteg istället för ett upp till entrén och upp till altanen. Det kommer att känns väldigt lyxigt. För att inte snacka om rampen upp från parkering som går via uteplatsen i öster på domänerna till entrén! Om höjningen blir av så kommer det ju att synas att den faktiskt går lite uppåt! Sisådär en höjdskillnad på vådliga 30 cm! Fast vi får bara ha en mur på 20 cm annars måste vi ha bygglov! Tänkte inte på det!

Nedsänkta uteplatsen blir pool efter ungdomarnas tjat!
Det blir pool med genuin spakänsla! Tyvärr kommer det bara att bli under en begränsad tid. Det kommer att bli väldigt exklusivt med jordstampad botten, under bar himmel och fylld med lerigt isvatten. Naturligtvis med naturellt isvatten efter regn och snösmältning! Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller!

Nyheter i korthet!
Eloffert 3.
Kommentarer på eloffert 3 är inskickad. 10.000:-! Är verkligen Trend Solid så mycket dyrare än Trend? Upplösningen i det kostnadseffektiva verklighetsdramat om strömbrytare och kontakter närmar sig!

Elementuttag i badrum.
Eftersom vi ska ha elektrisk golvvärme i badrummet så dras det automatiskt en blindanslutning till ett framtida element eller en vattenburen handdukstork. Elslingorna brinner ju av efter några år och då kan man koppla in något vattenburet istället. Man slipper bryta upp golvet eller slipper ställa in en byggfläkt för att få lite värme! Blindanslutningen placeras bakom dörren istället för i taket mittemot dörren! Snyyyggt!

Relationsdokumentation!
Kommunen ska ha in en relationshandling, dvs ett dokument som säger vad som inte blev som det är ritat på ritningarna, när allt är klart. Dokument påbörjat med bröstning, köksfönster och balkongtrapp!

Senaste i guld!
Senaste nytt på hamburgerfronten är att McDonalds ska börja pimpa sina lokaler med guldmosaik för att blända kunderna!

Familjenytt!
På torsdag blir det en sväng till Örebro, Stora Mellösa, med STORT släp för att hämta ena sonen. Han har bott där i 3 månader medans han har tagit busskort. Nu kommer han hem i ca 17 timmar och 23 minuter. På fredag morgon bilar han upp till Gällivare för att fr o m måndag rycka in för alltid(?) som busschaufför. Hans bil, hans första, fick förövrigt 2 st 2:or på besiktningen i måndags! Löjliga 2:or tycker jag, rostig dragkrok och svag p-broms! Bilen är ju som ”nyss inkörd”! Han går fortfarande att få att skratta så allt är lugnt! P

måndag 23 november 2009

Byggstartmöte, kakel och stor spegel

Idag hade vi byggstartsmöte. Vi gick igenom vilka markarbeten som ska göras och en hel del andra saker enligt en lista. Vi vill t.ex. att de gräver ut för uterummet och för en nedsänkt uteplats. Den senare är Peters ”baby” så jag överlåter till honom att beskriva den visionen. Vi fick ett bra intryck av den som ska vara ansvarig för markarbetena, så det känns bra. De ska börja med markarbetena nästa vecka, dvs v. 49.

Vi fick också veta att kakel och klinker måste bestämmas nu så vi slank in till den man ska prata med om de sakerna. Vi ändrade från guldmosaik till Mosavit Nacare Mix 1 i wc/dusch se inlägg om detta här. Vi tog också bort stripesen i badrummet och satte endast stora 30x60-plattor på väggen, det valet och bilder finns här. Sen diskuterade vi om vi ska ha lite större plattor på golvet i badrummet. Eftersom det klinker vi har valt är en vattenskuren platta finns det en stor risk att man känner skarvarna om man lägger större plattor i badrum där det måste vara lite fall, så han rekommenderade att vi står fast vid 15x15-plattor. Om vi vill ha känslan av en stor platta så tyckte han att man ska välja en mörk fog. Så vi bestämde oss för 15x15 med svart fog till slut. Jag känner mig så nöjd nu. Skönt att vi bestämt oss.

Sedan gick vi igenom lite andra saker som t.ex. att vi ska ha förbereda för att kunna använda radiatorer i badrummet om golvvärmen pajar. Vi måste också flytta kommoden i badrummet 75 mm, vilket får konsekvensen att den spegel som vi valt inte längre är centrerad över kommoden, så den väljer vi bort. Vi hade beställt en 120 cm bred till en 90 cm bred kommod. Vi ska istället specialbeställa en spegel och ha den över hela väggen så den blir ca 190x 80 cm. Det är jag jätteglad över. En så stor spegel känns lite extra lyxigt. Jag plöjde alla inredningstidningar (har hunnit bli en hel del sen ett halvår tillbaka) i helgen för att se hur man löst det där med spegel i badrum. Men jag hittade inget bra exempel på en stor spegel. Vi kommer sen att sätt tre lampor i överkant som hänger ner lite, på så sätt hoppas jag att jag kan få ljuset lite ifrån sidan när man står vid kommoden.

Vi ska ha tre av dessa lampor

Idag fick jag mail från Legalett-företaget angående hur vi ska lösa någon slags uppvärmning i uterummet. Vi ska titta mer på det under kvällen. Målet är att vi ska ha det frostfritt över vintern, men att man också ska kunna värma upp det vid vissa tillfällen.

Vi har också fått specen på elbeställningen, som vi också ska granska i kväll, men efter en snabb titt på den är det fortfarande en post som vi inte fattar vad som gör den så stor, så den ska vi nog kräva ytterligare spec på. Det verkar som att några strömbrytare kostar 10.000 och det känns liiiite mycket.

söndag 22 november 2009

Segla vidare!


Idag var vi på tomten och satte ut områden där vi vill att de ska rensa från växtlighet och skala av gräset! Vi märkte också ut en plats där de kan rotslå de syrener och andra buskar vi ska behålla. Hoppas den räcker till med sin storlek av en dubbelsäng och att den inte blir ivägen för bygget. Vi glömde markera där de kan lägga upp mylla som vi vill behålla. Det är väldigt fin mylla på stora delar av tomten. P-platsen blev också utsatt. Den ska användas som uppställningsplats under bygget. Vi hoppas att de kan gräva ur för uterummet när de ändå gräver för huset och slänga ner lite grus. Grunden till uterummet och själva uterummet ska vi plocka ihop själva (om vi hinner)! Stor del av helgen gick åt till hur vi ska förlänga säsongen med någon typ av uppvärmning. Det verkar luta åt luftvärme i golvet alá Legalett. Carin har idag varit utsättare och grafittihuligan. Så nu har vi många färgglada pinnar på tomten!
Har är sovplatsen för buskarna över vintern. Jag har inte nyss landat efter ett flygförsök från grannens staket. Vi ska ha segelduk över uteplatsen som skuggskydd och jag bara måttar hur det blir! Imorgon är det byggstartsmöte 1. Undrar om man kan sova? P

Guldet blev till sand!

Eftersom vårt bygge drar ut på tiden så får vi mycket tid till att fundera, vända och trixa samt att läsa många andra bloggar. Tack alla ni som delar med Er under resans gång! Vi väntar på att många hus ska gå i ”mål” och väntar spänt med att få se era slutresultat!

Tapeterna har vi ju redan hunnit ändra en gång och nu var det dags för kaklet. Eftersom jag sedan en tid tillbaka har annekterat wc/dusch så rök nu guldmosaiken! Såg nu också att de rear ut "guldet" till den som är en hugad spekulant. Jag har nu bytt till något helt annat! Samma som med tapeterna då vi bara skulle kolla en detalj så drog vi iväg men denna gång till Centro kakel! Där fanns ju en del nytt att titta på så jag fastnade för en mosaik med lite mera blänk i men inte hela vägen till metallic. Det blir en mix med en ton åt det gröna. Bara namnet får en att tro man har köpt en häst av misstag, Mosavit Nacare Mix 1! Vi såg en del klinker som vi sett tidigare men där man har en annan belysning idag. Vips blir det då en helt annan klinker. Så blir färgerna inte bra så byter vi lyset från varmvitt mot kallvitt eller tvärtom. Eller så blir det LED mot halogen. I värsta fall räddar vi allt med stearinljus vilket ju räddar allt!?

Efter mycket tjat och pussande så fick jag publicera denna charmanta bild! De blommiga stövlar som Carin köpte i New York är nu officiellt invigda! Bilden kan man ju tolka som om jag skulle göra något fruktansvärt mot våra sköra plantor! Bilden har blivit döpt till ”Stövla hit, men inte längre!” Man kan insupa en air av att Carin som moder vakar över sina telningar. De blommiga stövlarna förstärker det feminina samtidigt som de många små blommorna på stövlarna kraftigt framhäver det moderliga i bilden. Att Carin har placerat sin högra stövel, och inte sin vänstra, lite upphöjt, ”spärrande”, får oss att förstå att Carin är högerhänt samtidigt som det inger en pondus trots att Carin är mindre än vad hon själv vill framhäva.

Igår var vi och märkte upp de buskar vi ska spara. Vi passade på att beskära dem lite på en gång. Grävmaskinen kommer om några dagar och flyttar dem till säkra marker. Denna gamla syren ska vi ställa tillbaka så fort det går. Vi ska då också passa på att räta upp den som på högra bilden. Det är därför bilden ser lite konstig ut. Vill ni att den ska se ut som idag får ni vrida på skärmen så marken blir horisontell. Som den står idag så spärrar den den blivande vägen in till våra "neighbors to be", den lutar rakt ut över deras väg! P

lördag 21 november 2009

Jag ångrar mig och hur ska vi göra?

Redan i våras började vi titta på kakel och klinker till kök, bad och dusch/wc etc. Den domän som har tilldelats mig är badrummet på övre plan (tillsammans med barnen förstås, men vi har inte samma tider). Vi har valt stora vita matta kakelplattor till väggarna (25x40), och det känns fortfarande OK. Till golvet har vi valt Ardesia black 15x15 och i duschen skulle vi ha delvis Ardesia black 30x60 och delvis Arderia black random. Nu har jag funderat en tid på dessa stripes… Det ser ju lite tjusigt ut, men jag gissar att man om fem år tycker: ”Men gud, vad 00-tal…”. Eller vad tror ni?

Ardesia Black Random

Så idag åkte vi och tittade på Centro igen för att komma fram till vad vi vill egentligen. Nu har vi bestämt att vi bara ska ha storlek 30x60 i duschhörnan på väggarna. De ska sättas på högkant med minimal svart fog så att intrycket blir en hel shiffervägg. Tror det blir bäst.
Ardesia Black 30x60

Till golvet har vi som sagt valt 15x15-plattor och på vägen hem började vi prata om att vi kanske ska ha större plattor istället. Vi måste ju fortfarande ha 15x15 i duschen och vid badkarsavloppet för fallets skull. Så nu har vi ritat upp ett föslag på 30x60-plattor förskjuten läggning. Kommer det se konstigt ut med två olika storlekar på golvet eller är 30x30-plattor ett bättre alternativ? Och ser det konstigt ut att ha förskjuten läggning på golvet men inte på väggen?
Så här ser badrummet ut och det är alla väggarna i duschen vi tänkte ha Ardesia black 30x60 på. Eller alla väggar förresten, det är ju bara två riktiga väggar och så imkanalen. Duschen blir 90x120 cm.

Pannor i dubbla veck!

Så blev det ett par timmar till på denna orörda tomt. Snart är allt upprivet, sönderkört och uppgrävt av grävmaskinen. Lite konstigt känns det. Tomten var den som först bebyggdes i området av sadelmakarna runt 1915. Sedan dess har lekstugan byggts, äppelträden frodats, gräset växt och maskarna lekt och grävt sina gångar. Nu kommer vi och ska bygga ett funkishus och planera om hela den stora gräsmattan. Hur många lekstugor med tegelpannor har man sett i sina dar? Det är inte många! Spröjsade fönster då?

Sonen fick klättra upp på taket och slänga ner pannorna. Nu blev vi inte som 3 åringar som de blir på tv när de river. På med storsläggan och krossa allt. Tur man inte har någon förstörelselusta utan kan ta det lugnt som tjuren Ferdinand. Man plockar ner allt så helt som möjligt och slipper allt smått krossat. Den dag de plockar ner ett kök lugnt och sansat… ähh de lär ju inte hända. Det blir ingen bra tv av det!
Den här gången fick vi med oss 220 tegelpannor, några plåtar, en skorsten, en innerdörr, några tavlor, en 10-liters plåtburk med Cascolim och en cementring till återvinningsanläggningen.


Tomt tak men fullt släp. Pannor i dubbla veck! P

torsdag 19 november 2009

Nu har vi stentomt!

Nu är vi nästan där vi var för 1 månad sedan när vi däckade i flunsa.
Sten hade fått föreläggande om att flytta ur vedförrådet men... Idag tog jag med mig min ena son som är kroppsbyggare till hjälp. Sten hade tagit hjälp av gräs som la stråna i kors och bjöd på segt motstånd. Vi fick lägga i 4-hjulsdriften och lyckades efter några försök att backa över gräs. Sten plockade vi sedan bit för bit och det tog sin tid. Jag räknar med att det blev ca 1 ton tegel, hålsten, slipskivor, takpannor på släpet. Jag var lite orolig att vi skulle fastna på vägen ut men det gick galant! Vi skulle egentligen ha börjat plocka lekstugan på tegelpannor, plåt, glas, plastmattor men vi får ta det imorgon. Vi är nu på banan igen och har ju inte förlorat någon tid. Det är underbart när det börjar hända lite. Byggsamråd igår och 1:a byggstartsmötet har ju blivit tidigarelagt till den 23:e. Det blir grävning och röjning redan från den 30 november, 1 vecka tidigare än beräknat. Var månne detta sluta?

Och här nedan några fantastiska bilder!

I morse stenfullt och nu stentomt!


Det var segt att backa in. Det är inte var dag jag behöver lägga i 4-hjulsdriften. 1 ton sten beräknade jag det till.

Titta så bred och fin entré vi har. Om 10 dagar går denna tomt inte att känna igen! P

onsdag 18 november 2009

Lyckat byggsamråd

Jaha, då kan vi lägga ytterligare ett steg på vägen till ett nybyggt hus bakom oss. Vi hade byggsamråd på kommunen idag. Förutom Peter och jag var det två representanter från LB-hus, varav en var ansvarig för markarbetena (verkade väldigt bra att ha att göra med), vår kvalitetsansvarig, en representant från Sollentuna Energi och sedan en inspektör från byggnadsnämnden. Inspektören var den som ledde mötet. Vi gick igenom olika punkter och han checkade av att vi allihop hade våra olika ansvarsområden klart för oss.

Han från Sollentuna Energi gav oss ett dokument på alla anslutningar vi skulle skriva på och så påpekade han att vi tydligen inte hade beaktat att ansluta oss till fjärrvärme. Då sa vi att vi var väldigt intresserade av fjärrvärme och visst hade beaktat det men avstått pga av för höga kostnader. Han höll inte med oss, men faktum är att vi hade tänkte att lägga ner ett tomrör och förbereda anslutning redan nu. Förberedelserna skulle kosta ca 12.000 (och bara det är en dryg årsförbrukning el för oss), sedan skulle en fast anslutningsavgift på flera tiotusentals kronor tillkomma+ förbrukningsavgiften. Vi har i och med att vi tecknade oss för LB-hus fått gratis el från Tälje Enerig i tre år, så det plus alla fasta kostnader skulle göra att det tar minst 15 (troligen längre tid) att tjäna in en ansluning till fjärrvärme. Visst har det varit bra ur miljö- och tillgänglighetssynpunkt, men det kan ju inte kosta hur mycket som helst.

Vi fortsatte dock att dividera om toastolens placering, men på ett konstruktivt sätt. LB-hus menade att de kan få problem med att P-märka huset som är ett kvalitetscertifikat de vill märka sina hus med. KA och byggnadsnämnden håller med oss om att det ju måste funka i vardagen även då man inte är handikappad (dvs. vi vill kunna öppna duschväggen) och byggnadsinspektören lovade att titta på det och komma med ett beslut i morgon så att det blir ett klart besked om hur kommunen ser på det hela. Vi sa att vi gärna kompromissar men att det också är viktigt att det ska funka för oss.

Vi gick också igenom kontrollplanen som KA hade gjort och vi diskuterade kring hur mycket han ska komma ut och kontrollera på plats. Han kommer till att börja med kolla grunden mellan två olika moment. De pratade mycket om egenkontroll, som innebär att nästa moment kan göras först när den som ska ta efter har sagt att det är OK, annars blir den personen ansvarig. Dvs. parkettläggaren lägger inte parketten förrän mätningar visar att det är torrt.

Alla på mötet utom jag var män, det är nog ofta så i den världen...

Efter mötet ville han som är markansvarig att vi skulle åka till tomten, han hade lite tid över och de vill börja gräva så fort som möjligt. Vi åkte dit och diskuterade kring vilka buskar och träd som vi vill ska bort och vilka vi vill spara. I helgen ska vi försöka klippa ner de buskar som ska flyttas och färgmarkera dem. Sen kommer de att ta en skopa och gräva upp dem och sedan rotslå dem på en plats vi sett ut (det blir nog längst till vänster på den här bilden). Nu vet vi vad vi gör i helgen.



/Carin

Åhh, lycka är soptisdagar!

Frukosten är ju samma varje dag för det är såå gott och så kommer man ju ihåg vad man har ätit. Tänk vad pinsamt det skulle vara när man bli stoppad på stan och så sträcker de fram mikrofonen och säger att de är från kollpafrukost.nu och frågar folk om deras frukostvanor och så börjar man svamla något om en hårdrockarfrukost, en kopp kaffe och en cigg. Alltså deras undersökning skulle ju bli helt saboterad!

Minnet är ju inte bra. Värst var det när jag var stressad och skulle iväg till något möte och jag inte hittade mobilen! Alltså 637 kontakter, alla möten, påminnelser i mängder. Påminnelser är bra. Tidigare hände det att man fick mobilsamtal från ett nummer som man inte känner igen och då svarade man ju frågande ”Ja Peter” ”När kommer du?” frågar sonen som har lånat en mobil. ”Jooo…ehhh.. jag började kratta snön och glömde bort tiden!”. Nu mera är det ju mer, ”Hämta” blinkar på displayen och mobilen skräller! Vadå hämta? Kemtvätten är ju inte öppen nu klockan 20.11! Javisst ja…fotbollsträningen slutar ju halv 9! Den är ju t o m min ficklampa och klocka. Snacka om katastrof!

Sista samtalet är ju med Carin varje kväll så upp för trappan och kolla i sovrummet. Nix! Jag har ju nästan tvättat den en gång. Tvättmaskin hann köra påfyllning och 3 varv! Ibland är 2 minuters barnspärr väldigt långt! Mobilen klarade sig, fickan den låg i hann bli blöt! Puuh! Så ner i tvättkorgen och kolla fickorna. Nix! Ännu mer stressad. Tillbaka för 2:a gången till där jag ALLTID laddar. Nix! Badrummet! Kallsvetten har brutit ut! Vad fasen skulle jag ha den i badrummet för, men men! Upp för trappan igen och mitt i trappan tvärnitar jag.. jamen jag pratar ju i den! Tyvärr så är det sant!

När jag var och gjorde markundersökningen på vår tomt, som vi nu också äger, så råkade det bli på en tisdag. Så när jag höll på som bäst där så kom en sopbil! Så till min stora sopglädje så har de också sophämtning på tisdagar som där jag bor idag. Man skulle nästan kunna tro att man har valt område efter det. Sopminnet, sååå vitsigt, kan bara flyta på!

Så lycka, det är sophämtning på tisdagar!

Som lite plåster på såren får ni här några bilder från det tjusigaste hotellrummet vi har bott på. Hotellet ligger i Bologna och namnet på hotellet har jag glömt! Ni hade väl inte väntat er något annat?
Tjusigt träd och lampa och en skön säng!
Varmt eller kallt vatten! Det blir mycket putsa med glas!

Ett ledljus som tänds av en rörelsedetektor i sovrummet.


I badrummet fanns det bubbelbadkar och i duschen, just det 1:a och enda gången vi har haft varsit. Förutom när man har haft en buske utanför! Duschen hade även aromaterapi... kul med alla färger! P

måndag 16 november 2009

Helg och Vinterljus i Linköping

Helgen började med att jag tydligen fortfarande led av lite jetlag sedan i början av veckan. Somnade nog först vid 4-tiden på fredagen och vaknade först 9:30 (vilket är jättesent för min del). Vi tog det lite lungt på lördagsförmiddagen och strosade sen in till stan för en tur till Santinis. Tog det vanliga med ett glas rött. Såååååååå gott!



Strosade sedan vidare till Chocolat och köpte några praliner, dels till oss (kan rekomendera champagnetryffeln) och några som värdinnepresent till kvällen.



Sen snabbt hem för att byta om till kvällen. Vi var bjudna till P och B som bor på gamla T1-området så vi tog en promenad dit förbi Stångån och sjukhusområdet. Vi åt och drack gott precis som vanligt hos P och B, kvällen börjande med en jättegod limedrink som jag glömde be om receptet på. Vi får väl ta det nästa gång. Somnade sen som en stock och sov lika länge på söndagen.

På söndagen hade vi lite firande av mig i efterskott, så jag bjöd på bröd, ost och lite salami och parmaskinka m.m. Jag kände mig jättesugen på créme brûlé så jag gjorde det istället för tårta. Jag fick presenter, bl.a. ett halsband av Elisabeth och en ljuslykta från mamma. Syrran kom med ett jättestort paket. Jag har nog aldrig fått ett så stort paket så jag öppnade förväntansfullt. Till saken hör att vi skulle haft en kombinerad höst-, födelsedags- och utflyttningsfest för några veckor sedan men som blev inställd pga att influensan kom och hälsade på. Syrrans kille tyckte att de skulle komma med ett maffigt paket och det var det ju. Jag blev riktigt glad för 10 st flyttkartonger!! Festen är skjuten på framtiden, men den ska absolut bli av efter julhelgerna.

När gästerna gått hem bestämde vi oss för att gå en tur på stan. Det hade under eftermiddagen varit invigning av Vinterljus och vi tänkte ta oss en första titt på några installationer. Vinterljus håller på mellan 15 november till 10 januari och är en ca 5 km lång slinga med ljusinstallationer. Tyvärr har de inte några installationer längs Stångån i år och det tycker jag var lite synd, då det kan bli extra effektfullt men speglingar i vattnet.



"Bling bling for the people" finns även i år men har bytt plats till Trädgårdsföreningen.

/Carin (dagens tredje inlägg)

Lagfarten har kommit!

Idag fick vi lagfarten till fastigheten, så nu är vi ägare på riktigt! /Carin (dagens andra inlägg)

Wc/dusch, en sväng till..

Nu har vi hört ifrån både byggnadsnämnden och vår kvalitetsansvarig. Byggnadsnämnden menade i ett mail att det kan bli problem med byggfelsförsäkringen om inte GARBO godkänner planlösningen. Nu har vi ju redan en sådan så vi fattade inte riktig… vet inte om de hade uppfattat vårt mail riktigt rätt.

Det är så här vi vill ha det och det bästa förslaget från LB-hus innebär att man flyttar wc-stolen (norrut) så att hyllan bakom stolen (som finns där för att vi vill ha den vägghängd) hamnar precis vid duschväggen (kan tyvärr inte lägga in en bild på det), vilket innebär att vi inte kan öppna duschväggen. Alla andra förslag är mycket sämre, de innebär att vi måste göra hall eller arbetsrum mindre.

Kvalitetsansvarig förstår fortfarande inte problemet och säger att det är han som ska godkänna och det låter ju lovande! Hur det nu blir så kommer vi inte skriva på något friskrivande avLB-hus ansvar. Vi ska ju träffa alla inblandade på onsdag så då får vi se till att både planlösning och ansvarsfråga får sin lösning. Måste säga att vi verkar ha fått tag på en riktigt bra kvalitetsansvarig! Fortsättning och upplösning följer förmodligen på onsdag... /Carin

lördag 14 november 2009

Rev. 00.00, av "Vi sjunker" pga språkmissbruk!

Geoteknikerna har sagt sitt! Vi ska för säkerhets skull slänga ner lite armeringsbyglar i kantbalken som förstärkning. Det kommer att bli en parad av smala armeringsjärn som placeras längs hela husets kant med millimeterprecision nedsänkta i den murriga grå betongen. En riktig konstruktörsinstallation som ska tygla de krafter som kommer att tryckas ner av våra tunga steg, snömassor, hemforslad mjölk och vilda danser! Tryckas ner med en ursinnig kraft i grundplattan. Alla dessa metrar av konstruktionsformler, djupa veck i pannan, mängder av kaffesörplande och sömnlösa nätter för att huset ska flyta utan att vi får några ”shabby crackes” sprickor i grunden!

För att ge er något kul att titta på efter denna krassa konstruktions info så presenterar vi här det häftigaste, inte tjusigaste, hotellrummet vi bott på än så länge. I Spanien kan man ju design och det här hotellet hittade vi i Madrid. Tyvärr har vi båda glömt bort hotellets namn men vi tänker! Rummet var ganska litet så det var lite svårt att fota.

Ni ser entrén till hotellet på första bilden, vi trodde att taxichauffören hade släppt av oss fel. Han fick t o m följa med oss till entrén i huset och visa oss skylten. Jo vi var rätt! Det var en mycket positiv chock när vi öppnade dörren till rummet.



De flerfärgade kubistiska lamporna hänger ner från taket ca 3 meter upp!
Strömbrytarnas stilrena design påminner om de vi har valt.


Som vanligt när vi är söderut så saknar vi… bäddmadrass! Ouuh dessa fjädrar i ryggen!


Från hygienavdelningen, innanför dörren till rummet, så gick man ner 2 trappsteg för att komma till sovavdelningen. På detta nedre etagét fanns även att cafébord med 2 stolar som vi inte fick med bild. Ovanpå duschrummet och toaletten är taken formade som kupoler. Golvet i duschen var gjort i träribbor. De här träribborna blir nog inte så kul om några år.


Vi var nog bland de första som bodde i rummet för det var väldigt snyggt, helt och rent. P